EXCLUSIVITATE: Salariile fotbalistilor de la Politehnica

joi, 20 octombrie 2005, 23:00
9 MIN
 EXCLUSIVITATE: Salariile fotbalistilor de la Politehnica

Salariile fotbalistilor de la Politehnica nu mai sint secrete. Reporterii „Ziarului de Iasi” au patruns in culisele clubului din Copou si au aflat sumele pentru care joaca fotbalistii de la Poli. In premiera pentru mass-media locala, „Ziarul de Iasi” va prezinta contractele jucatorilor de la echipa din Dealul Copoului, precum si primele de joc sau cele de obiectiv pe care le incaseaza cei 26 de jucatori. Departe de virful contractelor vehiculate la cluburi ca Steaua, Dinamo sau Rapid, cel mai bine platit jucator de la Poli primeste 25.000 de euro pe an. Acesta este fundasul Valeriu Bordeanu, jucator trecut si pe la Steaua si Rapid. La polul celalalt, unul dintre jucatorii cu cele mai mici salarii este tinarul atacant Ontiel Sighiartau. Acesta cistiga anual in jur de 5.000 de euro. De departe insa, cel mai bine platit om din cadrul echipei este antrenorul Ionut Popa. „Profesorul” are un contract anual de 42.000 euro. Demersul jurnalistic este cu atit mai intemeiat cu cit Consiliul Local Iasi detine majoritatea actiunilor la societatea care administreaza echipa. In plus, in ultimii ani, la clubul de fotbal s-au scurs zeci de miliarde de lei din banii iesenilor. (FELIX GUZGA)
Contractele anuale
Contractele fotbalistilor de la Poli sint tinute ca intr-o fortareata de oficialii clubului. „Contractele jucatorilor sint confidentiale. Va pot spune ca suma totala pe care o platim pe contractele jucatorilor este de aproximativ 400.000 euro. Media salariilor este intre 12.000 euro si 17.000 euro”, a declarat Sorin Boca, presedintele clubului. „Noi avem contracte de nivelul echipelor de Divizia B, care lupta pentru promovare sau de nivelul Diviziei A, la echipele care se bat sa scape de la retrogradare”, s-a marginit sa dea explicatii si primarul Gheorghe Nichita. Din surse sigure, am aflat ca virful contractelor de la Poli este detinut de Valeriu Bordeanu. Fotbalistul de 28 de ani cistiga anual 25.000 de euro numai din contract. Urmeaza apoi mai multi jucatori cu valori egale ale contractelor. Astfel, jucatori ca Bogdan Vrajitoarea, Marius Onofras, Romulus Miclea au contracte anuale de 21.000 de euro. Aceleasi suma de bani este trecuta si in contractul capitanului echipei, Bogdan Onut. Cei mai multi dintre titularii Politehnicii cistiga anual in jur de 17.000 euro. In aceasta situatie este unul din argentinienii din lotul lui Poli. Alejandro Gavatorta are un contract anual de 17.000 euro. Daniel Rednic, Ionut Bilba sau Iulian Arhire sint alti jucatori care ridica de la casieria clubului cite 17.000 de euro pe an. Portarul Gigi Branet sau Adrian Ilie au contracte anuale de cite 12.500 euro. Cei mai multi fotbalisti care nu au statut de titular au contracte in jurul sumei de 8.500 euro pe an. In aceasta situatie se gasesc Marius Ciubancan, Tiberiu Beceru sau Tudorel Stanciu. „Sumele trecute in contract sint cele pe care le primesc in mina jucatorii. Clubul plateste celelalte obligatii la stat separat”, a afirmat Boca.
Primele de joc, intre 160 si 660 euro
Contractul unui fotbalist nu reprezinta suma totala pe care acesta o ia acasa. Astfel, fiecare echipa de fotbal are stabilite prime pentru rezultatele obtinute de echipa. In cazul in care echipa cistiga un meci, titularii primesc o suma suplimentara de bani. „La Poli, primele sint cuprinse intre 160 euro si 660 de euro”, a precizat Boca. Prima maxima poate fi cistigata de jucatorii din primul unsprezece in momentul in care Poli cistiga un meci in deplasare. Atunci, fiecare jucator titular cistiga 660 euro. Conducerea clubului a stabilit prime la jumatate, 330 de euro, daca echipa scoate un rezultat de egalitate in deplasare. Aceeasi suma a fost pusa la bataie pentru titulari si daca iau trei puncte pe teren propriu. „In general, un egal acasa nu este recompensat in nici un fel. Exista si situatii speciale. La meciurile cu Steaua, Dinamo sau Rapid se ofera o prima de 160 de euro in cazul unui egal pe teren propriu”, a precizat Boca. Nici rezervele nu sint uitate la prime. Jucatorii ce intra pe parcursul unui meci incaseaza 75% din prima unui titular, iar rezervele neutilizate, 50% din bonus. Pe linga contract si prime de joc, fotbalistii beneficiaza si de mai multe facilitati. Astfel, multi dintre componentii echipei de fotbal stau in apartamente inchiriate, platite de club. Tot clubul le asigura acestora si masa zilnica.
Obiectivul echipei: clasarea in primii 10
Contractele fotbalistilor au si citeva secrete. Astfel, nici unul dintre jucatori nu poate lua suma inscrisa in contract daca nu indeplineste citeva conditii de performanta. „Valorile din contract sint maximale. Fiecare jucator in parte are anumite clauze. Doar indeplinindu-le pe toate poate cistiga suma inscrisa in contract”, a precizat Boca. Astfel, in functie de postul pe care joaca si de negocierile dintre jucator si conducere, fiecare contract are specificul lui. „Avem clauze pentru numarul de goluri si pentru indeplinirea obiectivului. Anul acesta, obiectivul echipei este clasarea in primele 10 echipe”, a explicat Boca. In ceea ce priveste prima de obiectiv, jucatorii de la Poli nu au prime comune, ci in functie de clauza din contract. „Cei care au contracte mici au si prime pentru fiecare joc pe care il prind ca titulari. O astfel de prima este de 85 euro pentru fiecare meci jucat in prima echipa”, a completat Boca.
Bordeanu poate ajunge la 93 milioane lunar
Dupa un an competitional, jucatorii de la Poli pot lua maximum suma din contract la care se adauga primele de victorie. Concret, Valeriu Bordeanu poate cistiga la Poli 25.000 de euro plus eventuale prime de victorie in functie de rezultatele echipei. Pina in prezent, in actuala editie a Diviziei A, Politehnica a strins 10 puncte si se afla pe locul 10 in clasament. Astfel, echipa a obtinut trei victorii si un egal. In buzunarele jucatorilor s-au facut simtite doar victoriile, pentru ca egalul a fost obtinut acasa cu Gloria Bistrita. Fiecare jucator de la Poli a primit bani pentru doua victorii in deplasare, cu Pandurii Tirgu Jiu si FCM Bacau, si una acasa, cu Farul. Concret, jucatorii titulari in toate meciurile au primit de la club 1.650 de euro. Sa presupunem ca in acest campionat Poli va avea un parcurs asemanator cu cel din sezonul trecut. Concret, anul trecut echipa s-a situat pe locul 9 si a inregistrat 7 victorii acasa, 3 in deplasare si 4 egaluri in deplasare. Dupa un simplu calcul matematic, se poate estima ca fiecare jucator titular va lua in afara de contract inca 6.000 de euro. Astfel, Bordeanu de exemplu va primi 31.000 euro pina la sfirsitul campionatului, iar Gavatorta, 23.000 euro. In medie, Bordeanu va fi recompensat lunar de club cu cite 93 milioane lei. Prin comparatie, juniorul Sighiartau care nu joaca titular si nici nu prea prinde prima echipa, cistiga lunar 15 milioane lei net.
Comparatie cu Divizia A si jucatori romani peste hotare
Jucatorii de la Poli nu se pot mindi cu unele din cele mai mari salarii din Divizia A. Astfel, intr-un top al celor mai mari salarii din prima liga, Poli se afla pe locul 11, la egalitate cu echipele FC Arges si Otelul Galati. Toate aceste echipe au contracte maxime de 25.000 euro. Prin comparatie, cel mai bine platit jucator din Divizia A este Mirel Radoi. Capitanul Stelei a incheiat recent un contract de 350.000 euro pe an. Intr-un top neoficial pe urmatoarele locuri se afla Viorel Moldovan (Poli Timisoara) cu 140.000 euro si dinamovistii Florentin Petre si Claudiu Niculescu, ambii cu cite 125.000 euro pe an. Totusi, Poli devanseaza echipe ca Gloria Bistrita, unde salariul maxim este de 20.000 euro, sau Sportul, cu 24.000 euro. Cel mai mic salariu maxim este la Bacau, 12.000 euro. Prin comparatie fotbalistii romani care joaca in strainatate au salarii mult mai mari. Astfel, Cristian Chivu, jucatorul echipei italiene AS Roma, are un contract anual de 1,8 milioane euro. Adrian Mutu este un alt fotbalist roman care cistiga multi bani din fotbal. Acesta are la Juventus un contract anual, fara prime de joc, de 1,6 milioane euro, contractul acestuia crescind anual pina la 2,5 milioane euro in ultimul an de contract.
Antrenorul Ionut Popa – 40.000 euro pe an
Intr-un top al salariilor antrenorilor, Iasul se afla pe locul 9, la egalitate cu mai multe echipe. Astfel, antrenorul Ionut Popa are un contract anual de 40.000 euro. Acelasi salariu il primeste de exemplu antrenorul Gloriei Bistrita, Ioan Ovidiu Sabau, tehnicianul Jiului, Ionut Chirila, sau antrenorul Otelului, Aurel Sunda. In spatele Iasului este antrenorul Farului Constanta, cu 35.000 euro, ultimul loc fiind ocupat de Cristi Popovici, de la Bacau, cu 12.000 euro. Ca si la jucatori, pe primele locuri la salariile antrenorilor se afla tehnicienii echipelor din Bucuresti. Astfel, Oleg Protasov, antrenorul Stelei, are un contract de 180.000 euro pe an, locul doi fiind ocupat de antrenorul lui Dinamo. Ioan Andone cistiga de trei ori mai mult decit Popa, avind un contract de 125.000 euro. In ultimul an, in topul celor mai bine platiti antrenori au intrat si citeva echipe din provincie. Astfel, Cosmin Olaroiu de la Timisoara primeste un contract de 120.000 euro, iar Dorinel Munteanu, antrenorul jucator al CFR Cluj, are un contract anual de 125.000 euro. Antrenorii din Europa cistiga mult mai mult decit cei locali. Astfel, doua dintre cele mai bune exemple sint antrenorii cluburilor engleze Chelsea si Manchester United. Astfel, portughezul Jose Mourinho are un contract anual pe 2005 de 7,5 milioane euro, iar Alex Ferguson de 6 milioane euro.
Masinile jucatorilor de la Iasi
Fotbalistii din intreaga lume sint celebri pentru masinile pe care le conduc. In aceeasi categorie intra si conducatorii cluburilor, un exemplu elocvent fiind Gigi Becali. Seful Stelei se poate lauda cu cea mai scumpa masina dintre conducatorii de cluburi, Maybach-ul sau fiind catalogat drept cel mai scump automobil din tara. Fotbalistii de la Politehnica nu se pot lauda cu astfel de masini. Astfel, cea mai scumpa masina apartine lui Radu Ciobanu, care conduce un BMW X5, ex-bacauanul avind si mai multe afaceri in orasul natal. Marca de autoturism preferata a iesenilor pare a fi VW. Astfel, fotbalistii ieseni mai conduc Toyota Avensis – Valeriu Bordeanu, VW Golf – Onut, Marc sau Sighiartau, VW Passat – Miclea, Toma, VW Bora – Bilba. Alte autoturisme ale fotbalistilor din Dealul Copoului sint Skoda Octavia detinuta de Tiberiu Beceru, Audi A4 – Milos Bogdanovici, sau Opel Vectra, condus de Vrajitoarea si Ciubancan. Un alt fotbalist cu masina straina de la Poli este Dorel Bernard, cu un Seat Toledo. In divizia A exista multe masini scumpe. Printre acestea se numara Porsche-ul Cayenne al lui Mirel Radoi sau Mercedes-ul dinamovistului Mihaita Plesan.
Cel mai bine platiti 10 de fotbalisti din lume in 2005
1. Beckham (Real Madrid) 25 milioane de euro/an
2. Ronaldo (Real Madrid) 19,6 milioane euro/an
3. Zidane (Real Madrid) 13 milioane euro/an
4. Vieri (AC Milan) 12 milioane euro/an
5. Del Piero (Juventus) 9,5 milioane euro/an
6. Lampard (Chelsea) 9,4 milioane euro/an
7. Raul (Real Madrid) 9,3 milioane euro/an
8. Thierry Henry (Arsenal) 9,2 milioane euro/an
9. John Terry (Chelsea) 8,6 milioane euro/an
10. Figo (Inter) 8,5 milioane euro/an
Nota: Clasamentul a fost intocmit in luna mai de revista France Football si au fost luate in calcul nu doar sumele obtinute strict din fotbal, ci si contractele de publicitate semnate de fotbalisti cu diferite firme.
Primaria a dat in acest an 26 miliarde lei
Pe linga curiozitatea oamenilor in privinta salariilor din fotbal, ” Ziarul de Iasi” a luat decizia de a publica acest material si pentru ca, in societatea care administreaza echipa de fotbal, Consiliul Local este actionar majoritar. In conditiile acestea, mare parte din fondurile echipei sint asigurate din bugetul local, adica din banii iesenilor platiti ca taxe si impozite. Bugetul clubului pentru acest sezon competitional a fost stabilit la peste 1,5 milioane euro. Concret, anul trecut, cind Poli a promovat, clubul a beneficiat de aproape 17 miliarde lei de la bugetul local, adica aproape 65% din veniturile clubului. Si anul acesta clubul din Copou a primit bani publici. „In acest an, echipa a primit 11 miliarde lei pina la majorarea de capital. Atunci Poli a primit alte 15 miliarde lei, Consiliul Local detinind in acest moment 99,98% din societatea care administreaza echipa”, a declarat Cosmin Coman, directorul executiv al Primariei. De mentionat ca, in prima divizie, clubul iesean este singurul unde o autoritate locala detine majoritatea actiunilor. Exista multe cazuri in care administratia locala sprijina fotbalul, fara insa a detine majoritatea. Concret, la Cluj, Consiliul Local ofera anual 30 miliarde lei pentru fotbal. Jumatate din acesti bani sint destinati echipei CFR Cluj, din prima liga, cealalta jumatate fiind data divizionarei B, Universitatea Cluj. Un alt exemplu de implicare a autoritatilor locale in fotbal este Bistrita.
Valoarea contractelor jucatorilor de la Poli:
Valeriu Bordeanu 25.000 euro/an
Bogdan Vrajitoarea 21.000 euro/an
Marius Onofras 21.000 euro/an
Romulus Miclea 21.000 euro/an
Adrian Toma 21.000 euro/an
Bogdan Onut 21.000 euro/an
Milos Bogdanovici 12.500 euro/an
Iulian Arhire 17.000 euro/an
Radu Ciobanu 17.000 euro/an
Adrian Ilie 12.500 euro/an
Gigi Branet 12.500 euro/an
Alejandro Gavatorta 17.000 euro/an
Daniel Rednic 17.000 euro/an
Ionut Bilba 17.000 euro/an
Ontiel Sighiartau 5.000 euro/an
* La aceste sume, care sint nete, se adauga primele de joc. Astfel, in cazul lui Bordeanu, de exemplu, veniturile nete ajung la 31.000 de euro. (Felix GUZGA)

Comentarii