Eveniment absolut rarisim la Maternitatea „Cuza Voda“
SIAMEZELE DE LA IASI

joi, 15 septembrie 2005, 23:00
7 MIN
 <i><u>Eveniment absolut rarisim la Maternitatea „Cuza Voda“</i></u><br> SIAMEZELE DE LA IASI

Destinul a facut ca istoria lui Eng si Chang, primii frati siamezi, din Siam (Thailanda), consemnati in literatura medicala, sa se repete chiar aici, la Iasi. Soarta celor doua fetite este departe de a avea insa un sfirsit fericit. Potrivit medicilor, doar una are cu adevarat sanse de a supravietui operatiei in care acestea urmeaza a fi dezlipite. Asta deoarece sora ei este doar un „rudiment fetal”, atasata ca o extensie la trupul celeilalte. „Este un fat parazit cu multiple malformatii. Are un inceput de cap fara ochi conturati, urechi dezvoltate rudimentar, fara miini si cu picioarele lipite”, a precizat doctorul Solange Rosu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, acolo unde siamezele au fost transferate de la maternitate pentru a fi minutios investigate. Mama acestora, care inca se mai afla internata in Maternitatea „Cuza Voda”, sta ca pe ghimpi in asteptarea verdictului medicilor. „Macar una sa scape. Ma gindesc ca, daca au supravietuit atita timp, poate ca inima uneia va continua sa bata. Ma rog lui Dumnezeu sa ii dea putere, sa stie ca este dorita si iubita de catre parinti”, ne-a spus tremurind de spaima si emotii tinara mama, Liliana Alexa.
„A fost cea mai grea sarcina pe care am avut-o”
Ieseanca mai are doi copii acasa, un baietel de patru ani si jumatate si o fata in virsta de doi ani. „Asta nu inseamna ca imi este indiferent ce se intimpla cu viata fetitei abia nascute”, spune Liliana Alexa. Medicii ar avea de ce o incrimina insa, tinind cont ca, pe toata durata sarcinii, aceasta nu s-a prezentat la ecograf nici macar o data. „Este vorba despre o sarcina ce nu a fost monitorizata. Pacienta nu s-a prezentat la control lunar, asa cum era normal, si nici nu a efectuat vreo ecografie, lucruri care sint elementare in situatia femeilor insarcinate. Mai ales in conditiile in care pacienta prezenta un uter dublu cicatrizat, adica mai suferise in trecut alte doua operatii de cezariana”, a declarat medicul ce a asistat-o la nastere, si care a dorit sa isi pastreze anonimatul. „Intr-adevar, nu am fost decit o data la medicul de familie, in luna a treia, si mi-am facut analiza singelui. Insa din luna a cincea practic nu m-am mai putut deplasa. Ma durea foarte tare coloana. A fost cea mai grea sarcina pe care am avut-o, aveam contractii puternice pe timp de noapte. Cit priveste ecografia, nu am vrut sa mi-o fac pentru ca nu vroiam sa stiu ce va fi”, a incercat mama siamezelor, care are studii medii, sa explice de ce a ignorat necesitatea controalelor medicale in timpul sarcinii.
„O fetita in viata si un geaman parazit fara nici o sansa de supravietuire”
Pentru a treia oara, Liliana Alexa a nascut tot prin cezariana, iar siamezele cintareau in jur de 2,400 kg. In conditiile date, medicii ieseni nu dau multe sanse de supravietuire fetitei lipit in zona pelvina de cea dezvoltata normal. „Este un rudiment fetal cu multiple malformatii. In aceasta situatie avem doar o fetita in viata de care este lipit un geaman parazit, ce nu are nici o sansa de supravietuire. In plus, chiar starea de sanatate a fetei dezvoltata normal este pusa sub semnul intrebarii, intrucit la maternitate s-a constatat un suflu cardiac anormal. Asa ca exista posibilitatea ca aceasta sa sufere de o malformatie cardiaca”, a adaugat medicul care a participat la nasterea acestora. Cum o astfel de interventie chirurgicala nu a mai fost niciodata efectuata in Romania, medicii ieseni nu se grabesc si isi iau toate masurile de precautie, avind in vedere ca au de-a face cu o premiera nationala. „Deocamdata copii sint tinuti in incubator si li se efectueaza toate investigatiile necesare unei interventii de asemenea complexitate”, a mentionat doctorul Solange Rosu din cadrul Spitalului de Copii. „Nu am mai avut pina acum un astfel de caz in Iasi. Nu s-a mai efectuat vreo operatie de acest gen prin spitalele iesene. Aceasta este prima sarcina in urma careia a rezultat surori siameze. Cel putin de cind profesez in aceasta maternitate”, a declarat conf. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii „Cuza Voda”. Cit priveste cauzele dezvoltarii unei astfel de sarcini, medicii nu exclud mitul Cernobil, adica radiatii care inca afecteaza starea de sanatate a oamenilor, dar cred totusi ca alte cauze de natura medicala au stat la baza. „Atunci cind sarcina gemelara se dezvolta dintr-un singur ou – format din unirea unui singur ovul cu un singur spermatozoid – pot aparea trei situatii. Respectiv separarea oului in primele trei zile de sarcina echivaleaza cu aparitia unei sarcini gemelare cu doua placente si doua cavitati amniotice, iar incidenta este de 25% din cazuri. Separarea intre ziua 3 si 7 de viata a oului presupune dezvoltarea unei sarcini gemelare cu o singura placenta si a doua cavitati amniotice, astfel de cazuri fiind intilnite la 70% din sarcinile gemelare. Iar divizarea oului intre 8-13 zile fac ca gemenii sa se dezvolte cu o singura placenta si cavitate amniotica. Exista posibilitatea separarii oului dupa ziua de 13, iar in astfel de situatii vorbim despre gemeni siamezi. Referitor la cazul din Iasi, unul dintre gemeni este dezvoltat incomplet, fiind un geaman parazit incomplet dezvoltat si cu malformatii ce nu are sanse de supravietuire”, a explicat conf. dr. Mircea Onofriescu.
Cit de rare sint astfel de cazuri
n un caz de gemeni siamezi apare, ?n medie, o data la 100.000 de nasteri;
n gemenii provin dintr-un singur ovul fertilizat, sint identici si au acelasi sex;
n embrionul ?ncepe sa se divida ?n gemeni identici la doua saptamini de la concepere. Dintr-o cauza ?nca necunoscuta, procesul de divizare se opreste, embrionul raminind separat doar partial;
n nasterea siamezilor este grea, ceea ce face ca nou-nascutii sa vina pe lume morti ?n 40% pina la 60% din cazuri. ?n 35% din cazuri, ei supravietuiesc o singura zi;
n documentele din ultimii 500 de ani ofera detalii despre aproximativ 600 de siamezi care au trait relativ normal. ?n mai mult de 70% din cazuri a fost vorba despre persoane de sex feminin.
Tipuri de siamezi
Gemenii siamezi sint clasificati, ?n general, dupa zona corpului ?n care sint uniti:
– Cephalopagus (extrem de rar) – doua chipuri pe un singur cap; gemenii sint uniti ?n partea superioara a corpului.
– Craniopagus (2% din cazuri) – uniune prezenta doar la nivelul craniului.
– Craniotoracopagus (extrem de rar) – exista un singur creier, iar inima si organele gastrointestinale sint ?mbinate; gemenii sunt uniti ?n zona toracelui si a capului.
– Dicephalus (extrem de rar) – un singur corp, cu doua capete.
– Iscopagus (6% din cazuri) – uniune frontala ?n partea inferioara a corpului.
– Omphalopagus (6% din cazuri) – uniune frontala ?n jumatatea de jos a corpului.
– Parapagus (5% din cazuri) – uniune laterala, ?n jumatatea de jos a corpului.
– Pygopagus (19% din cazuri) – uniune posterioara.
– Thoracopagus (35% din cazuri) – uniune frontala ?n partea superioara a trunchiului.
Primii gemeni siamezi consemnati au fost cumparati din Siam si purtati pe la circuri
Prima documentare despre siamezi a aparut ?n anul 1100, ?n Anglia. Numele, de „siamezi”, li s-a dat ?nsa sapte secole mai tirziu, de la Siam (vechea denumire a Thailandei de azi), locul ?n care s-au nascut, cu pintecele unite, Eng si Chang. Cind aveau 17 ani, mama lor, o vaduva saraca, i-a vindut unui negustor scotian si unui capitan de vas englez. Asa au ?nceput gemenii sa cutreiere lumea, fiind prezentati ?n spectacole de circ. Dupa patru ani, si-au cistigat libertatea si au ?nceput sa faca turnee pe cont propriu. Au strins o avere considerabila schimbindu-si numele in Bunker, devenind astfel cetateni americani. ?n drumurile lor prin toate colturile lumii, gemenii au cautat zadarnic un medic care sa-i separe. ?n 17 ianuarie 1874, Chang, care de trei ani paralizase partial, a murit ?n somn. Disperat, Eng a chemat un doctor care sa ?ncerce sa-l desparta de fratele mort. Din cauza groazei, ?nsa, a murit si el ?nainte de sosirea posibilului salvator.
Primul caz din Romania: cunoscutele siameze Lina si Gherghina
In 1982, stirea bomba facea inconjurul intregii tari si lumi. Intr-o locuinta modesta din Botosani, o femeie a dat nastere unor siameze, pe care le-a numit Lina si Gherghina. Cazul a stirnit curiozitate intrucit era primul de acest gen. Se spunea ca, la maternitate, oamenii ajunsesera sa stea la coada spre a le putea vedea, contra sumei de 50 de lei dati medicului. Ulterior, siamezele care s-au nascut cu aproape o cincime a corpului comuna au fost transportate catre Spitalul de Copii din Iasi. Cum interventia chirurgicala pentru dezlipirea acestora nu putea fi efectuata in Romania, fetitele au fost operate tocmai in Elvetia, dupa sase luni de la nastere. Din echipa de medici care a sistat la operatie a facut parte si un chirurg iesean – profesorul Gabriel O. Ionescu, care in prezent profeseaza in Spitalul Academic din Pretoria (Africa de Sud). Operatia din Elvetia le-a redat viata, iar acum, la virsta de 24 de ani, gemenele din comuna Bucecea, la 20 km de Botosani, duc un trai normal.
Cea mai spectaculoasa operatie de saparare
In iulie 2003 a avut loc una dintre cele mai spectaculoase interventii chirurgicale din lume. Medicilor le revenea dificila sarcina de a separa, la virsta de 29 de ani, doua siameze, Laleh si Ladan Bijani, care au crescut cu doua creiere intr-un singur craniu, dezvoltind insa personalitati diferite. Fetele, care proveneau dintr-o familie saraca din sudul Iranului, au luat decizia sa-si asume toate riscurile unei interventii chirurgicale abia dupa ce au terminat Facultatea de Drept din Teheran. Siamezele ?mparateau o vena de grosimea unui deget, care servea la evacuarea singelui din ambele creiere. Medicii au stabilit ca Laleh sa pastreze vena cea veche, iar Ladanei sa i se puna una noua, prelevata din coapsa. Spre finalul operatiei, surorile au ?nceput sa piarda foarte mult singe, starea lui Ladan deteriorindu-se de la o clipa la alta. ?n cele din urma, Ladan a ?ncetat din viata. La rindul ei, Laleh a mai trait o ora si jumatate. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii