Buldozerul Primariei a ras bordeiele din "Dallas"

luni, 05 august 2002, 23:00
6 MIN
 Buldozerul Primariei a ras bordeiele din "Dallas"

Un gest scurt din mina si lama excavatorului intra scrisnind in peretele de valatuci. Zidul rezista, iar lama aluneca in sus, spre capriorii acoperisului. Nici acesta nu cedeaza; lama se ridica in continuare, iar excavatorul se opinteste in acoperis. Casa este saltata cu tot cu temelii, aproape fara nici o crapatura. Doar un nor de praf se ridica din zid. "La naiba! Asta e de tabla", spune soferul, dupa inca doua incercari nereusite de a sparge zidul. Excavatorul da inapoi, o roata ii aluneca intr-un sant plin de gunoaie, derapeaza si isi schimba directia. Un nou atac, de data aceasta dinspre intrarea in maghernita. Geamul se sparge, dar zidul scapa aproape neatins. "Casa" este doar o structura ruginita de fier, cu peretii facuti din scinduri batute cu lut. Soferul sta o clipa pe ginduri, iar apoi schimba tactica. Lama excavatorului se ridica deasupra casei si se pravale asupra acoperisului. De data aceasta a mers. Inca o lovitura de sus in jos a lamei si un brinci dat de excavator, iar din casa Mariei Rusu nu mai ramine decit un maldar contorsionat de fiare vechi, scinduri, lut si boarfe. Totul a durat cinci minute. "Ce mai darim?", intreaba Mihai Taraboanta, rotind excavatorul pe loc. Inca un semn, iar excavatorul se indreapta incet spre o alta casa, insotit de pumnii ridicati ai proprietarilor. A inceput demolarea "Dallas"-ului, cartierul in care au ajuns nevoiasii Iasului.
Oamenilor nu le venea sa creada
Ieri, la 10:30, 50 de gardieni, politisti si jandarmi se strinsesera la rondul Dacia, asteptind semnalul de incepere a operatiunii. Un camion, excavatorul si o echipa de 10 oameni de la "Citadin" urmau sa transforme Dallas-ul in ruine. Intr-un tirziu, la fata locului apar reprezentantii Primariei. Demolarea poate sa inceapa. Prima tinta este o casa din blocuri BCA, una dintre cele mai "rasarite" din Dallas. Excavatorul isi croieste drum prin gardul ce inconjoara "proprietatea", smulgind tarusii si sirma ghimpata. Peste inca doua minute, dintii excavatorului rup primele bucati din zid, sub ochii proprietarei. Pentru moment, Marianei Nicolau nici nu-i vine sa creada ca zidul se prabuseste. Apoi izbucneste in plins. "Stau aici de sapte ani, de cind socrii mei si-au vindut casa. Am doi copii, la scoala. Unde ma duc cu ei?", il intreaba Nicolau pe primul intilnit in cale, un politist care ridica din umeri. In jurul casei pe jumatate darimata se string ciorchine vecinii, in timp ce excavatorul darima ultimele structuri. Peste Bahlui, citeva zeci de oameni privesc ingroziti demolarea. Pina in ultima clipa, Mariana Nicolau nu a crezut ca va fi demolata; cea mai mare parte a lucrurilor strinse in sapte ani au fost amestecate cu moloz in citeva minute.
"Sa dea Dumnezeu sa intri in Bahlui cu buldozer cu tot"
Dupa prima casa, un moment de respiro. Vecinii Marianei Nicolau, familia Enache s-au hotarit sa-si darime singuri casa. Este singura concesie pe care o accepta echipa de demolare. Ajutat de doi muncitori ai "Citadin", capul familiei incepe sa scoata incet cuiele care fixeaza acoperisul. "Mi-am facut casa in cinci ani, din alocatii si ajutorul social. Acum, ne-a luat mai rau ca pe niste criminali", spune Daniela Enache, mama a opt copii. Excavatorul isi alege victimele aproape la intimplare. Maghernitele sint atit de ingramadite, incit utilajul abia poate sa treaca pe linga o casa fara sa agate din greseala o alta. In trei ore, doar patru case au fost demolate, iar trei au fost ocolite, urmind sa fie demolate de proprietari. In martie, Dallas-ul adapostea 36 de familii. Acum erau aproape 50, numarul persoanelor fiind estimat la peste 200. Cei mai multi locuitori din "Dallas" sint ieseni care fie si-au vindut locuinta, fie nu au avut niciodata o casa a lor. Putini sint cei proveniti din alte localitati. Conform datelor Primariei, o familie ar proveni din Holboca, iar alte doua din Voinesti. "Acestia vor fi trimisi inapoi in comunele de unde au venit. Nu este insa exclus ca numarul celor proveniti din afara Iasului sa fie inca mai mare. «Dallas»-ul are o populatie foarte fluctuanta", a precizat Daniel Todirica, seful Serviciului de Disciplina in Constructii din cadrul Primariei.
Dupa primele case darimate, oamenii au inceput sa-si scoata singuri lucrurile din casa. Din loc in loc, muncitorii "Citadin"-ului dadeau o mina de ajutor la caratul boarfelor. In fata casei lui Stefan Sraier, echipa de demolare a stat putin in cumpana. Linga casa, doua cotete adaposteau un porc, citiva godaci si citeva rate. Intr-un tirziu, s-a luat decizia: si cotetele vor fi darimate. Porcul a fost legat de un copac, godacii viriti in saci, iar excavatorul si-a facut treaba. Urmatoarea tinta: casa Mariei Rusu. Resemnata, aceasta si-a scos o parte din mobila si rufaria din casa, ajutata de muncitori. Ordinele se succed scurt. "Scoateti si mincarea. Vedeti ce mai are prin casa". Deodata, Rusu lasa sa-i cada pernele pe care le ducea in brate. Isi face o cruce larga si blestema. "Sa dea Dumnezeu sa intri in Bahlui cu buldozer cu tot. Unde e Dumnezeu sa ne vada? Asta e sfirsitul lumii", striga Rusu, in timp ce rotile grele ale utilajului strivesc bucataria. La citiva metri departare, Maria Lupu lesina. Si-a revenit abia dupa ce si casa ei fusese transformata in moloz.
Casa primarului va fi supravegheata de gardieni
Oamenii din Dallas au anuntat ca vor sa se razbune. In cursul operatiunii de demolare, citiva cetateni din zona au amenintat ca vor incendia vila primarului Constantin Simirad. Altii au anuntat ca vor picheta Primaria pina la acordarea de locuinte sociale. "O patrula de gardieni publici va supraveghea permanent locuinta domnului Simirad. Daca vor exista probleme, echipajele de politie de la Sectia I vor interveni prompt pentru a impiedica orice tulburare a linistii publice", a declarat lt-col. Ioan Bodia, ofiter de presa in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie.
In "micul Paris" nu se fac inca demolari
Casa dupa casa, coliba dupa coliba, excavatorul a transformat pina la ora 16 Dallas-ul intr-o gramada de ruine. In urma echipei de demolare, doua patrule de gardieni au ramas sa pazeasca movilele de scinduri, lut si azbociment. "In urmatoarele zile, vom organiza transportul materialelor la groapa de gunoi de la Tomesti. Pina marti dimineata, oamenii au timp sa recupereze ce se mai poate recupera", a concluzionat Constantin Haras, seful Corpului de Control al primarului. Noaptea de ieri a reprezentat pentru aproape 200 de oameni ultimele ore petrecute in Dallas. Dimineata, ei vor avea de hotarit ce vor face mai departe. Unii vor primi locuinte sociale din partea Primariei. Altii vor trebui sa se intoarca in satele de unde au venit. Ceilalti vor trebui sa se descurce. "Multi si-au «cumparat» pamint in strada Cicoarei, in «micul Paris». Practic, oamenii si-au luat teren cu acte de mina de la cetateni domiciliati in Cicoarei. Cel mai probabil, cei pe care ii evacuam azi din «Dallas» isi vor construi din nou case in Cicoarei. Oricum, trebuia sa terminam odata cu Dallas-ul. Oamenii stiau ca vor fi scosi de acolo intr-o zi", considera Todirica. Dallas-ul nu este singura zona "problema" pentru Primaria ieseana. Zeci de constructii au fost ridicate fara autorizatii si in strada Cicoarei, in "micul Paris", o alta zona de pe malul Bahluiului unde au rasarit bordeiele saracilor. Primaria a aminat deocamdata luarea unei decizii de demolare si a acestor constructii. "In «Dallas», lucrurile sint clare. Cetatenii au construit fara autorizatie, pe domeniul public al municipalitatii. Dupa somatiile legale, puteam interveni in orice moment pentru evacuare", a explicat Daniel Todirica. In strada Cicoarei, terenurile se afla partial in proprietate privata. Lipsa autorizatiei de construire nu reprezinta un motiv suficient pentru demolarea unei casei. Inainte de a putea trimite buldozerul, Primaria trebuie sa obtina o sentinta definitiva de evacuare pentru fiecare caz in parte. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii