Cel mai tare bugetar din Iasi: Seful CET are o leafa de 70 milioane lei lunar

marți, 25 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Cel mai tare bugetar din Iasi: Seful CET are o leafa de 70 milioane lei lunar

Dupa nici sase ore de stat la serviciu, salariul ii ajunge la minimul pe economie, adica la 2,5 milioane lei. Pina la sfirsitul unei zile de opt ore, veniturile lui ajung la 3,5 milioane lei. Intr-o saptamina, leafa ii ajunge sa-si mobileze o camera. Cu leafa din a doua saptamina isi poate plati rata la un autoturism Mitsubishi de catalog. Deja, din a treia saptamina, salariul poate fi cheltuit pe „mizilicuri” ca sisteme audio-video de ultima generatie. In fine, cu banii de salariu pe a patra saptamina, detinatorul acestor bani isi poate permite in fiecare seara sa dea cite un mic chef. Toate acestea, insumate lunar, fac peste 70 milioane lei brut. Cel care ia acest salariu este Ion Mihai, seful CET. De departe, leafa pe care o incaseaza Mihai este cea mai mare atit din administratia publica locala, cit si din regiile publice. „Stiti cite lucruri am eu de facut, zilnic, pentru acest salariu?”, si-a justificat seful CET purcoiul de bani incasat lunar.
Din ce este compus salariul lui Mihai
In bugetul CET, directorul Ion Mihai are o rubrica separata. Se numeste „fond de salarii pentru directorul general” si are alocata suma de 453 milioane lei anual. Cu alte cuvinte, acesti bani ii sint alocati lui Mihai pentru 12 luni. Facind media lunara, reiese ca directorul incaseaza la fiecare 30 de zile cite 37 milioane lei. Pe linga aceasta suma, insa, lunar, Mihai mai are si alte forme de remunerare. Una dintre acestea este de 6,5 milioane lei lunar, reprezentind indemnizatia pentru sefia Consiliului de Administratie (CA). „Este normal ca Mihai sa ia acesti bani, in calitate de sef al CA. Fiecare membru CA ia aceasta suma”, a explicat viceprimarul Gheorghe Nichita. Pe linga salariul lunar de 37 milioane lei si suma de 6,5 milioane lei pentru CA, Mihai mai poate primi inca 27 milioane lei lunar. In contractul de performanta incheiat de Mihai cu membrii Adunarii Generale a Actionarilor este stipulat ca, la sfirsit de an, daca-si indeplineste criteriile, seful CET mai poate lua 12 salarii de baza, adica de 12 ori 27 milioane lei.
„Eu cred ca salariul nu este pe cit de mare ar trebui”
Practic, seful CET poate incasa lunar 37 plus 6 plus 27 milioane lei, ceea ce face 70 milioane lei. Aceasta suma este bruta. Adica, dupa ce se impoziteaza, suma lunara ajunge la aproape 40 milioane lei, in care sint incluse si sporurile de cel mult 50%, si salariile de „premiere” de la sfirsitul anului. Cu toate acestea, salariul pare mic, pentru unii membri din Adunarea Generala a Actionarilor (AGA). „Eu cred ca salariul nu este pe cit de mare ar trebui, avind in vedere cite atributii are Mihai”, a opinat Mihai Ciobanu, membru AGA la CET. Chiar si unii subordonati sint de acord cu acest punct de vedere. „Nu stiu ce salariu are directorul. Dar cred ca e meritat. Se trezeste la cinci dimineata, merge la instalatii, in inspectie, are sub control, practic, o centrala care furnizeaza energie electrica in sistemul national si energie termica pentru un oras intreg”, a enumerat angajatul CET unele din atributiunile lui Mihai.
Primarul nu i-a aprobat o marire de salariu
Politica salariala din CET este cit se poate de secreta. Directorul Mihai a spus-o din capul locului. „Salariile sint confidentiale. Mai mult, articolul 141 din Codul Muncii prevede clar confidentialitatea. Ce vreti, sa incalc legea?”, ne-a raspuns seful CET. In spatele acestei prevederi, Mihai a incercat o marire salariala. Astfel, fondul de salarii al directorului general pe 2003 ar fi trebuit sa fie de 551 milioane lei, fata de 453 milioane lei. Adica, in loc de peste 70 milioane lei, Mihai ar fi incasat lunar aproape 80 milioane lei. Cresterea salariala nu a fost, insa, aprobata de primarul Constantin Simirad. Acesta, la inceputul anului, cind facea parte din AGA la CET, a respins marirea. Pe contractul de manager al lui Mihai, semnat de Simirad, suma de 551 milioane lei apare „taiata” cu pixul, fiind trecuta cea de 453 milioane lei. (Catalin PRISACARIU)
Averea lui Mihai: o vila in Birnova, un apartament pe Sf. Lazar si un jeep
Averea directorului CET, Ion Mihai, se ridica la cel putin doua miliarde lei. Astfel, Mihai detine o vila estimata de arhitecti la 1,2 miliarde lei. Aceasta, pe doua nivele, este situata la Birnova, chiar sub dealul pe care se afla releul. In plus, seful CET mai este proprietarul unui apartament pe Sf. Lazar, chiar in spatele Tribunalului. Valoarea de piata a apartamentului este de macar 20.000 euro, adica in jur de 800 milioane lei. Mihai mai detine si un jeep, cu care se plimba destul de rar, insa. „Este mai vechi, aveam de gind sa-l bag in service”, a aratat directorul CET. Lunar, acestuia i se plateste telefonul mobil de catre societate. Masina de serviciu a directorului este o Skoda de fabricatie recenta.
Salariatii CET au cele mai mari lefuri din administratie
Salariile angajatilor CET sint, fara indoiala, cele mai mari din administratia publica din Iasi. Media salariala bruta din CET era in 2002 de 11 milioane lei. Anul acesta, media salariala bruta pe angajat a ajuns la putin peste 8 milioane lei. „Scaderea se datoreaza faptului ca in CET au intrat si salariatii fostei RADET, care au salarii mai mici”, a explicat Neculai Parasc, purtator de cuvint al CET. Adica, salariatii fostei RADET au intrat in CET cu o medie salariala bruta pe angajat de nici 5 milioane lei lunar. In ceea ce priveste salariile la celelalte regii, acestea sint si mai scazute. De exemplu, la RATEC, media salariala bruta este de putin peste 4 milioane lei lunar. De asemenea, in medie, un angajat RAJAC nu primeste lunar mai mult de 5 milioane lei brut. (C.P.)

Comentarii