Goana dupa fier

joi, 17 martie 2011, 01:02
2 MIN
 Goana dupa fier

Namolul rascolit din albia Bahluiului s-a transformat in sursa de venit pentru mai multi oameni necajiti. Inca de la primele ore, oamenii vin cu carutele in Metalurgie, pe malul apei si se apuca de scormonit in namolul scos de utilaje. Pentru acestia, namolul scos la suprafata reprezinta o adevarata mana cereasca.

Plini de namol din cap pina in picioare, cit e ziua de lunga, mai multi oameni fara venituri cauta fier si orice fel de resturi care pot fi valorificate. "Sanitarii", cum sint numiti de oamenii din zona, vin din zona Dancu-Holboca. "Am 6 copii acasa. Trebuie sa-i cresc. Am cautat de serviciu si la Salubris, si ca femeie de serviciu si n-am gasit nicaieri. Ce vreti sa fac, sa cersesc, sa dau in cap la oameni pe strada? Vindem fierul vechi pe care il gasim si traim de pe o zi pe alta", a spus Mariana Pribeagu, de 33 de ani, care locuieste in Dancu. De citeva zile, femeia vine impreuna cu alte doua persoane pe malul Bahluiului in cautarea de fier vechi.

Oamenii sustin ca intr-o singura zi, se pot stringe cam 100 kilograme de fier vechi. Pentru un kilogram de fier, acestia primesc in jur de 30 de bani. Cautatorii sint insa nemultumiti de cit cistiga. "Din cantitatea pe care o ducem, sintem platiti cam pentru jumatate. Restul reprezinta impozit si scazamint, ca fierul e murdar. Noi il mai scuturam, dar ce vor sa fac, sa-l spal cu dero? Inainte te mai intelegeai cu oamenii de pe acolo, nu-ti luau asa de mult nici impozit, nici scazamint", a declarat o alta femeie prezenta pe malul apei.

Ieri la prinz, trei oameni reusisera sa stringa aproximativ 100 de kilograme de sirme si alte resturi metalice. "E munca grea, domnule. Sapam si noi dupa ce gasim, dar nu e mare lucru. Mai mult se scoate cauciuc, dar noi n-avem ce sa facem cu el", a mentionat Petrica Margean, de 58 de ani, tot din Dancu.

Oamenii pot intra in namol dupa ce utilajul care curata albia riului trece de un anumit sector. "S-a gasit o bomba in urma cu doua zile si nu ne mai da voie sa intram. Trebuie sa asteptam sa treaca ei mai departe sau dupa ora 6 seara, cind pleaca acasa, dar atunci nu se vede mare lucru", a afirmat Pribeagu. Oamenii sustin ca aveau mai mult spor la varsatoarea de la Tomesti, unde nu mai au voie in prezent.

Lucrarile de amenajare a Bahluiului au fost demarate in urma cu aproximativ 10 zile. Timp de cinci ani, se va lucra la regularizarea si ecologizarea riului Bahlui. Valoarea totala a proiectului este de 65 milioane euro, banii fiind asigurati din fonduri europene.

* FOTO: Silvian Stanisor

Comentarii