Operatie in premiera nationala la Spitalul de Copii
Ioana s-a despartit ieri de sora ei siameza

miercuri, 21 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 <i><u>Operatie in premiera nationala la Spitalul de Copii</i></u><br> Ioana s-a despartit ieri de sora ei siameza

Premiera nationala la Iasi. Pentru prima data in Romania, medicii ieseni au reusit sa efectueze operatia de separare a surorilor siameze venite pe lume in urma cu 11 zile. Interventia a fost grabita datorita agravarii starii de sanatate a geamanului parazit, acest lucru influentindu-l negativ si pe cel dezvoltat normal. „Am fost nevoiti sa grabim interventia, in conditiile in care starea generala de sanatate a geamanului parazit se degrada de la o zi la alta, nemaifiind oxigenat si vascularizat sufiecient de pruncul sanatos. Invariabil, acesta situatie nu ar fi intirziat aparitia de complicatii si la copilul dezvoltat normal, ducind cel mai probabil la decesul siamezilor”, a explicat conf.dr. Gabriel Aprodu, chirurg in cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria” si coordonatorul echipei medicale care a efectuat interventia.
Oase si organe genitale comune
Marea aventura medicala a inceput ieri, in jurul orei 11:30, si a durat aproape cinci ore. In tot acest timp, chirurgii din cadrul Spitalul de Copii au avut dificila sarcina de a-i separa pe cei doi copii lipiti in zona pelvina. „Surorile siameze imparteau oasele bazinului, organele genitale, portiunea intestinelor si vezica urinara. Astfel, s-a impus o interventie laborioasa, in timpul careia geamanul parazit a trebuit sacrificat intrucit nu avea nici o sansa de supravietuire, fiind incomplet dezvoltat”, a adaugat conf.dr. Gabriel Aprodu. Fetita sanatoasa a facut fata bine operatiei de separare, medicii fiind scutiti de alte complicatii in cele cinci ore petrecute in sala. „In urma interventiei, copilul este «echipat» pentru viata. Firesc ca, in cazul in care va supravietui, acesta va fi supus altor interventii de corectie a diformitatilor ramase. Pruncul are aparat genital complet, insa prezinta orificiu comun pentru calea genitala, urinara si digestiva. De asemenea, membrele inferioare sint pozitionate anormal, in unghi de 180 de grade, astfel ca aceasta va trebui operata pentru a putea sta in picioare. Si rinichii sint uniti intr-o parte intermediara. Insa toate acestea au rezolvare pe cale chirurgicala pentru ca fata sa poata duce o viata normala. In schimb, dezvoltarea neurologica a fetitei nu va fi afectata, intrucit sistemul nervos nu a avut de suferit. O serie de piese osoase care apartineau geamanului parazit au ramas copilului dezvoltat normal, ce ne vor folosi in timpul operatiilor de corectie a diformitatilor”, a detaliat chirurgul Bogdan Savu, ce a facut parte din echipa medicala care a creat un precedent in medicina romaneasca.
Mama a disparut dupa nastere
Deocamdata, medicii sint rezervati in ceea ce priveste evolutia starii de sanatate a fetitei. „Apreciem ca pruncul are 50% sanse sa supravietuiasca. Insa urmatoarele doua saptamini vor fi critice. In cazul in care nu apar complicatii, cum ar fi hemoragii, infectii, atunci sansele copilului vor creste”, a mai punctat doctorul Bogdan Savu. Potrivit statisticilor, sase copii din zece supravietuiesc in urma unor astfel de operatii de separare efectuate in Statele Unite ale Americii. Dupa finalizarea perioadei critice, medicii vor mai demara un alt set de investigatii, pentru a descoperi eventuale malformatii la copilului ramas in viata. Inca de la inceput s-a banuit ca fetita ar prezenta o malformatie de cord, insa chirurgii nu se pronunta, asteptind sa demareze alte investigatii ce vor fi clarificatoare in acest sens.
Bucuria medicilor privind reusita de ieri nu a fost impartasita si de mama siamezelor, ieseanca Liliana Alexa, care de luni, ziua in care a fost externata din maternitate, nu s-a interesat de soarta fetelor. Drept urmare, preotul Spitalului de Copii, Cristian Cristea, a fost nevoit sa boteze fetitele in lipsa celor care le-au dat viata. Cum fetele reprezentau o entitate, canonul religiei ortodoxe prevede botezarea acestora cu un singur nume, astfel ca fetele au impartit si prenumele, fiind recunoscute in fata lui Dumnezeu drept Ioana. Medicii ieseni spun ca abia dupa ce copilul operat va trece de perioada critica se va putea vorbi de o premiera nationala in medicina romaneasca. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii