Coada pentru "Tepro" se ingroasa

miercuri, 28 august 2002, 23:00
3 MIN
 Coada pentru "Tepro" se ingroasa

S-a mai copt un consortiu pentru privatizarea "Tepro". Banca de Investitii si Dezvoltare de la Moscova, in asociere cu "Mudi" Bucuresti, este interesata de pachetul de actiuni de la "Tepro". Banca moscovita, impreuna cu alti investitori, a preluat de la falimentara Banca Populara Romana (BPR) un pachet de actiuni de la actuala Banca Comerciala "Unirea", in timp ce "Mudi" este partenerul de afaceri al uzinelor bucurestene "Republica". Directorul general al "Tepro", Vasile Plugaru, a spus ca, la un forum economic de la Dusseldorff, "a participat si presedintele acestei banci, domnul Serghei Polevoi, care mi-a comunicat ca este interesat de fabrica si ca deja a realizat asocierea cu «Mudi»". Pina acum, in cursa pentru privatizarea fabricii de tevi s-au inscris grupul ISPAT, actionarul majoritar de la "Sidex", grupul metalurgic "Magnitogorsk" si "Erdemir" din Turcia. Un alt potential cumparator al "Tepro", firma "Metal Import Export", care depusese si ea scrisoare de intentie, s-a retras, dupa spusele directorului Plugaru. De remarcat ca Magnitogorsk a devenit indirect, de ieri, investitor in Romania. La sediul APAPS, firma elvetiana CONARES Trading AG din Elvetia, care este actionar la Magnitogorsk, a semnat contractul de vinzare-cumparare pentru COS Tirgoviste.
A venit O.K.-ul pentru creditul de 3 milioane de dolari
Recent, "Tepro" a primit si aprobarea pentru un credit de 3 milioane de dolari, ce se va derula prin "Eximbank". "Acest credit este foarte important pentru noi. Daca nu reuseam sa-l obtinem, nu cred ca am mai fi rezistat pe piata. Vom putea sa-l folosim numai pentru operatiuni de import-export", a explicat Plugaru. El a precizat ca, din toamna, in "Tepro" vor intra cite 10.000 de tone de materie prima din Rusia, la un pret de 238 de dolari pe tona. Spre deosebire, in depozitele de la "Sidex", banda a ajuns la un pret de 299 de dolari pe tona. "Din cauza acestei cresteri de pret si a faptului ca noi nu am avut bani pentru a plati materia prima, au fost doua luni in care am oprit productia", a afirmat directorul fabricii iesene. El a sustinut ca "Tepro" nu este singura societate care, din cauza bulversarii create pe piata mondiala ca urmare a cresterii cu aproape 100% a pretului la materia prima, a oprit productia. El sustine ca in aceeasi situatie s-au aflat combinate mari din Europa, precum "Marcegalia" din Spania sau grupul german "Tissen". In lipsa productiei de tevi, fabrica a trecut la programe de modernizare, in aceasta toamna fiind prevazuta finalizarea modernizarii la cuptorul "Manessman", operatiune ce va reduce factura lunara la gaz cu cel putin 30%, respectiv 4-5 miliarde de lei.
La sfirsitul lunii septembrie este prevazuta si publicarea anuntului de privatizare pentru "Tepro". Mai intii trebuie insa ca Adunarea Generala Extraordinara ce se va desfasura pe 10 sau 11 septembrie sa aprobe noua structura a actionariatului ce va cuprinde printre actionari si AVAB-ul, in urma transformarii unei datorii de 2 milioane de dolari in actiuni. Acestea vor fi vindute la pachet cu actiunile detinute de APAPS. (Ana PRODAN)

Comentarii