Scandal mare la Primarie, cu amenintari de dare in judecata
Licitatia pentru iluminat, cistigata de firma cea mai scumpa

joi, 03 februarie 2005, 00:00
4 MIN
 <i><u>Scandal mare la Primarie, cu amenintari de dare in judecata</i></u><br> Licitatia pentru iluminat, cistigata de firma cea mai scumpa

Licitatia pentru concesionarea iluminatului din Iasi este pe cale sa genereze un imens scandal intre firmele participante si Primarie. Scinteia care a aprins fitilul a fost desemnarea, ieri, a firmei Flash Lighting drept cistigator la sectorul II. „Comisia de licitatie s-a pus de acord asupra punctajelor firmelor ofertante la sectorul II. In urma punctajelor stabilite dupa criteriile din caietul de sarcini a fost stabilit urmatorul clasament: Flash Lighting, Elba Timisoara, Romlux Lighting Tirgoviste si Luxten Lighting”, a declarat viceprimarul Constantin Neculau, presedintele comisiei de licitatie. Cele doua firme care nu au cistigat nimic ameninta cu depunerea de contestatii si procese.
„Vom merge in justitie”
„Deocamdata nu am fost anuntati oficial, dar nu cred ca oferta noastra merita un punctaj asa de mic. Dupa ce vom vedea cum s-au facut punctajele, vom depune contestatie si, daca nu se va rezolva nimic, vom merge in justitie”, a explicat Daniela Petrescu, director Romlux. Si reprezentantii Elba se declara surprinsi de rezultatul licitatiei si ameninta cu procese licitatia de la ambele sectoare. „Am fost descalificati incorect de la sectorul I. Asteptam un comunicat oficial de la Primarie, dupa care vom contesta deciziile luate. O sa cerem defalcarea punctajelor, sa vedem de ce nu am cistigat. Indiferent de explicatiile privitoare la punctaje, mergem mai departe, urmind calea legala”, a afirmat Romulus Povian, director sisteme de iluminat al Elba. Firmele nemultumite de punctajele acordate pot depune contestatii in termen de 15 zile de la primirea unui raspuns oficial.
Cum explica rezultatele membrii comisiei
Sefii orasului au anuntat ieri societatea cistigatoare a jumatate din iluminatul public al Iasului dupa mai multe saptamini de aminari. Acestia au avut de ales dintre patru oferte depuse la Primarie in luna noiembrie a anului trecut. Astfel, pe masa comisiei de licitatie au stat oferta Romlux Tirgoviste – de 5,3 milioane euro, oferta Elba Timisoara – 6,3 milioane euro, Flash Lighting – 7,2 milioane euro si Luxten – 8,6 milioane euro. Astfel, la prima vedere, oferta Romlux parea cea mai buna. Dupa analiza ofertelor financiare si tehnice, cei 13 membri ai comisiei au ales cistigatoare societatea Flash din Bucuresti. Comisia de licitatie a hotarit sa foloseasca un alt mod de calculare a punctajelor la sectorul II decit la celalalt. Astfel, la acest sector s-a luat in calcul pretul cerut de firme pentru fiecare punct luminos. „Oferta financiara a ridicat mai multe probleme, de aceea s-a decis realizarea unui astfel de calcul. La sectorul I nu a fost nevoie de acest calcul pentru ca diferenta, la nivel de puncte luminoase, dintre cele doua oferte era mica, de sub 10%. La al doilea sector, diferentele erau foarte mari, intre 6.400 de puncte luminoase la Romlux si 8.900 la Flash”, a completat Neculau. Concret, din cele 5,3 milioane euro cerute de Romlux, 1 milion euro era pentru intretinerea retelei timp de 10 ani. Astfel, pentru repararea si extinderea retelei de 6.400 puncte luminoase, firma a cerut 4,3 milioane euro. Adica 671 euro pentru fiecare punct luminos. In schimb, Flash a cerut 7,2 milioane euro pentru toata lucrarea, din care intretinerea era de 1,6 milioane euro. Practic, oferta a fost de 5,6 milioane euro pentru 8.900 puncte luminoase. Adica 629 euro pentru modernizarea fiecaruia. In plus, membrii comisiei au sustinut ca acest mod de punctare este mult mai avantajos. „S-ar putea sa nu avem bani sa facem intreaga lucrare. In acest caz platim in functie de punctele luminoase. Acelasi sistem se va aplica si in cazul unor lucrari suplimentare. Pretul punctului luminos va ramine acelasi”, a explicat Neculau.
Astfel au explicat membrii comisiei modalitatea de punctare a ofertei financiare. Sectorul II cuprinde cartierele Canta-Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batrin, Galata, Centru, Nicolina, Cantemir, Socola si Bucium.
„In caietul de sarcini nu se specifica exact punctarea pe punct luminos”
Procedura aleasa de membrii comisiei de licitatii ridica mai multe semne de intrebare, ea nefiind mentionata expres in caietul de sarcini. „In caietul de sarcini nu se specifica exact punctarea pe punct luminos, dar comisia de licitatie are dreptul sa evalueze in toate modurile in care autoritatea contractanta are de cistigat. Bineinteles, in limita prevederilor din caietul de sarcini”, a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Practic, cu toate ca Romlux a avut pe total cea mai buna oferta, sefii locali sustin ca, la nivel de punct luminos, costurile le avea mai mari. Membrii comisiei au gasit si multe probleme in ceea ce priveste ofertele tehnice ale firmelor. „Ofertele tehnice au facut diferenta reala. Firmele trebuiau sa realizeze un audit al instalatiilor, dupa care sa-si intocmeasca ofertele. O firma a auditat Dacia si Alexandru si a descris ca situatia actuala cuprinde stilpi de iluminat pe mijlocul strazii si a recomandat mentinerea sistemului. O alta firma a spus ca nu avem deloc iluminat public in anumite zone, desi el exista”, a adaugat Neculau. Licitatia pentru sectorul II a trezit mai multe suspiciuni legate de actionariatul firmei Romlux, actionariat din care face parte si un membru PRM, acelasi partid ca al viceprimarului Neculau. „Am fost luat de ape de oferta de la Romlux, dar oferta tehnica a acestei firme continea niste lucruri extrem de hazlii. Am avut mari nelamuriri in ceea ce priveste unele firme, dar dupa ce am vazut ofertele tehnice nu mai am nici o suspiciune. S-a intirziat atit de mult pentru ca am vrut sa realizam un punctaj inatacabil”, a declarat Neculau.
Reducerea consumului cu 30%
Licitatia pentru desemnarea unui cistigator la sectorul II treneaza de mai bine de doua luni si jumatate, in conditiile in care, pentru primul sector, cistigatorul (Luxten, cu aproape 7 milioane de euro, ce include si nocturna de pe stadion), a fost desemnat in doua saptamini. Sefii municipalitatii sustin ca, dupa finalizarea lucrarilor, consumul de energie electrica se va reduce cu aproximativ 30%. Acum, municipalitatea plateste in medie 4,5 miliarde lei lunar pentru consumul de energie electrica din oras. (Felix GUZGA)

Comentarii