Manastirea „Trei Ierarhi” este inghitita de un lac cu apa freatica

marți, 25 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Manastirea „Trei Ierarhi” este inghitita de un lac cu apa freatica

Manastirea „Trei Ierarhi”, veche de 400 de ani, care a supravietuit mai multor incendieri, si-ar putea gasi sfirsitul din cauza apei. Practic, toate cladirile de patrimoniu de pe bulevardul Stefan cel Mare s-au transformat in corabii care iau apa. Specialistii au avertizat ca, in ultimii zece ani, apa freatica a crescut in jurul fundatiilor, punind in pericol atit structura lor, cit si stabilitatea versantului pe care sint amplasate. Altfel spus, daca monumente istorice precum „Trei Ierarhi” nu se vor prabusi peste fundatiile subrezite, vor incepe sa alunece la vale, spre strada Sf. Andrei. Lucrarile la galeria drenanta, care ar putea salva cladirile amenintate, au fost sporadice si in cele din urma s-au poticnit definitiv, din lipsa de finantare. Ministerul de resort, care il are la cirma pe ieseanul Razvan Teodorescu, a manifestat pina acum un dezinteres total. „Din cind in cind, surplusul de apa este evacuat cu ajutorul pompelor, insa izvorul este puternic si apa creste la loc”, a aratat viceprimarul Vasile Dumitriu care sint conditiile la „Trei Ierarhi”.
„In lipsa unei conducte de evacuare, chesonul induce mai multa umiditate in sol”
In centrul orasului, pinza de apa freatica se afla la mica adincime si continua sa creasca, de la un an la altul. Practic, in orice sant mai adinc apar infiltratii si se umple treptat cu apa. Pinza freatica afecteaza in prezent temeliile mai multor cladiri istorice, precum Manastirea „Trei Ierarhi”, Scoala „Gh. Asachi”, Catedrala Catolica si chiar Mitropolia. Specialistii sustin ca singura solutie este construirea unor drenuri care sa evacueze surplusul de apa. „Ministerul Culturii si Cultelor a demarat o astfel de lucrare in 1994, insa nu au finalizat-o nici pina in prezent. Au construit chesoanele, drenurile de captare, insa nu si pe cele de evacuare, din lipsa de fonduri. Din cind in cind, surplusul de apa este evacuat cu ajutorul pompelor, insa izvorul este puternic si apa creste la loc”, a declarat ieri viceprimarul Vasile Dumitriu. La rindul sau, ing. Corneliu Bart, fostul sef al serviciului „Versanti si Consolidari” a aratat riscurile pe care le prezinta lucrarea neterminata. „In lipsa unei conducte de evacuare, chesonul induce si mai multa umiditate in sol, accelerind cresterea pinzei freatice”, a subliniat Bart. Potrivit ultimelor masuratori, nivelul apei freatice se afla la mai putin de 2,5 metri de suprafata in Centru.
Cu 4 miliarde lei ar putea fi amenajate chesoanele de la „Trei Ierarhi”
Viceprimarul Dumitriu sustine ca drenul de la „Trei Ierarhi” este primul pe lista de prioritati a Primariei. Deocamdata, aceasta nu poate face nimic deoarece lucrarea nu a fost cuprinsa in buget. „Vom evalua lucrarile ramase de executat si o vom include in bugetul pe anul viitor”, a subliniat Dumitriu. Acesta a mai aratat ca lucrari de consolidare se vor mai face la versantii de la Manastirea Cetatuia, Palatul Culturii, Ripa Galbena si Ticau. Anul acesta, bugetul alocat de Primarie versantilor s-a ridicat la doar 4 miliarde de lei, bani care vor fi folositi aproape in totalitate pentru consolidarea Ripei Galbene. De cealalta parte, Bogdan Barleanu, seful Inspectoratului Judetean de Cultura, a salutat planurile Primariei. „Este o initiativa foarte buna, care suplineste niste lipsuri ale Ministerului. Estimez la 3-4 miliarde de lei contributia necesara pentru finalizarea proiectului. Suma nu este foarte mare si ar putea revitaliza o buna parte a Iasului istoric”, a subliniat Barleanu. (M. POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii