O smecherie in vazul lumii la privatizarea Hotelului "Unirea"?

joi, 30 august 2001, 23:00
4 MIN
 O smecherie in vazul lumii la privatizarea Hotelului "Unirea"?

Firmele iesene au iesit din carti in batalia pentru Hotelul "Unirea". Astfel, la deschiderea ofertelor, ce va avea loc luni, 3 septembrie, vor participa doar patru ofertanti din cei sapte care s-au inscris. "Cele trei contestatii, depuse de firmele care au fost respinse de la negociere, nu au fost acceptate. La deschiderea ofertelor de luni, 3 septembrie, vor participa patru ofertanti: trei persoane fizice si o firma", ne-a declarat reprezentantul Biroului de Presa al Ministerului Turismului. Practic, de pe lista celor interesati sa cumpere 71% din actiunile Hotelului "Unirea" din Iasi au fost sterse trei nume: unul apartinind unei persoane fizice din Braila si doua ale unor firme din Iasi.
Prima dintre firmele iesene, "Transmixt", este cunoscuta prin activitatea de transport in comun. Aici, principalii actionari sint Niculae Niculescu (profesor la "Universitatea Petre Andrei"), si Ilie Foia (director general al societatii, actionar majoritar la "Terasa Corso"). O a doua firma din Iasi care a picat testul Ministerului Turismului a fost firma "Spiropolous", unde actionar principal este Andrei Panaitescu (actionar si el la "Transmixt" si fost actionar la "Terasa Corso").
Chiar daca, oficial, respingerea acestor firme de la batalia finala a fost motivata prin "documentatie incompleta", unele surse afirma ca, in principal, cauzele respingerii au fost legate de "chichite": fie documente nelegalizate, fie copii insuficiente ale hirtiilor.
Un concurent este consilier la firma secretarului de stat Sergiu Sechelariu
Astfel, luni se vor prezenta in fata comisiei de negociere de la Ministerul Turismului firma "Dofi Invest" din Vaslui si persoanele fizice Cojocariu (din Roman), Bojescu (din Bacau) si Boga (din Bucuresti). Avind in vedere ca numai garantia de participare la negociere a fost de 685 milioane de lei, aceste persoane fizice au "in spate", de fapt, firme sau grupuri de firme puternice.
Conform datelor furnizate de Camera de Comert si Industrie Vaslui, Oficiul Registrului Comertului, societatea "Dofi Invest" SA a fost infiintata in urma cu mai putin de o luna de zile de la data ultima de depunere a ofertelor pentru "Unirea". Constituita parca special in acest scop, "Dofi Invest" SA Vaslui a fost infiintata la 30 iulie 2001, prin incheierea judecatorului delegat nr. 583. Actionarii sint, in cazul acestei firme, Carp Stefan si Carp Ioan din Vaslui si Irimia Dorin, Irimia Ivana si Irimia Virginia, toti trei cu domiciliul la Bacau. Insa, in acest caz, firma are de fapt "capul" tot la Bacau, itele ducind tot in acest oras. Dorin Irimia este consilierul juridic al firmei de constructii "Conimpuls", proprietate a lui Sergiu Sechelariu, fratele primarului de Bacau, Dumitru Sechelariu, celelalte doua personaje cu numele de Irimia fiind sotia (avocata in Bacau), respectiv fiica lor. Sergiu Sechelariu este secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintelor.
Ce afaceri au ceilalti concurenti din Bacau si Roman
Si al doilea personaj ramas in joc are domiciliul tot in Bacau. Constantin Bojescu este un personaj cunoscut in Bacau, la FPS prezentindu-se la licitatii de cele mai multe ori in calitate de persoana fizica. El are mai multe afaceri implicind turismul si detine pachete majoritare la mai multe fabrici din oras: "Robinete Industriale" Bacau, hotelul de categoria ll-a "Bistrita". In plus, are mai multe afaceri in Vaslui, iar in Bacau s-a intilnit la mai multe licitatii cu concurentii "indirecti" de acum, "Conimpuls" Bacau. Gheorghe Cojocariu, din Roman, este actionarul majoritar al firmei SC "Cojocariu" SNC, firma care detine o fabrica de ulei in Gheraiesti si Restaurantul "Parc" din Roman, fiind si unul din sponsorii echipei de handbal din Roman. Chiar si asa, unele surse sustin ca, de fapt, in spatele acestei persoane fizice s-ar afla si alte nume cu greutate din Roman.
In hotel trebuie investite 7 milioane de dolari
Complexul Hotelier "Unirea" a fost scos la vinzare de Ministerul Turismului in urma cu aproximativ doua saptamini. Celor care vroiau sa participe la negociere li s-a lasat la dispozitie un termen foarte scurt, de o saptamina, in care sa-si depuna ofertele. Astfel, pentru a participa la negociere, cei interesati trebuia sa cumpere dosarul (4 milioane lei) si sa depuna garantia de participare (de 685 milioane lei). Pe de alta parte, Ministerul Turismului pune, ca o conditie esentiala a dezvoltarii hotelului, potentialul financiar al viitorului investitor. Astfel, acesta ar trebui sa investeasca 7 milioane de dolari in urmatorii trei ani de zile. Complexului Hotelier "Unirea" Iasi are un capital social total de 4,8 miliarde de lei. Cele 71% din actiuni, pe care vrea sa le vinda Ministerul Turismului, valoreaza (la o valoare nominala a actiunii), peste 3,4 miliarde de lei. Dupa desprinderea, in 1998, din fostul SCT "Moldova", FPS-ul de atunci a avut prima tentativa de vinzare a actiunilor detinute la Hotelul "Unirea". Pachetul de 70% din actiunile societatii detinute de stat a fost evaluat la circa 11 miliarde de lei (aproximativ 800.000 de dolari, ceea ce ar insemna, actualizat, 24 miliarde de lei). Atunci au fost interesate trei firme, "Unita", "Astra Holding" din Galati si "HVC Prest" din Satu-Mare, insa licitatia a fost contestata de ultimul participant (care a fost respins la prima runda de negocieri intrucit nu indeplinea toate conditiile de participare).
Investitorii se vor alege, de pe urma licitatiei, cu un hotel de doua stele, cu o capacitate de 331 de locuri (circa 60 inchiriate de firme) si un grad de ocupare de 40-45%. Hotelul functioneaza de 31 de ani si a avut, la sfirsitul anului 2000, un profit net de 39.191.000 lei si venituri totale de 14.576.945.000 lei. In componenta Complexului Hotelier "Unirea" Iasi mai intra, in afara hotelului, si alte active: un restaurant de 220 de locuri, o cofetarie, un restaurant mic dejun, un bar de zi si un bar de noapte. Terenul aferent societatii este de 2.530 metri patrati (din care 350 metri patrati liber), in acest moment aflindu-se pe lista de revendicari a unor persoane din Iasi. (N. MANOLIU)

Comentarii