CL a aprobat simbata strategia ce va schimba din temelii sistemul de termoficare

luni, 13 decembrie 2004, 00:00
4 MIN
 CL a aprobat simbata strategia ce va schimba din temelii sistemul de termoficare

Strategia de dezvoltare a sistemului centralizat de termoficare a animat sedinta extraordinara de simbata a consilierilor locali. Daca celelalte proiecte au fost aprobate de consilieri fara prea multe discutii, inclusiv marirea lefurilor, dezbaterile privind aprobarea strategiei au durat aproximativ 90 de minute. Discutiile ar mai fi continuat, dar primarul Gheorghe Nichita trebuia sa fie prezent, la ora 12, la repartizarea a 77 apartamente in blocul ANL din Zimbru. Intr-un final, la sugestia consilierilor din opozitie, proiectul a fost aprobat cu mai multe modificari. Tot simbata, consilierii locali au cazut de acord ca merita o marire de salariu de circa 40%, alegind suma maxima pe care o pot primi ca alesi. Au fost aprobate fara probleme planurile urbanistice ale doua supermarketuri Kaufland, vizita viceprimarului Constantin Neculau in Italia si programul de sarbatori.
Investitii in reteaua secundara
Cel mai dezbatut proiect de pe ordinea de zi a fost cel referitor la adoptarea strategiei de reabilitare a sistemului centralizat de incalzire. Strategia, care a costat 40.000 euro si care propune 4 variante de reabilitare a termoficarii, a fost aprobata de CL in ansamblu. Ea a fost prezentata de Victor Athanasovici, unul din realizatorii proiectului. „Este vorba de o investitie foarte mare si nu putem aproba toata strategia pentru ca s-ar putea sa ne indreptam pe un drum gresit”, a declarat consilierul PD Dan Carlan. Dupa mai multe discutii, proiectul a fost votat, dar cu citeva modificari. Astfel, strategia realizata de firma ATH Invest a primit votul alesilor locali doar pentru a fi folosita in atragerea fondurilor de la bugetul central si nu ca o strategie clara pentru CET. In hotarirea CL s-a stipulat clar si unde vor merge sumele date de Guvern in contul reducerii subventiilor: in reteaua secundara, de la consumator pina la punctul termic. „Luam act de studiu si dam votul pentru primele doua etape ale strategiei, respectiv pentru investitiile din reteaua secundara si pentru a putea primi banii de la Guvern”, a mai spus Carlan.
„Dezbatere publica pentru aprobarea unei solutii”
Aprobarea strategiei era necesara, sustin sefii municipalitatii, pentru ca CET sa poata accesa fondurile oferite de Guvern in contul reducerii subventiei la pretul de productie al gigacaloriei. Astfel, incepind cu 2005, subventia se va reduce treptat cu cite 33% pe an, pina in 2007, cind aceasta va disparea. Banii vor veni totusi la CET, dar cu destinatie precisa: pentru investitii. „Daca nu se vota aceasta strategie, riscam sa pierdem banii de la Guvern. Strategia va fi analizata si de expertii BERD, care vor stabili exact unde si cum se vor face investitiile viitoare. Oricum, astazi nu se putea stabili nimic clar, banca europeana cerind o dezbatere publica pentru aprobarea unei solutii”, a explicat primarul Gheorghe Nichita. Studiul realizat de firma bucuresteana ATH Invest propunea 4 solutii pentru sistemul centralizat de incalzire, fiecare cu un grad mai mic sau mai mare de centralizare. Astfel, una din solutii ar fi descentralizarea totala, fiecare punct termic urmind a fi transformat intr-o mini-centrala pe gaz metan. O alta solutie propusa era impartirea orasului in mai multe zone, fiecare cu propria centrala. „Noi propunem ca fiind cea mai convenabila solutia cu doua centrale, una pe locul actualei CET I si alta pentru zonele racordate la magistrala V. CET II va fi pastrat ca varianta de rezerva”, a afirmat Athanasiu. Studiul propune ca solutie si modernizarea actualei infrastructuri. Toate solutiile implica investitii foarte mari pentru CET, de ordinul sutelor de miliarde lei.
Alesii si-au crescut salariile cu 40%
In 2 minute alesii locali au aprobat si propria crestere salariala. Conform noii legislatii, consilierii trebuiau sa stabileasca procentul din indemnizatia primarului cu care vor fi retribuiti pentru o sedinta. Avind de ales intre 1% si 5% din leafa primarului, consilierii au optat pentru procentul maxim. Astfel, din luna ianuarie alesii locali vor fi platiti cu cite 1,7 milioane pentru fiecare sedinta, numarul de sedinte fiind limitat la trei, una ordinara de CL si doua de comisii. Practic, indemnizatia lunara a unui consilier local va creste de la 3,6 milioane lei brut, in prezent, la aproximativ 5 milioane lei, suma impozabila. Leafa consilierilor va ajunge la 5,5 milioane lei brut in luna octombrie, cind va fi majorat si salariul primarului, care va atinge cota de 37 milioane lei, venit brut.
A primit votul consilierilor locali si programul manifestarilor organizate de municipalitate pentru sarbatorile de iarna. Ca si in cazul „Sarbatorilor Iasilor”, bugetul pentru manifestarile din perioada 11 decembrie – 10 ianuarie nu a fost inca stabilit. „Nu putem cunoaste inca sumele exacte pentru ca exista evenimente pe care nu le putem contoriza. Sumele ce vor fi cheltuite depind foarte mult de sponsorii pe care ii vom gasi sau de formatiile care vor cinta de Revelion. Programul prezentat poate suferi modificari, pot fi organizate si alte actiuni”, a afirmat Nichita. La sugestia consilierului Petru Cibotariu, alesii locali au cazut de acord sa introduca in program si ultima reprezentatie, din „Anul Stefan cel Mare”, a piesei de teatru „Apus de soare”. Consilierii au aprobat si construirea a doua supermarketuri Kaufland, unul in Pacurari, la fosta autobaza, si unul linga piata Nicolina, pe terenul fabricii Nicolina. Ambele investitii se ridica la 10 milioane euro. (Felix GUZGA)

Comentarii