Guvernantii dau inapoi cu proiectul interzicerii centralelor de apartament

duminică, 02 mai 2004, 23:00
2 MIN
 Guvernantii dau inapoi cu proiectul interzicerii centralelor de apartament

La citeva zile dupa ce profetea disparitia centralelor de apartament, Guvernul incearca sa dreaga busuiocul. Speriat de reactiile negative din presa, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, a declarat la sfirsitul saptaminii trecute ca locatarii cu centrale de apartament nu au de ce sa fie ingrijorati si ca nu li se va impune niciodata sa renunte la acestea. „Cetatenii pot sa le foloseasca in continuare, cu respectarea normelor legale existente in domeniu. Oamenii sint liberi sa isi aleaga orice sistem de incalzire doresc, cu conditia sa respecte drepturile celorlalti locatari, daca locuiesc intr-o cladire cu mai multe apartamente”, a afirmat Oprea. Ministrul il contrazice astfel pe subordonatul sau, Aureliu Dumitrescu, seful Directiei pentru Comunitati Locale din cadrul MAI. Acesta din urma nu excludea posibilitatea ca si cei care si-au montat deja centrale sa fie obligati sa renunte la aceste instalatii. Concret, doar la nivelul Iasului, cele peste 10.000 de familii care au centrala proprie si care au investit zeci de milioane lei ar fi urmat sa renunte la ele si sa revina la sistemul centralizat de incalzire.
Declaratiile lui Oprea sint confuze
Dezmintirile ministrului Oprea, in loc sa lamureasca lucrurile, adincesc si mai mult confuzia. Ministrul sustine ca Guvernul nu va impune un anumit sistem de incalzire pentru localitati. „Subliniem ca, pina in prezent, nu a fost adoptata nici o hotarire in aceasta privinta. Sa nu pierdem din vedere faptul ca sistemele de incalzire pentru localitati sint hotarite de comunitatile respective, in virtutea principiului autonomiei locale”, a subliniat Oprea. Pe de alta parte, strategia nationala referitoare la sistemul centralizat de incalzire, conceputa de MAI si care nu a fost inca modificata, recomanda explicit autoritatilor locale „interzicerea altor sisteme de incalzire in aria de acoperire a sistemului de termoficare existent, pe o perioada limitata”, precum si „sa acorde monopol termoficarii in unele zone ale orasului”. Concret, Guvernul ar putea propune interzicerea utilizarii, in acelasi bloc, a unor sisteme de incalzire diferite. Daca strategia MAI va fi aprobata in forma actuala, rezulta ca nu va fi permis ca intr-un bloc sa existe si apartamente bransate la CET, si familii cu centrale de apartament.

Alte doua proiecte importante
Pe lista de prioritati ale Guvernului mai figureaza doua proiecte privind termoficarea. Primul dintre acestea se refera la eliminarea graduala a subventiilor la energie termica cu 25% in fiecare an, pina in 2007. Aceasta va conduce, in mod direct, la o majorarea a facturilor la incalzire si apa calda. Astfel, incepind cu luna august a acestui an, gigacaloria se va scumpi, la populatie, de la 800.000 la 950.000 de lei. Pe de alta parte, Guvernul vrea sa impuna CET sa incheie contracte individuale cu beneficiarii de agent termic. In consecinta, instalatorii CET vor putea sa intre in case si sa debranseze, punctual, doar acele apartamente in care familiile nu si-au achitat facturile. Astfel, vecinii bun-platnici vor beneficia in continuare de apa calda si incalzire. (M. POPA)

Comentarii