Foc continuu in anchetarea cazului diplomelor false

luni, 09 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Foc continuu in anchetarea cazului diplomelor false

Cazul diplomelor false se afla, in continuare, la stadiul investigatiilor. Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA), Parchetul, Politia si Parlamentul Romaniei – toate aceste institutii ale statului si-au pus in functiune motoarele pentru a elucida cel mai mare scandal din istoria invatamintului romanesc al ultimilor zece ani. In urmatoarele zile, mai multe comisii de experti – una desemnata de minister si cealalta apartinind CNEAA – vor incepe controale la toate cele 20 de universitati propuse acreditarii definitive. Scopul acestor verificari este de a depista eventualele nereguli legate de modul in care absolventii lor au sustinut examenele de licenta, au primit diplomele si modul in care universitatile au respectat legile in vigoare privind infiintarea de filiale si acordarea titlurilor stiintifice. Cu alte cuvinte, expertii MEN si cei ai CNEAA, doresc sa se convinga daca nu cumva exemplul Universitatii Ecologice din Bucuresti (UE) a fost "urmat" si de alte institutii private. Contrar Legii Acreditarii, UE a infiintat o filiala in strainatate a unei facultati neautorizate, cea de Stomatologie, a fabricat foi matricole fara acoperire reala pentru 63 de cetateni italieni cu studii medii sau postliceale carora le-a facilitat obtinerea licentelor in Romania si a acordat titluri stiintifice, desi nu avea acest drept. Controlul CNEAA va incepe peste doua zile si va dura pina la sfirsitul saptaminii viitoare, dupa cum ne-a informat presedintele Ioan Mihailescu. In perioada imediat urmatoare vor incepe treaba si expertii MEN. In centrul atentiei lor se afla Universitatea "Apollonia", patronata de Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie de la UMF Iasi. Surse din Ministerul Educatiei ne-au informat ca "Apollonia" este suspectata ca ar fi implicata in evenimente de tipul celor care au generat scandalul diplomelor false.
Miine, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi (UMF), Carol Stanciu, si decanul Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, vor pleca la Bucuresti, unde vor fi audiati de Comisia de Invatamint a Senatului Romaniei. Inca de saptamina trecuta, cind cei doi au fost audiati la Camera Deputatilor, Parlamentul a anuntat ca se va implica in elucidarea cazului celor 63 de diplome false. Astfel, o subcomisie a Comisiei de invatamint a Senatului va continua cercetarile impreuna cu reprezentantii MEN si cu cei ai CNEAA. Subcomisia senatoriala de ancheta va cere MEN sa verifice daca la Pavia exista sau nu o institutie de invatamint superior apartinind retelei educationale a Italiei sau este o filiala a Universitatii Ecologice. In cazul in care va fi confirmata existenta unei institutii de invatamint superior in Italia, reprezentantii MEN trebuie sa afle care este statutul acesteia. Tot conducerea MEN va prezenta Comisiei Senatului care sint responsabilitatile UMF Iasi, cele ale Universitatii Ecologice din Bucuresti si ale ministerului in privinta accesului studentilor straini la sistemul de invatamint romanesc.
Rectorul Stanciu va propune repetarea votului privind suspendarea lui Burlui
Rectorul UMF Iasi, Carol Stanciu, a afirmat ca, la intoarcerea de la Bucuresti va propune Biroului Senat al institutiei reanalizarea sanctiunilor propuse de comisia de ancheta. Pentru deficiente in verificarea dosarelor de inscriere a celor 63 de candidati italieni la licenta, comisia de ancheta a propus Senatului, saptamina trecuta, suspendarea din functie a decanului Vasile Burlui si concedierea secretarei sefe a Facultatii de Stomatologie, Jana Condurache. Senatul a anulat diplomele si i-a desfacut contractul de munca secretarei, din motive disciplinare. In schimb, Vasile Burlui a fost mentinut in functie cu o paritate de 21 de voturi la 21 si sase abtineri. Prin votul sau, Senatul UMF a concluzionat ca intreaga vina pentru eliberarea celor 63 de diplome false ii revine in exclusivitate secretarei sefe. 21 de membri ai Senatului l-au considerat atunci pe Burlui vinovat, ei votind pentru suspendare, in timp ce alti 21 au pledat pentru nevinovatia lui. Multi universitari de la UMF au semnalat faptul ca votul Senatului a fost nestatutar: la sanctionari si promovari, cei in cauza sint exclusi de la vot. "Voi propune Biroului Senat analizarea caracterului statutar al votului. Chiar daca juristul a afirmat ca votul a fost statutar, intrucit chiar si fara votul domnului Burlui nu s-ar fi intrunit cvorumul de 25 de voturi necesar pentru suspendare, conducerea UMF este cea care trebuie sa isi asume aceasta responsabilitate. Tot in Biroul Senat vom decide si cum vom rezolva paritatea de voturi", a declarat rectorul Carol Stanciu. El a adaugat ca sefii institutiei vor discuta si propunerea facuta de consiliul Facultatii de Stomatologie, privind revizuirea sanctiunii acordate secretarei Jana Condurache.
Schimbarile de la virful MEN nu au legatura cu diplomele false
In contextul cazului diplomelor false, schimbarile petrecute in urma cu doua saptamini in cadrul MEN au fost interpretate in mediile UMF-iste iesene drept "retrogadari". Mihai Korka, fost director general al Directiei Relatii Internationale, a trecut in urma cu doua saptamini pe postul de consilier al ministrului Andrei Marga. De asemenea, Paul Rinderiu, fost director de Management in cadrul MEN s-a retras, la cererea sa, la catedra de la Universitatea din Craiova. Mentionam ca Mihai Korka este unul dintre cei care au avizat arondarea italienilor la UMF Iasi, pentru sustinerea licentei. "Schimbarile nu au nici o legatura cu diplomele false. Imi pare foarte rau daca domnul rector Carol Stanciu face astfel de legaturi intre evenimente, in loc sa ia masurile care se impun, in institutia pe care o conduce", ne-a declarat telefonic, directorul Directiei Relatii Publice din MEN, Mircea Muresan. (Emilia CHISCOP)
Cei 19 profesori care i-au examinat pe italieni vor fi audiati la Parchet
O echipa de procurori inspectori a Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie a inceput ancheta in cazul diplomelor false de la UMF Iasi. Deocamdata, magistratii incearca sa stabileasca ce legaturi exista intre rectorii universitatilor din Bucuresti si din Iasi. "Cercetarile au loc la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie. Deocamdata, nu a fost delegat nici un procuror de la noi pentru verificari in acest dosar si nici nu s-a dispus disjungerea cauzei, pentru ca ancheta sa se extinda si la Iasi", a precizat procurorul Alois Imbrea, seful sectiei
Urmarire Penala a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi. Totusi, avem informatii ca in cursul zilelor urmatoare "flacara" cercetarilor efectuate de magistrati va cuprinde si centrul universitar iesean. In cursul anchetei vor fi audiati ca martori toti cei 19 profesori de la UMF implicati in examinarea studentilor italieni, urmind ca toate documentele si fisele matricole sa fie retinute pentru a fi administrate ca dovezi de catre procurori. Potrivit Codului de Procedura Penala, exista insa si posibilitatea ca ancheta sa se desfasoare numai la Bucuresti, efectuarea probatoriului urmind sa se efectueze la Parchetul Curtii Supreme. In acest caz, martorii vor fi citati direct la Bucuresti, cheltuielile de deplasare urmind sa fie decontate de catre Ministerul Justitiei. (D. STINGU)
Italienilor nu le-a mers si la UTI
Scandalul diplomelor false a deschis cutia Pandorei. Prin filiera aceleiasi Universitati Ecologice (UE), la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", in martie anul trecut, doi italieni, absolventi ai unei universitati partenera a UE, din Italia, au venit la UTI pentru a-si sustine licenta in Arhitectura. Incercarea lor nu le-a reusit insa, intrucit conducerea facultatii a constatat la timp ca dosarele acestora nu sint tocmai in regula. "Din martie 1999, cei doi italieni ne-au presat cu insistentele lor de a sustine examenul de licenta. La inceput nu le-am permis acest lucru, deoarece au venit la noi cu niste documente false. Ulterior, am mai primit o serie de documente legalizate de catre MEN, UE, si Ambasada Romaniei din Italia si am decis sa ii acceptam la examenul de prediploma, urmind sa isi completeze dosarele pina intra in licenta", a declarat prof. dr. Paulica Raileanu, decanul Facultatii de Constructii si Arhitectura de la UTI.
La Arhitectura, pentru a sustine examenul de licenta, candidatii trebuie sa sustina mai intii un examen de preliminar (de prediploma), dupa promovarea caruia urmeaza sa sustina proiectul pentru a-si lua licenta. Stefano Manca si Domenico Marzulli, cei doi presupusi absolventi italieni ai UE, arondati de MEN sa sustina licenta la UTI, au sustinut examenul de prediploma in sesiunea februarie 2000. Spre deosebire de decanul Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, decanul Facultatii de Arhitectura de la UTI, Paulica Raileanu, a sesizat ca actele italienilor sint incomplete si nu le-a permis sa intre in licenta pina la completarea dosarelor. "Situatia mi s-a parut dubioasa. Din dosarele candidatilor italieni lipseau o serie de documente care ar fi trebuit sa fie in original, ca de exemplu, diploma de bacalaureat si foile matricole care ar fi trebuit vizate de Ambasada", sustine decanul Raileanu. Prin urmare, el le-a comunicat italienilor ca le va permite sa sustina examenul de diploma dupa ce vor aduce documentele originale. Cum italienii nu au indeplinit conditiile impuse de conducerea UTI, ei nu s-au prezentat la examenul de diploma la sesiunea din aceasta vara. (Dorel CODINA)

Comentarii