Juristul de la Tepro face plingere la Parchet impotriva a 120 de fosti angajati

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Juristul de la Tepro face plingere la Parchet impotriva a 120 de fosti angajati

Reangajarea a inca 120 de fosti disponibilizati la TEPRO, hotarire luata recent de Tribunalul Muncii, a incins spiritele in sinul intreprinderii. "Judecatorul a pronuntat o hotarire impotriva adevarului. Nu este corecta decizia, deoarece acesti 120 de oameni si-au luat cartile de munca, au primit plati compensatorii, au luat somaj", a declarat nemultumit juristul de la TEPRO, Toader Pica.
Noul val de cereri de reangajare s-a produs dupa ce alti aproape 700 de fosti angajati au cistigat la Curtea de Apel Suceava dreptul de a se reintegra la locul de munca si de a primi bani pe perioada in care nu au lucrat. Lotul "Suceava" a fost disponibilizat in iunie 1999. Cei 120 de oameni din noul lot au fost pusi pe liber mai devreme, respectiv in perioada ianuarie -martie 1999.
Dintre toti disponibilizatii, doar cei din lotul "Suceava" au actionat in instanta, in urma cu doi ani, decizia de desfacere a contractului de munca. Cu privire la actiunea tirzie in instanta a celor 120 de fosti angajati, juristul TEPRO si magistratii Tribunalului Muncii au variante proprii.
Din punct de vedere legal, judecatorii au stabilit ca celor 120 de fosti muncitori nu li s-a comunicat decizia de desfacere a contractului de munca. "Potrivit legii, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, persoana disponibilizata are posibilitatea de a ataca in instanta desfacerea contractului de munca. In cazul de fata, cei 120 de oameni au primit deciziile cu o intirziere de doi ani, deci actiunea lor a fost perfect legala", a motivat un avocat demersurile celor 120 de fosti angajati.
Din punctul de vedere al juristului Toader Pica, noua actiune are la baza alte motive decit legea. "Dupa ce au vazut ca ceilalti au fost reangajati si au primit bani, au sarit cei 120 ca sa obtina acelasi lucru. Dar ei au uitat ca si-au luat deciziile de desfacere a contractului de munca chiar in ziua in care si-au ridicat cartea de munca", a explicat Toader Pica de ce intreprinderea nu a trimis prin posta deciziile.
Totodata, el recunoaste ca oamenii nu au fost pusi sa semneze cind si-au luat deciziile de desfacere a contractului de munca. "Intr-adevar, in iarna, ei au semnat cind si-au ridicat cartile de munca, dar au refuzat sa semneze ca si-au luat deciziile. Bun, admitem ca s-a gresit, dar cum a fost posibil ca acestia sa fi luat somajul si alti bani daca nu aveau decizia. Deci, ei au luat la cunostinta de decizia de desfacere a contractului de munca si acuma se leaga de faptul ca noi nu i-am anuntat", mai sustine Toader Pica. Convins ca hotarirea Tribunalului Muncii nu este in concordanta cu realitatea, juristul a inceput tirul plingerilor penale. "Am facut si voi face sesizari la Parchet ca multi au dat declaratii false ca nu au primit decizia de desfacere a contractului de munca. Caci, daca spuneau adevarul, instanta nu mai hotara reintegrarea celor 120 de persoane", a mai spus Toader Pica. Solutia Tribunalului Muncii nu este definitiva, cei nemultumiti avind posibilitatea de a face recurs la Curtea de Apel. (A.PLECAN)

Comentarii