Mafia ieseana a petrolului

miercuri, 17 aprilie 2002, 23:00
4 MIN
 Mafia ieseana a petrolului

De cite ori nu vi s-a intimplat ca odata ce ati facut plinul sa constatati ca masina nu mai are putere sau chiar sa ramineti cu ea in drum? Ati dat vina pe motor, fara indoiala. Insa, imediat ce ati shimbat benzina, autoturismul a mers brici. Explicatia este foarte simpla: in primul caz ati folosit combustibil contrafacut. In urma cu citeva zile, Dinu Patriciu, patronul rafinariei "Petromidia" Navodari, spunea ca peste 45% din produsele petroliere comercializate in Romania sint falsificate. Din aceasta cauza, statul a pierdut peste jumatate de miliard de dolari.
In Iasi, mafia petrolului este in plina expansiune. Comisarii Garzii Financiare au depistat pina acum 37 de firme fantoma care au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Pentru a evita plata darilor catre stat si pentru a li se pierde urma, afaceristii apeleaza la SRL-uri care nu exista sau au murit de mult. Este o adevarata forfota la portile rafinariilor, diverse filiere mafiote asteptind sa se adape de la teava pe care vin combustibilii scutiti de accize.
Dupa ce plinul este facut, urmeaza "imbunatatirea" produsului care, in mod normal, nu ar trebui sa ajunga in benzinarii, acesta neavind calitatile unui combustibil auto. Si cum urmele trebuie sterse, mafiotii plimba transportul cu aur negru printr-un lant de firme. Bineinteles, totul se face numai in acte.
In prezent, in scriptele Garzii Financiare Iasi sint nu mai putin de 37 de firme fantoma care actioneaza in domeniu. Numai la prima strigare, gaurile negre lasate in bugetul statului sint pina acum de ordinul zecilor de miliarde de lei. Cum cercetarile comisarilor sint la inceput, este de asteptat ca pagubele facute de evazionisti sa fie mult mai mari. De la inceputul anului, comisarii Garzii au trimis sesizari penale Parchetului vizind sapte firme iesene ai caror proprietari sau sedii nu au fost gasite. De exemplu, luna trecuta au fost descoperite trei firme fantoma care comercializeaza produse petroliere. Cea mai recenta frauda descoperita in comertul cu produse petroliere apartine firmei "Innes Com SRL", paguba la buget ajungind la 700 milioane de lei.
Care este filiera benzinei contrafacute
Pentru ca falsul combustibil sa ajunga la consumator, el trece prin mai mult firme. La mijlocul lantului intervine o firma fantoma. Mecanismul afacerii este urmatorul. O societate achizitioneaza de la rafinarie fractii petroliere (toluen, xilen si altele), produse la care nu sint percepute accize. "Marfa in cauza se imbunatateste cu substante specifice (aditivi) pentru a capata calitati asemanatoare carburantilor auto", ne-a declarat Marian Bosianu, comisarul sef al Garzii Financiare Iasi. Dupa ce este adusa la "calitatea" ceruta, marfa este plimbata prin mai multe firme, in final fiind vinduta unei firme fantoma. Aceasta elibereaza o factura falsa de provenienta a produselor, prin care se atesta ca este vorba de benzina. Apoi, "benzina" este vinduta mai departe unei alte firme, care, la rindul ei, o livreaza unei benzinarii.
Plimbarea scriptica a marfii prin acest lant, precum si imbunatatirea calitativa, au mai multe scopuri: neplata accizelor si taxelor la buget, pe de o parte, si incercarea de a se pierde urma transportului.
De exemplu, daca un litru de fractie petroliera este cumparat de la rafinarie cu, sa spunem, 8.000 de lei, dupa ce este imbunatatit si plimbat prin lantul de firme, ajunge la benzinarie cu 15-16.000 de lei. Plus adaosul benzinarului, ajungem la pretul de pompa al benzinei, de 17-18.000 de lei. Daca intreg lantul de firme este patronat de benzinar, toata suma intra in buzunarul sau. Daca acesta se limiteaza doar la a comercializa combustibilul contrafacut, se va alege cu adaosul comercial plus un anumit comision din cistig, pentru faptul ca accepta sa comercializeze respectiva marfa. Bineinteles, in acest al doilea caz, grosul banilor ajunge in buzunarele celor implicati in lant.
Firme care nu exista sau au activitatea suspendata
Daca controalele Garzii nu sint facute la societatea care achizitioneaza produsul de la firma fantoma, ulterior este aproape imposibil de a mai descoperi neregulile intregului lant. In momentul in care sint verificate datele inscrise in factura eliberata de firma fantoma, se constata ca acestea ori nu exista in realitate, ori sint ale unor firme care si-au incetat temporar activitatea.
Societatile fantoma implicate in afaceri cu petrol sint de doua feluri. Intr-o categorie se inscriu firmele care nu au sediu si nu apar inregistrate nicaieri in Romania. In cealalta sint incadrate firmele care au activitatea suspendata temporar.
Citeva fantome din "Zona crepusculara""
In judetul Iasi s-au descoperit pina in acest an 14 societati din prima categorie, cum ar fi "Mega Kripton", "Zonna Zero", "Decebal Impex". In cea de-a doua categorie, 23 de firme, printre care se numara "Krayous Com Prod" SRL, "Rico Lux" SRL, "Mariana Prod" SA, "Crizantema" SRL, "Altena" SRL, "Luky Star" SRL.
Persoanele care vor sa fraudeze bugetul statului se folosesc de facturi emise pe numele unei astfel de societati. In ambele cazuri este nevoie de o stampila. Dupa cum sustine comisarul sef al Garzii Financiare, acestea sint confectionate artizanal in mici ateliere clandestine. Cele mai multe dintre ele sint situate in Bucuresti. Firmele fantoma sint descoperite deoarece pe facturi nu apar toate elementele de identificare specificate de lege. Astfel, in cazul celor emise de societatile fantoma, apar numai numele si numarul de inregistrare de la Registrul Comertului. Daca ar fi intocmite corect, alaturi de elementele amintite ar mai trebui adaugate adresa completa si contul firmei. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii