Chiar daca aveti casa, mai cereti una de la Primarie!

luni, 24 noiembrie 2003, 00:00
5 MIN
 Chiar daca aveti casa, mai cereti una de la Primarie!

Cheia acestui precedent este declaratia pe propria raspundere
Cazul directorului economico-financiar de la BRD Iasi, Dorinel Radu, poate fi considerat o premiera in Romania. Anul trecut, bancherul a reusit sa se „strecoare” pe lista pretendentilor la o locuinta din blocul nou construit de Primarie in CUG, unde a obtinut un superb apartament cu trei camere. Admiterea sa la licitatie s-a facut pe baza unui dosar depus la Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) care cuprindea si o declaratie notariala pe proprie raspundere. Din acest act, semnat in fata notarului, rezulta ca „Radu Dorinel si Radu Maria, soti, sub sanctiunea prevazuta de Codul Penal pentru fals in declaratii, declaram ca, impreuna cu copilul minor Radu Anda Maria, nu am detinut si nu detinem nici o locuinta proprietate personala si nici terenuri proprietate personala in municipiul Iasi sau alta localitate din tara”. Deci, juristii Primariei s-au multumit cu o declaratie in care apar cei doi soti impreuna cu fiica lor si in care se specifica faptul ca impreuna nu au detinut sau detin locuinta. Adica fiecare, in parte, putea sa fi avut o locuinta sau chiar mai multe.
Politia rezolva dosarul cu NUP
In urma dezvaluirilor facute de „Ziarul de Iasi” cu privire la fostele si actualele proprietati ale bancherului, DAPPP a decis rezilierea contractului cu Dorinel Radu si sesizarea Parchetului pentru cu fals, uz de fals si inselaciune in conventie. Surprizele au inceput sa apara odata cu cercetarile facute de politisti. Dupa ce au intors pe toate fetele declaratia notariala, dupa ce au citit textul Legii 114/1996, a locuintei, politistii au trimis dosarul in cauza procurorilor cu propunerea deja celebra „NUP” (neincepere a urmarii penale), „intrucit fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”.
Procurorul Moisescu: „Declaratia notariala este perfect valabila”
Cu alte cuvinte, declaratia notariala este in regula, Dorinel Radu neincalcind nici o prevedere legala. „Declaratia notariala este perfect valabila. Radu Dorinel, impreuna cu sotia si minorul, nu a detinut si nu detinea, in momentul semnarii actului, vreo locuinta proprietate personala. Nu se face referire la situatia anterioara datarii declaratiei notariale, deci cade falsul”, a explicat procurorul Radu Moisescu, cel care se ocupa de acest caz. Din fosta casatorie, Dorinel Radu s-a ales cu apartament pe Splai Bahlui pe care, atunci cind a divortat, l-a vindut. Cind s-a inscris in cursa pentru apartamentul din blocul Primariei, bancherul locuia impreuna cu sotia si copilul intr-o vila de pe strada Taietoarei, la numarul 22. La Directia Finantelor Publice Locale, proprietarii imobilului respectiv sint, inca din 1995, Dorinel Radu si fratele acestuia, Iulian. Postul telefonic instalat in vila cu pricina apare pe numele lui Dorinel Radu. „De la Registrul de Inscriptiuni si Cadastru ni s-a comunicat ca proprietarul imobilului este Iulian Radu, nu Dorinel”, a declarat procurorul Moisescu. Surse de incredere au sustinut ca Iulian Radu, fratele bancherului, locuieste intr-un apartament din Nicolina.
Cumpararea unui nou apartament e problema Primariei
La numai patru luni dupa ce a primit cheile apartamentului din CUG, Dorinel Radu a cumparat un apartament in Dacia. Tranzactia a avut loc in decembrie 2002, dar actele s-au perfectat in ianuarie 2003. Bancherul considera ca nu a facut nici o legalitate. „Am cumparat un apartament in Dacia, dar ulterior obtinerii celui din blocul de la CUG. Pe 6 ianuarie am perfectat actele. Nu cred ca am incalcat vreo lege sau vreo prevedere din contractul cu DAFIS (n.r. – actualul DAPPP)”, a sustinut in urma cu doua luni Dorinel Radu. In realitate, s-a incalcat legea: „Daca un chirias dintr-un apartament al Primariei isi cumpara o alta locuinta, este obligat de Legea Locuintei sa anunte Primaria de acest lucru. Contractul cu acesta este reziliat, iar apartamentul va fi dat altei persoane”, ne-a spus in urma cu doua luni viceprimarul Vasile Munteanu. „Nu este o infractiune. A cumparat un apartament si nu a anuntat DAPPP. Este problema celor de la Primarie sa verifice aceste lucruri. Ei ar fi trebuit sa rezilieze contractul. Si tot ei ar fi avut posibilitatea sa-i ceara daune chiriasului”, a mentionat Radu Moisescu.
Procurorii nu vad nici o problema nici in cazul subinchirierii
Alt lucru de care a fost acuzat Dorinel Radu a fost faptul ca a subinchiriat apartamentul obtinut de la Primarie. In realitate, bancherul nu a locuit deloc in blocul din CUG. De altfel, nici nu putea, atit timp cit toata averea familiei sale era in vila din strada Taietoarei. „Am vrut sa fac un bine unei persoane aflate la ananghie. Un gest omenesc”, a declarat in urma cu doua luni Dorinel Radu. Situatia a fost sesizata de administratorul blocului, care l-a anuntat pe consilierul local Petru Focsa, fostul sef al Serviciului de Gestionare a Fondului Imobiliar din cadrul Directiei de Patrimoniu a Primariei. Pina in momentul dezvaluirilor facute de „Ziarul de Iasi” nu se luase insa nici o masura. Viceprimarul Vasile Munteanu sustine ca a sesizat Parchetul in legatura cu acest aspect. „Plingerea depusa de DAPPP se refera la faptul ca chiriasul nu a locuit in apartamentul primit si ca l-a subinchiriat. De aici si inselaciunea in conventie”, a declarat viceprimarul Munteanu. „Inselaciunea in conventie se consuma in momentul semnarii ei, nu mai tirziu. Cu alte cuvinte, trebuie demonstrat ca Dorinel Radu, in momentul semnarii contractului cu DAPPP, avea de gind sa subinchirieze imobilul”, a explicat Daniel Horodniceanu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatorie. Astfel a cazut si acuzatia de inselaciune in conventie, indiferent de cele scrise in sesizarea DAPPP.
Bancherul: „Deci impreuna, nu eu singur”
„Nu cred ca am incalcat vreo lege. Inainte de a depune dosarul, m-am consultat cu sotia mea si cu un avocat. In declaratie scrie ca eu impreuna cu sotia si copilul nostru nu am detinut si nu detinem locuinta proprietate personala. Deci impreuna, nu eu singur. De asemenea, apartamentul din Dacia l-am cumparat ulterior licitatiei pentru blocul din CUG”, a declarat atunci Dorinel Radu.
„Ce vroiati, dom’le, sa nu mai aiba unde locui? A avut o locuinta, dar a vindut-o din cauza divortului. Unde sa locuiasca acum? Dupa ce a luat apartamentul din CUG si-a cumparat omul un altul in Dacia, ce-i mare lucru asta?”, se intreaba putin ironic procurorul Moisescu.
Dupa casatorie cereti casa, chiar daca ati mai avut si zece locuinte
Cu alte cuvinte, daca ati avut una sau mai multe locuinte (sau terenuri) in proprietate, dupa casatorie puteti sa mai cereti una de la Primarie. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care, dintr-o casatorie anterioara, au avut o locuinta pe care au vindut-o dupa divort. Chiar si in cazul in care aveti un apartament sau o casa, dobindite inainte sau in timpul casatoriei,
dar care sint proprietate comuna a familiei dumneavoastra si a altor rude sau prieteni, puteti solicita DAPPP o noua locuinta, fara a incalca legea. Pe un apartament cumparat in timpul casatoriei treceti coproprietar soacra, pe altul nepotul, pe altul finul, iar dupa aceea va depuneti dosarul la Primarie pentru inca unul. Totul este cit se poate de legal.
Declaratia notariala presupune ca solicitantul, impreuna cu sotul/sotia, nu trebuie sa fi detinut vreo locuinta proprietate. Legea nu face referire la cazul in care imobilul este proprietatea familiei impreuna cu o ruda sau un prieten.
Dupa ce ati pus mina pe un apartament de la DAPPP puteti linistit sa cumparati alte imobile in Iasi sau in alte localitati. Chiar daca sinteti prins cu mita-n sac, nu patiti nimic. Cel mult vi se reziliaza contractul. Si subinchirierea este permisa, dar cu „acordul” administratorului si fara instiintarea DAPPP. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii