A crescut alarmant numarul violentelor in judet

duminică, 31 iulie 2005, 23:00
2 MIN
 A crescut alarmant numarul violentelor in judet

Sapa, furca, parul, toporul si cutitul. Acestea sint armele cu care iesenii cred de cuviinta sa isi „cuminteasca” dusmanii sau, dupa caz, pe cei apropiati. Numai in acest week-end, Spitalul de Urgente a „gazduit” opt persoane agresate cu unul din obiectele mentionate.
Sintem pe locul 1 la crime, pe tara
„Desi plagile sint superficiale, saptaminal pe putin zece pacienti ajung in unitatea noastra de primire urgente agresionati cu obiecte contondente in urma unui conflict spontan si pe fondul consumului de alcool”, a precizat Tudor Ciuhodaru, medic coordonator al Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului de Urgente. Faptul ca numarul victimelor agresate creste de la o luna la alta aduce din nou in discutie ponderea violentei in judetul nostru, care se numara printre primele pe tara ca numar de crime. De altfel, comiterea de agresiuni nu este decit primul pas catre crima in opinia psihologilor. Multi dintre iesenii „apostrofati” sint internati la Spitalul de Neurochirurgie „Sf. Treime”.
Statistica neagra a spitalului ne informeaza ca, in primele sase luni ale acestui an, nu mai putin de 1.370 de pacienti au suferit de pe urma violentei. Fata de anul trecut, numarul celor agresati a crescut cu aproape 20%. In primele sase luni ale anului 2004, violenta a bagat in spital 1.170 de persoane. Potrivit statisticii, predomina agresiunile la domiciliu. Se pare ca rudele se pun la punct prin diverse obiecte contondente, iar altii nu ezita sa foloseasca forta fizica pentru a-si pune la punct persoana vizata . Si anul trecut agresiunile domestice au predominat, la putere fiind tot furca, toporul si parul.
Portret robot de agresor
Anchetatorii care zilnic au de-a face cu astfel de „caractere” violente, ne-au descris pe scurt portretul agresorului de duzina. Sarac, fara prea multe studii, membru al unei familii dezorganizate din mediul rural si in general dependent de bauturi alcoolice. Majoritatea agresiunilor au loc in mediul rural avind la baza si pe jupinul Bachus. Si in opinia psihologilor, saracia si lipsa banilor ii fac pe ieseni sa devina violenti. „Aparitia societatii de consum, stimulata prin reclame, ii fac pe tineri sa isi doreasca din ce in ce mai multe. Aproape toti cei care ajung sa comita agresiuni si in cele din urma chiar crime se afla in somaj sau nu au nici un loc de munca, ceea ce le cauzeaza o stare de insecuritate. Insecuritatea duce in mod automat la anxietate, teama. Si din aceste sentimente se naste agresivitatea, care duce la manifestarea violentei in diverse forme”, a detaliat medicul psihiatru Gabriel Crumpei. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii