Miercurea neagra

vineri, 10 septembrie 2004, 23:00
4 MIN
 Miercurea neagra

Pe 15 septembrie, nici macar femeile de serviciu nu vor veni la scoala. O parte a dascalilor ieseni si a angajatilor TESA din invatamint se va muta miercuri, cind este programata deschiderea noului an scolar, in fata Palatului Culturii, pentru un miting de protest. Asa vor sindicalistii – in numar de aproximativ 8.000 de persoane in judetul Iasi – sa-si arate nemultumirea fata de ultimele propuneri ale guvernantilor privind maririle salariale in invatamint. „Nu vor decit sa ne pacaleasca, iar de aceasta data nu vor reusi”, a spus ieri Violeta Amariei, liderul judetean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).
Sindicalistii au criticat ieri noua grila de salarizare a angajatilor din invatamint, care ar duce la o crestere a lefurilor profesorilor cu sume intre 500.000 si 2 milioane de lei. „Aceste cresteri nu sint insa reale. Fiind vorba de o crestere a salariului brut, profesorul nu va lua in mina decit intre 200.000 si cel mult un milion de lei”, a adaugat Violeta Amariei. Sindicalistii spun ca aceste sume nu sint nici pe departe „o fapta generoasa” guvernantilor, ci doar o respectare a statutului cadrelor didactice. Astfel, sindicalistii sustin ca majorarea salariilor este determinata de adaugarea mai multor sporuri la salariul de baza – de stabilitate de 15%, sporul neuropsihiatric de 3 pina la 33%, sporul de vechime, intre 5 si 25% -, sporuri care erau calculate pina acum la salariul de baza al functiei unui profesor, reiesind astfel o leafa mult mai mica.
Conform noii grile de salarizare propuse de Guvern, un debutant ar avea de exemplu, din octombrie, salariul brut mai mare cu 540.000 de lei. In loc de 4,3 milioane de lei brut, cit are acum acesta, ar primi 4,8 milioane de lei. La rindul lor, profesorii cu gradul I si o vechime intre 15 si 18 ani ar urma sa primeasca in plus dupa adaugarea sporurilor la salariul de baza 1,2 milioane de lei. Sindicalistii mai sint nemultumiti si de faptul ca in procentul de majorare salariala, guvernantii au introdus si indexarea de 6%, acordata din luna octombrie tuturor bugetarilor. „Daca scadem sporurile adaugate la salariul de baza si indexarea, majorarea este de cel mult 3 procente. Ce inseamna asta la un salariu si asa foarte mic?”, a spus ieri Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei „Spiru Haret”.
Nemultumirile legate de ultimele propuneri de salarii ale guvernantilor si faptul ca angajatii din invatamint nu au pina acum o lege speciala de salarizare, desi aceasta trebuia finalizata pina la 30 iunie, conform contractului colectiv de munca din acest an, ii determina pe dascali sa ameninte chiar cu greva generala. Deocamdata, peste 2.500 de angajati se pregatesc sa boicoteze pe 15 septembrie deschiderea noului an scolar. Cadrele didactice nu vor veni la cursuri si nu vor participa la festivitati, promit liderii sindicali. Se vor aduna cu totii in fata Palatului Culturii la un miting de protest. Daca nici dupa 15 septembrie guvernantii nu le vor face o propunere de majorare reala a salariilor, cererea sindicalistilor fiind de 100%, atunci dascalii vor pregati un miting la nivel national pe 5 octombrie, de ziua mondiala a educatiei. Daca nici atunci protestele nu vor da roade, cadrele didactice sint hotarite sa intre in greva generala, prin blocarea anului scolar, de la 11 octombrie, in pragul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare si prezidentiale. (Marinela RATA)
In satele indepartate, profesorii platesc pentru naveta pina la doua milioane lei
Lefurile mici ii fac pe cei mai multi dascali sa refuze posturile in scolile de la tara. In judetul Iasi sint momentan peste 100 de posturi neocupate, refuzate de candidatii la concursul national de ocupare a unui post in invatamint din acest an, de suplinitori si chiar de necalificati. Toate posturile ramase inca libere sint in scolile de la marginea judetului, acolo unde naveta este grea si costisitoare. „Cum sporul de zona este aproape nesemnificativ, iar cheltuielile pentru naveta nu sint decontate de stat, asa cum prevede statutul cadrelor didactice, nu trebuie sa ne miram ca toti fug de aceste posturi”, a spus Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI. Comunele cu cele mai multe posturi de profesori neocupate la scoli sint Rachiteni, la o distanta de 60 kilometri de Iasi, Andrieseni, Tibana, Strunga, Focuri, Lungani si Ipatele. Cine ar vrea sa ocupe unul din posturile libere din aceste localitati ar trebui sa mearga zilnic cu microbuzul sau trenul multe zeci de kilometri. Pina la scoala din Strunga, de exemplu, un dascal navetist ar trebui sa dea zilnic 100.000 de lei pe un bilet dus – intors la microbuz pentru o distanta de 100 de kilometri. Intr-o luna de zile, cheltuielile pe naveta de la Iasi ar ajunge la cel putin doua milioane de lei. Cum multi ieseni au refuzat posturile din satele indepartate ale Iasului, inspectorii spun ca singura solutie este ca acestea sa fie ocupate de dascali care locuiesc in apropierea scolilor. (M.R.)

Comentarii