Ajuns la putere, Dan Carlan dezgroapa scandalul telefoanelor interceptate

luni, 07 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 Ajuns la putere, Dan Carlan dezgroapa scandalul telefoanelor interceptate

Senatorul Dan Carlan a decis sa dezgroape dosarul din 2003 privind telefoanele interceptate. „In noua mea calitate ma gindesc cit se poate de serios sa fac recurs la rezolutia data de procuror in dosarul in care eu figuram ca parte vatamata”, a declarat pe un ton hotarit Dan Carlan. Acesta considera ca nici una din institutiile abilitate sa cerceteze si sa se pronunte in scandalul telefoanelor interceptate nu l-au lamurit cum a fost posibil sa asculte aproape o jumatate de ora diverse convorbiri telefonice. „Dupa aproape doi ani de zile, nu stiu de la cine am primit respectivul telefon care a declansat aceea avalansa de convorbiri pe telefonul meu”, a precizat intrigat Carlan.
Carlan a ascultat de fapt o caseta
Scandalul telefoanelor interceptate s-a declansat pe 7 aprilie 2003, cind Dan Carlan a primit un telefon, iar la celalat capat al firului se derulau diverse discutii intre ieseni. Pe 15 aprilie, el a cerut Parchetului de pe linga Curtea de Apel, printr-o plingere, sa i se comunice daca telefonul sau era ascultat. In plus, el a mai solicitat sa se afle cine a cerut executarea unei astfel de operatiuni precum si numarul de telefon de pe care a fost apelat. O saptamina mai tirziu, dosarul a plecat la Bucuresti. Dupa o luna, misterul telefoanelor interceptate a fost adinc ingropat. Procurorii au clasat cazul, sustinind ca in dosar nu exista nici un invinuit. Adica nu exista nici un vinovat. Dezamagit de raspunsul primit, Carlan si-a pus mari sperante in adresa trimisa Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI. Raspunsul i-a parvenit in 11 iulie 2003, insa nici acesta nu a fost de natura sa clarifice dilema lui Carlan. Singurul aspect ce merita surprins din raspunsul SRI vizeaza faptul ca „convorbirile inregistrate provin din mai multe zile, mergind pina la peste un an, si au avut loc la ore diferite”. Practic, sub aceasta formulare se recunoaste ca respectivele convorbiri telefonice au facut obiectul unor interceptari telefonice care au fost „grupate” pe o caseta si apoi au ajuns in urechea lui Carlan. „Prin acest raspuns nu au facut decit sa insinueze ca eu am inventat practic acest scandal al telefoanelor ascultate. Iar problema de fond a ramas nerezolvata”, a comentat situatia senatorul care, din noua pozitie, crede ca va avea mai mult succes in descifrarea telefoanelor ascultate.
De unde a pornit scandalul?
In cursul zilei de 7 aprilie 2003, Dan Carlan a primit un telefon ce l-a luat prin surprindere. In loc sa vorbeasca cu cel care l-a apelat, respectiv executorul judecatoresc Gabriel Barca, Carlan a devenit practic auditor al conversatiilor unor persoane necunoscute. Numarul total de interventii inregistrate de Carlan de pe mobilul sau este de 18, din care 9 convorbiri, 4 apeluri pe robot telefonic, 3 transmisiuni de fax, una de modem si o transmisiune fara nici o mentiune. Telefoanele au fost date din toate zonele orasului, iar pe inregistrare au fost surprinsi medici, notari, afaceristi, jurnalisti, cetateni obisnuiti. In urma acestei intimplari, Carlan, dar si mai multi specialisti, au declarat ca inregistrarea dovedeste ca telefoanele sint interceptate. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii