Ieseanul care a dat America pe Tatarasi

luni, 26 august 2002, 23:00
5 MIN
 Ieseanul care a dat America pe Tatarasi

Pentru inginerul Danut Dima, obtinerea vizei a fost o bagatela, dupa cum ne povesteste. 100 de vodca inainte si o bere dupa interviu in spatele terasei de la Intercontinental Bucuresti au fost de ajuns pentru a capata curaj. Din cele aproape 350 de persoane care au fost in data de 5 august 1997 la Consulatul SUA pentru viza, doar 16 au obtinut ceea ce au dorit. Printre ei s-a aflat si el. A vrut sa plece imediat, chiar luna viitoare. Dar varul sau, care l-a ajutat trimitindu-i chemare, a spus sa mai astepte pina in primavara viitoare, deoarece iarna este inflatie pe piata muncii din SUA. "In primavara lui 1998 am luat legatura cu varul meu, Svet Ilarion, pentru a pleca in State. Insa el mi-a spus sa-i aduc o diploma falsa de inginer la facultatea de constructii feroviare de la Iasi. Nu exista o asa facultate aici, in plus, el a fost doar un simplu impegat de miscare la metrou in Bucuresti. Sint om cinstit: dupa acest incident, si dupa altul la fel, am rupt relatiile cu el. Mai tirziu mi-a propus sa vind chemari pentru SUA, cu 1.200 de dolari, pentru a-mi face rost de bani de drum. L-am refuzat din nou. De aceea relatiile noastre s-au racit si nu am mai plecat atunci in SUA", spune Dima.
A terminat facultatea cu nota 10
In timpul studentiei la Politehnica, vestitul profesor de matematica Dimitrie Mangeron, cunoscut pentru severitatea sa, l-a notat pe Danut Dima cu 10 la toate disciplinele pe care le facea cu acesta: matematici speciale si mecanica analitica. Facultatea de Mecanica, specializarea masini termice, a terminat-o la fel cu nota zece, in plus este si licentiat al facultatii de matematica. In buzunar are un brevet de inventator si unul de inovator. Ambele i-au fost puse in practica la o fabrica din Pascani si una din Birlad. Acum, daca il vezi, nu dai doi bani pe el. Pare unul din zecile de ratati ai Iasului. Traieste din pensia mamei sale si din ce-i mai pica din reparatiile de autoturisme, la care este priceput. Pentru anii in care a fost angajat, 1979-1991, inca nu a apucat sa ia pensie, dar in curind, dupa cum ne spune, "va depune actele". In vremurile bune, pe timpul dictaturii, cistiga in jur de 4.000 de lei pe luna. Daca atunci batea drumurile Europei de Vest, acum aria sa de miscare este limitata la cartierul Tatarasi. "In anul 1977 am facut o excursie de o luna si ceva in Occident. Am calatorit cu masina proprie prin Olanda, Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Italia, Iugoslavia, Maroc. Am venit destept de acolo", isi aduce aminte Dima de vremurile demult apuse. A avut parte in calatoria sa prin tarile bogate ale Europei si de o intimplare hazlie. In Austria a fost arestat 6 ore deoarece a fost confundat cu un terorist arab.
Doarme adesea in garaj
Chiar daca doarme adesea in garajul curtii, dupa ce se cearta cu mama sa, Danut Dima viseaza uneori la pamintul fagaduintei. Spera ca America, pe ai carei locuitorii nu da un nici o ceapa degerata, ii va vindeca ranile. Teoretic, ar putea pleca si miine. Problemele sale il tin insa legat de cartierul in care a copilarit. Caderea sa este strins legata de patima alcoolului. Danut Dima este prietenul de pahar al multor pierde-vara din Tatarasi. In vremurile bune minca matematica pe piine, la aceeasi masa cu Mangeron. Ar fi avut apoi toate conditiile sa ajunga unul dintre cei mai mari inventatori din Iasi. Provine dintr-o familie buna – mama a fost profesor de limba rusa, iar tatal a fost ofiter, la inceput de cariera, pensionindu-se din functia de director a Abatorului Iasi. Fratele sau, care a murit in anul 1986 la 36 de ani, a fost profesor de matematica. Cum a ajuns Dima in stadiul din prezent? Nu a fost sa fie? Ghinionul si-a spus cuvintul? Sa fie din cauza ca s-a nascut pe 13 februarie. Sint intrebari la care cu greu ai putea raspunde fara a te raporta la patima pentru alcool.
"Ce, nu am voie sa dorm?"
L-am vizitat de doua ori in aceeasi zi. Desi era inainte de amiaza, atit prima data cit si a a doua oara l-am gasit dormind. Noaptea trecuta tocmai trasese o bauta zdravana. S-a trezit cu greu, la insistentele mamei. "Ce, nu am voie sa dorm?", se aude un glas infundat din spatele unei usi inchise. "La un calcul sumar, am ajuns la concluzia ca mi-a trecut prin pateu vreo cinci tone de vodca", marturiseste matematicianul Dima. Daca si-ar fi vindut inventiile care le-a realizat in timpul lui Ceausescu, sau daca le-ar da viata celor pe care si le imagineaza in prezent, poate ar fi acum unul din bogatanii Iasului. Nu este insa. Dimpotriva, toata averea lui sta in casa de linga Piata Chirila, care este construita de parinti, plus garajul din spatele curtii, in care se mai refugiaza cind se cearta cu mama sa. La acestea se mai adauga citiva ciini si trei, patru pisici adunate pe linga casa. Intre anii 1976 si 1990 a fost casatorit cu Lucia. Impreuna au o fata de 25 de ani, care viseaza, ca si tatal ei, sa ajunga in tari straine. Mai mult, Dan Dima a devenit chiar si bunic. "Seamana cu Napoleon" descrie Dima infatisarea nepoatei, pe care a vazut-o in una din rarele vizitate pe care le-a facut, in ultimul timp, la Bucuresti. Fiica sa, Adriana, este profesoara de limbi straine. "Stie cinci limbi straine la perfectie: engleza, franceza, italiana, germana si rusa", spune mindru Danut Dima despre fiica sa.
"Cu degetul asta o sa bat la usa NASA"
Viseaza si acum uneori sa ajunga in America. Dar nu vrea sa mearga "la spalat vase", cum ar accepta zeci de mii de romani. Spune ca are doua inventii trasnet, cu ajutorul carora va deschide usile unor firme si institutii importante din SUA. "Cit de curind, cu degetul asta o sa bat la usa NASA, iar cu acesta la Ford", spune Dima, aratindu-si degetele care il vor scoate din nevoi, dupa cum viseaza el. "Ce fel de inventii?", il iscodim. Ne spune ceva doar despre cea cu care va merge la Ford – "cilindri care sa se invirta in jurul proprilor axe, pentru o putere mai mare". Despre inventia cu care se va prezenta la NASA nu vrea insa sa sufle o vorba pina nu aterizeaza in America. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii