APAPS pune lupa pe cinci firme iesene

miercuri, 10 aprilie 2002, 23:00
2 MIN
 APAPS pune lupa pe cinci firme iesene

La cinci societati iesene, Autoritatea pentru Privatizare a instituit ieri administrarea speciala. Este vorba de "Nicolina", "Fortus", "Iasitex", "Avicola" si "Nectar" Pascani, toate cu termene finale de depunere a ofertelor la diferite date din luna aprilie. Notiune noua, aplicata pentru prima data in Romania, administrarea speciala se instituie pina la finalizarea procedurii de privatizare si presupune evitarea devalizarii societatilor si asigurarea unui program normal de functionare a firmei pina la data la care va intra in miinile viitorilor proprietari.
"Societatile respective vor fi avantajate deoarece oricit de mari ar fi datoriile anterioare, nici un furnizor public nu va putea intrerupe livrarea de energie, daca firma isi plateste facturile la zi", ne-a declarat Mihai Mustata, directorul sucursalei APAPS Iasi. Multe lucruri despre acest sistem instituit de APAPS ieri nu stiau nici directorii societatilor vizate. Dan Bliuc, director executiv la "Nicolina", spune ca "mai mult decit ceea ce s-a publicat deja in legea privind accelerarea privatizarii nu stiu nici eu. Ar trebui de acum sa apara normele metodologice care vor clarifica lucrurile. In tot cazul, mie mi se pare benefica masura deoarece va evita devalizarea de active care ar putea sa se produca pina la privatizare. Nu cred ca va insemna si schimbarea directorilor deoarece ar fi o masura total neproductiva, tinind cont de perioada mica ce mai este pina firma isi va schimba proprietarul. Noi nu avem datorii la utilitati, dar avem ceva probleme cu datoriile la buget".
Ce inseamna administrarea speciala
Ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, va inmina fiecarui administrator special un mandat cu sarcini clare. Ei vor trebui sa notifice toti creditorii bugetari pentru ca acestia sa nu initieze masuri de executare silita impotriva firmelor pe care le conduc din cauza datoriilor acumulate. De asemenea, administratorul special va notifica creditorii bugetari pentru ridicarea tuturor sarcinilor care greveaza activele ce vor fi vindute, externalizate prin divizare sau transferate. Pentru datoriile acumulate pina la 31 decembrie 2001, cei care vor conduce destinele societatilor pina la privatizare vor solicita eliberarea certificatelor de obligatii bugetare, pentru datoriile catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetele locale. Ei vor avea datoria sa solicite furnizorilor de servicii (energie, gaze) intocmirea graficelor de reesalonare a datoriilor restante, respectarea acestora si efectuarea platilor facturilor curente. In tara mai sint inca 30 de societati la care APAPS a instituit de ieri administrarea speciala. (Ana PRODAN)

Comentarii