In Tatarasi se va aduna armata din toata Moldova

sâmbătă, 12 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 In Tatarasi se va aduna armata din toata Moldova

Reforma din armata „moldoveana”, face parte dintr-un plan de restructurare al MApN intitulat „Forta obiectiv 2007”. Scopul planului este modernizarea structurilor militare existente. „Practic, restructurarea va avea loc in etape. Unele unitati militare vor fi desfiintate, altele vor fi contopite sau chiar unde se impune vor fi infiintate altele noi. Cert este ca modul de organizare a armatei urmeaza a fi schimbat pentru a fi in conformitate cu cerintele NATO”, a precizat Nezir Gelaledin. Potrivit locotenentului, reforma are loc in mai multe etape. „Primul pas a fost inlocuirea vechii organizari de tip sovietic al armatei. Regimentele au fost schimbate cu brigazile. Acum urmeaza partea cea mai dificila”, a mai precizat Gelaledin. Partea cea mai „dificila” consta in eliminarea unitatilor militare care nu sint rentabile si care nu justifica chletuielile facute din bugetul armatei. Pe lista neagra a ministerului au fost trecute unitatile militare din Neamt, Bacau si Botosani. In schimb, Iasul va capata „greutate” din punct de vedere militar.
Iasul – cel mai important centru militar din regiune
„Unitatea noastra va fi intarita. Noi vom mai primi alte unitati militare in componenta. Mai precis, cadrele selectate din unitatile militare ce urmeaza a fi desfiintate in judetele Neamt, Bacau, Botosani vor fi transferate la Brigada Mecanizata 15 din Tatarasi”, a declarat Bebe Lupascu, purtatorul de cuvint al unitatii. Cu alte cuvinte, unitatea militara din Tatarasi se va extinde, Iasul devenind astfel cel mai important centru militar din regiune. Referitor la celelalte judete, acestea nu vor fi lipsite in totalitate de unitati militare. Vor ramine doar citeva in care militarii sa-si satisfaca stagiul. Dar, pentru ca Iasul va fi centru de comanda, militarii din judetele din jur vor putea veni, la cerere, sa faca armata aici. Din cauza acestor restructurari, printre ofiteri si militari au avut loc numeroase speculatii care au dus pina la acordarea unei titulaturi de baza NATO la Iasi. Oficialii au infirmat aceste zvonuri. „Tot ce pot sa va spun pina in momentul de fata este ca din Iasi nu va disparea nici o unitate militara. Ci din contra”, a comentat zvonurile Nezir Gelaledin.
Plati compensatorii pentru cei care vor sa se retraga din armata
Desi elita ofiterilor moldoveni va fi concentrata in Tatarasi, acest lucru nu inseamna ca cei de aici pot sta linistiti. Nelinistile isi au originea tot intr-un plan al MApN care vizeaza reducerea pe plan national a numarului de cadre militare de la 107.000 de oameni la doar 90.000. „Nu cunoastem inca numarul cadrelor militare care vor fi disponibilizate de la noi”, a specificat Bebe Lupascu. Cei care se vor regasi pe listele de disponibilizare vor putea opta pentru viitorul lor. Cei care au ajuns la virsta pensionarii vor trebui sa faca acest pas. Cadrele militare din unitatile care vor fi desfiintate si care vor sa isi continue activitatea in sistem vor trebui sa fie pregatiti pentru a fi transferati in alte unitati. Iar cei care vor fi obligati sa se „retraga” in civilie „vor primi o serie de plati compensatorii in termen de 60 de zile in conformitate cu Ordonanta 7 din anul 1998”, a incheiat Gelaledin. Ordonanta prevede in cazul cadrelor militare care opteaza sa treaca in civilie sa primeasca intre 12 si 20 de solde lunare brute in functie de vechimea in armata. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii