Afacerile cu calculatoare second au inceput sa "crape"

vineri, 02 august 2002, 23:00
3 MIN
 Afacerile cu calculatoare second au inceput sa "crape"

Daca in urma cu citiva ani afacerile cu calculatoare second au umplut buzunarele multor intreprinzatori, acum acestea au inceput sa scirtiie. Firme care acum doi ani comercializau mii de calculatoare in Iasi, in prezent cauta solutii alternative pentru a supravietui. Unul dintre motivele pentru care iesenii nu mai sint doritori de un second este ca s-a ajuns la o saturatie a pietii. Nu trebuie neglijata nici concurenta acerba, firmele mici incepind sa se retraga de pe piata. De asemenea, marile firme producatoare au scazut preturile la calculatoarele noi, pentru a le apropia de cele second, crescind in schimb pretul consumabilelor. Cu toate acestea, inca sint firme care abia fac primii pasi pe piata calculatoarelor second. Motivele pentru care calculatoarele second mai sint preferate celor noi sint, evident, lipsa banilor pentru achizitiona un computer performant, precum si inutilitatea investirii a citeva zeci de milioane de lei pentru lucrari de contabilitate sau birotica.
Unii comercianti s-au orientat spre alte domenii
Daca in urma cu doi ani firma "Politeh" aducea din SUA la un transport citeva mii de calculatoare, in prezent cauta sa se orienteze spre alt domeniu. "Societatea nu mai vinde calculatoare second de ceva vreme. Ne vom schimba obiectul de activitate. Ne orientam spre comercializarea de produse electronice", spune un vinzator al firmei "Politeh" Iasi.
Desi mai comercializeaza computere second, vinzarile societatii "Sinta" sint departe de cele realizate in urma cu un an-doi. "Acum doi ani era o afacere buna, acum nu prea mai este cerere", afirma Ionel Ichim, director general la "Sinta" Iasi. Unul dintre motivele pentru care piata a cazut este acela ca marile firme de asamblare si-au schimbat politica de comercializare a produselor noi. "Piata a scazut. Firmele mari au schimbat politica de marketing si practica preturi mai mici la produsele noi, apropiindu-se foarte mult de cele ale produselor second. Daca pretul acestora din urma nu este situat la 60% din cel al produselor noi, lumea nu cumpara. In schimb au crescut preturile comsumabilelor", afirma Vasile Capatina, director comercial al "Sinta" SA.
Daca altii se retrag, unii, cum este cazul fimei "Tiamada Computers", abia fac primii pasi pe aceasta piata. Firma a fost infiintata acum o luna de zile. "Abia am infiintat firma. Nu prea am avut timp sa imi dau seama cum merge piata. In plus, fiind in perioada de vara, vinzarile oricum scad", sustine Tiberiu Svaiter, directorul societatii.
Calculatoarele sint aduse din toata lumea
Calculatoarele sint aduse din toata lumea. Tarile preferata pentru importuri de calculatoare sint SUA si Japonia. "Personal prefer calaculatoarele second din Japonia si SUA. Cele din Europa sint mai scumpe. In plus, nu sint nici fiabile", spune Svaiter. Cu toate acestea, unele sint aduse si din Europa, tarile din care se importa cele mai multe calculatoare fiind Germania, in principal, si Olanda.
In cea mai mare parte, calculatoarele au facut parte din dotarea bancilor, companiilor multinationale sau a diverselor firme si institutii. Intrucit uzura
morala in acest domeniu este foarte ridicata, ele sint inlocuite periodic cu altele noi. Firmele de leasing, care de cele mai multe ori efectueaza aceste inlocuiri, cumpara calculatoarele vechi si le revind catre societatile specializate in comercializarea acestora. De la acestea sint achizitionate de tarile mai sarace.
Combinatia ideala: calculator nou cu monitor second
"Cele mai multe calculatoare le aducem din Germania. De exemplu, am cumparat un tir de calculatoare si monitoare de la Deutsch Bank cu 12 euro bucata, la care s-a adaugat costul transportului si al vamii. A fost foarte dificil de transportat monitoarele, deoarece acestea se caseaza usor", afirma Capatina. Monitoarele sint foarte cautate. "Daca as avea acum monitoare le-as vinde ca piinea calda. Dar nu am de unde sa le achizitionez", spune Capatina. Multi ieseni prefera sa isi cumpere un monitor second, pe cind calculatorul si-l doresc nou.
Cele mai cautate calculatoare second sint Pentium II intre 266 si 500 Mhz. Un Pentium II de 400-450 Mhz, cu memorie de 64 – 128 MRAM, hard de 6,4 si 10 GB, poate fi cumparat de la "Tiamada Computers" cu preturi cuprinse intre 6,9 si 7,9 milioane de lei, fara monitor.
La "Milenium Center", un Pentium II la 266 Mhz, cu hard de 6,4 GB, poate fi achizitionat cu 3,2 milioane de lei. Monitoarele, in functie de marimea diagonalei pot fi cumparate cu preturi de 1.000.000 si 3,5 milioane de lei. Cele mai cautate sint monitoarele de 17 inci. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii