Cehul vrea sa vinda "Tepro" pe 10 milioane de dolari

luni, 26 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Cehul vrea sa vinda "Tepro" pe 10 milioane de dolari

Societatea ieseana "Tepro" isi poate schimba in viitorul apropiat proprietarul. Firma romaneasca "Metanef" si o alta firma olandeza au depus la FPS scrisori de intentie pentru cesionarea actiunilor pe care le detine la ora actuala investitorul ceh, firma "Zelezarny Veseli". "Doi investitori negocieaza in prezent cu firma ceha «Zelezarny Veseli», cesiunea actiunilor cumparate de acesta de la FPS", a declarat ieri Alin Giurgiu, director general executiv al FPS.
Cesiunea ar insemna din partea noilor investitori o suma care se va face in contul cehului (pentru banii care i-a dat acesta pina acum) si o eventuala plata in contul FPS-ului, noii investitori preluind de la "Zelezarny Veseli" drepturile si obligatiile inscrise in contractul de privatizare.
Reprezentantii "Metanef" Bucuresti nu si-au ascuns intentia de a investi la "Tepro". "Intr-adevar, am depus scrisoare de intentie la FPS, dorind cesionarea actiunilor la societatea ieseana", a declarat ieri Stefan Marginean, directorul "Metanef".
De altfel, bucurestenii isi exprimasera de acum 6-7 luni de zile intentia de a cesiona actiunile la "Tepro" Iasi, inca de pe vremea cind la societatea ieseana mai era director Andreiu Catoiu. Aceasta actiune urma sa fie facuta intr-un consortiu, care implica si alte doua firme de comert exterior: "Metagrimex" si "Metal Import Export". Cu sediul in Bucuresti, "Matanef" are ca obiect de activitate comertul exterior si se ocupa in principal cu comercializarea de tevi si produse laminate din tabla. "Metanef" este una dintre cele mai puternice firme de comert exterior din Romania, care a realizat si o mare parte din importurile de minereu de fier pentru "Sidex" Galati.
"Exista doua scrisori de intentie pentru cesionarea actiunilor. Dintre acestea, una este a unui investitor strain, un consortiu din Olanda. Vom vedea care din oferte este cea mai buna", a declarat Ioana Dornescu, directorul Directiei Teritoriale Iasi a FPS. Surse neoficiale ne-au precizat ca este in fapt vorba de un consortiu de patru firme, doua olandeze si doua americane. In cadrul acestui grup, o firma este specializata pe producerea de garduri zincate, una pe fabricarea elementelor pietonale si de siguranta pentru autostrazi (parapeti, triunghiuri reflectorizante etc), iar celelalte doua pe productia de tevi. Aceleasi surse spun ca suma pe care ar dori-o cehul pentru cesionarea actiunilor "bate" la 10 milioane de dolari, desi achizitia actiunilor de la FPS s-a facut in 1998 pentru aproximativ 3 milioane de dolari. Identificarea altor investitori care sa preia de la investitorul ceh contractul de privatizare pentru "Tepro" ar putea sa salveze societatea, care inregistreaza pierderi insemnate. La sfirsitul anului trecut, pierderile de la "Tepro" se ridicau la 66 miliarde lei, iar datoriile la 187 miliarde lei. Directorul general executiv al FPS, Alin Giurgiu, afirma ca FPS a actionat in justitie firma "Zelezarny Veseli" in vederea rezolutionarii contractului de privatizare, deoarece biletele la ordin cu care investitorul strain a garantat investitiile la "Tepro" nu sint avalizate de "Citibank".
Hotarirea de cesionare a actiunilor este o adevarata lovitura de teatru, deoarece chiar saptamina trecuta a avut loc la "Tepro" sedinta AGA, la care au fost luate citeva decizii importante. Pe linga introducerea pamintului in capitalul social, lucru care a permis FPS sa redevina actionar la societatea ieseana, au mai fost hotarite: disponibilizarea a 524 de salariati, formarea a patru centre de profit in fabrica precum si un plan de investitii. "In aceasta saptamina, trebuie sa aducem un utilaj din Cehia", a spus Victor Balan, directorul general al "Tepro", care nu stia ieri despre intentia de cesionare a actiunilor la societatea iaseana.
Societatea "Tepro" SA Iasi a fost privatizata in 1998, cind firma ceha "Zelezarny Veseli" a cumparat, contra sumei de 3 milioane de dolari, pachetul majoritar de actiuni detinut de FPS. Dupa privatizare, Consiliul de Administratie al societatii a stabilit reducerea treptata a numarului de angajati, ceea ce a nemultumit sindicatele, care au cerut rezilierea contractului de privatizare. (Ana PRODAN, Alina CORDUNEANU)

Comentarii