Familia de rectori de la „Petre Andrei” a dat explicatii la Parchet

joi, 14 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Familia de rectori de la „Petre Andrei” a dat explicatii la Parchet

Scandalul de la Universitatea „Petre Andrei” s-a mutat la Parchet. Familia de rectori Niculescu a dat ieri explicatii in legatura cu gajarea de catre universitate a unui imprumut facut de firma „Moldrom” la BCR. Institutia de invatamint risca sa ramina fara sediul din centru deoarece firma ieseana nu a returnat imprumutul si a intrat in procedura de faliment. Cei care au sesizat Parchetul General au fost sindicalistii de la „Petre Andrei”. „Moldromul a folosit banii pentru a importa minereu pentru Sidex, nicidecum pentru lucrari la noul sediu al universitatii”, a declarat Sorin Bocanca, liderul sindical de la „Petre Andrei”. Paul Neamtu, actionar si fost director al firmei de constructii, sustine ca nu isi mai aminteste de imprumutul bancar.
„A fost o decizie pe care au luat-o cei trei membri fondatori ai universitatii. Nu aveam cum sa prevedem colapsul financiar al firmei Moldrom”, a sustinut rector Elena Niculescu. In tot acest timp, BCR a facut toate demersurile pentru scoaterea la vinzare prin licitatie a sediului din Stefan cel Mare in vederea recuperarii creantei ce depaseste 700.000 de dolari.
„Conform legii, sediul nu poate fi instrainat sau pus gaj”
Sotii Niculescu au fost ieri la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi unde au stat de vorba cu inspector Maria Sandu, procuror de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. La iesirea din institutie, dupa mai multe ore petrecute in biroul procurorului general, Maria Pohoata, Niculae Niculescu a aruncat sec „stati de vorba cu domnul Bocancea, nu cu mine”, dupa care a plecat la brat cu sotia, Elena Niculescu.
„Am facut un memoriu catre Parchetul General in care am aratat ca Elena Niculescu si Mihai Acatrinei, directorul economic, au gajat cu sediul universitatii un imprumut de peste 500.000 de dolari facut de Moldrom la BCR. Conform legii, sediul universitatii acreditate nu poate fi instrainat sau pus gaj. Mai mult decit atit, decizia nu avea nici macar acordul Senatului. In contract este scris ca Universitatea renunta la dreptul de diviziune, de discutiune si la inscrierea la masa credala in cazul falimentului beneficiarului imprumutului. Ori, Moldrom este acum in faliment si universitatea a primit somatie de plata a peste 700.000 de dolari la cit a ajuns datoria. Moldrom nu a achitat nici un cent din imprumut si cu banii luati a achizitionat minereu pe Sidex, nu materiale de constructii pentru noul nostru sediu”, ne-a declarat Sorin Bocancea, liderul sindical de la „Petre Andrei”.
„Contractul de gajare a fost aprobat de cei trei membri fondatori”
Fostul rector, Elena Niculescu, crede ca povestea a fost amplificata artificial si ca se putea rezolva totul in interiorul institutiei. „Am fost astazi (ieri, n.r.) la Parchet unde am stat de vorba cu doamna procuror inspector. Nu imi permit sa comentez cele discutate acolo si este bine sa asteptam decizia organelor abilitate. Contractul de gajare a fost aprobat de cei trei membri fondatori si, la cea data, reprezenta o necesitate pentru universitate. Moldrom era antreprenor general si nimeni nu putea sa prevada ca va intra in faliment. Totul s-ar fi putut rezolva in interiorul institutiei daca nu ar fi fost interesul unor anumite persoane de a amplifica povestea”, a sustinut fostul rector Elena Niculescu.
„A fost un gest de cooperare”
Istoria scandalului a inceput in 2001, cind societatea „Moldrom”, antreprenor general al lucrarilor de la noul sediul al universitatii de peste drum de Hotel „Europa”, a solicitat BCR acordarea unui imprumut pentru achizitionarea de materiale necesare ridicarii constructiei. Gajarea imprumutului a fost facuta cu sediul institutiei de invatamint situat in strada Stefan cel Mare. „Se apropia perioada de vara, era o pauza in ce priveste incasarile si am considerat ca este in interesul ambelor parti obtinerea acestui credit. A fost un gest de cooperare cu firma Moldrom”, a declarat in urma cu doua luni Niculae Niculescu, unul dintre cei care au aprobat gajarea din partea universitatii. „Nu imi amintesc de acest credit. Oricum, eu nu mai eram director la acea data, doar actionar la firma”, a declarat Paul Neamtu, fostul director de la „Moldrom”. La doi ani de la contractarea creditului, firma a intrat in colaps financiar, iar BCR a demarat o actiune in instanta pentru recuperarea debitului. Astfel, daca nu va fi achitata datoria catre banca, in cel mai scurt timp, sediul din Stefan cel Mare va fi scos la vinzare. (N. MANOLIU)

Comentarii