Parlamentarii de Iasi – Ce au fost si ce-au ajuns

marți, 15 ianuarie 2002, 00:00
11 MIN
 Parlamentarii de Iasi – Ce au fost si ce-au ajuns

Din cind in cind, un popor se imparte in alegatori si alesi. In mod normal, a doua categorie reprezinta, in cadrul institutiilor democratice, interesele votantilor si trebuie sau ar trebui "sa dea seama" pentru modul in care isi duc misiunea bun sfirsit. In 12 ani de democratie, judetul Iasi a trimis in forul legislativ citiva zeci de parlamentari, punind la socoteala toate cele cinci legislaturi, derulate din decembrie 1989 pina astazi. Primul mandat complet si potrivit legilor in vigoare a fost considerat insa cel desfasurat intre 1992 si 1996. Atunci, 17 parlamentari, 5 senatori si 12 deputati, au intrat in Parlament. Dintre acestia, doar pesedistul Ion Solcanu si peremistul Anghel Stanciu mai "lupta" si acum in forul legislativ pentru ca iesenilor sa le fie mai bine. Taranistul Vasile Lupu si democratul Dan Constantin Vasiliu au prins, ca parlamentari, si legislatura 1996-2000, dar alegerile din noiembrie 2000 nu le-au mai acordat aceasta sansa. Drept urmare, Vasiliu s-a refugiat la vila sa din Bucium, iar Lupu in fruntea unui nou partid – Partidul Popular Crestin. Fostul deputat Valentin Soroceanu a devenit subprefect. Veneticii, taranistul Ion Manea si liberalul Dan Florin Trepcea s-au intors la Bucuresti, orientindu-se in special catre alte activitati. Manea, in etate de 81 de ani, spre pensie, taranistul fiind recent premiat de catre PNTCD pentru intreaga activitate de partid, iar Trepcea (40 de ani) catre una dintre cele mai puternice firme de consultanta din Romania, unde salariul are culoare verde si dimensiunea teancului.
"O sa ajungem ca Argentina!"
Intre 1992-1996, Fanica Danila a fost deputat al PSM si membru in Comisia pentru Munca si protectie sociala. Fostul deputat, acum in virsta de 64 de ani, este pensionar ( a absolvit Academia "Stefan Gheorghiu" in 1975 si a primit atestat ASE in 1994), vine, cu regularitate, martea si vinerea, la partid. Capitalismul nu l-a convins deloc si, prin urmare, nu s-a lansat in nici un fel afacere. Totusi, cu ani in urma, a condus intr-adevar o firma de constructii, pe care a vindut-o inainte de a deveni deputat.
Fostul parlamentar socialist inca mai crede ca stinga politica veritabila mai sanse sa-si revina din apatia care a cuprins-o odata cu "tradarea" savirsita de Tudor Mohora (acum in PSD). Danila nu numai ca nu a stat de o parte de viata politica, dar se gindeste sa revina vijelios pe scena ei. Chiar zilele acestea lucreaza la infiintarea unui nou partid, a carui infiintare va fi anuntata pina la sfirsitul lunii ianuarie. Denumirea provizorie a noii formatiuni politice va fi Partidul Socialist al Unitatii Nationale si va apare ca urmare a comasarii Partidului Socialist al Muncii, Miscarii Ecologiste din Romania si a Partidului Socialist al Renasterii Nationale plus inca vreo trei partide socialiste minuscule.
Aparitia PSUN este "obligatorie", dupa parerea lui Fanica Danila, pentru ca actualul partid de guvernamint "a tradat toate promisiunile facute in campania electorala". "Nu m-am asteptat deloc la aceste masuri de austeritate impuse de Cabinetul Nastase. Intr-un an de zile, PSD a pus mai multe biruri decit CDR in patru ani. Este strigator la cer! O sa ajungem ca Argentina!", spune combativ Danila, ca un veritabil exponent al opozitie.
Cresterea PRM o explica tocmai prin "istetimea" lui Corneliu Vadim Tudor de a profita de nemultumirea oamenilor. Pentru Fanica Danila, insa, PRM se confunda cu liderul sau si sint putine sanse ca aceasta formatiune sa fie mai buna decit cele care s-au perindat deja la conducerea Romaniei.
Profesorul Ioan Petru se lupta cu rectorul Dumitru Oprea
Petru Ioan a fost deputat PUNR si membru in Comisia pentru Invatamint, stiinta, tineret si sport, in legislatura 1992-1996. Desi nu mai este membru de partid, nu a plecat niciodata din politica, pentru ca "orice om care se respecta se raporteaza la actul politic si trebuie sa fie un critic de nadejde al politicii". De atunci, a inlocuit disputele din Parlament cu cele din cadrul Universitatii iesene. Profesor universitar la "Al. I. Cuza", dar si presedintele Fundatiei Internationale "Stefan Lupascu", care functioneaza si ca institutie privata de invatamint superior, Petru Ioan (55 de ani) a intrat in conflict cu rectorul Dumitru Oprea, care nu a mai permis, incepind cu anul universitar 2001/2002, cadrelor didactice din subordine sa predea si la stat si la particular. "De fapt, hotarirea rectorului Dumitru Oprea a fost anulata cu argumente inca din august anul trecut, pentru ca ea incalca 7 regulamente interne si internationale", spune Petru Ioan, pentru care decizia universitatii constituie "un grav abuz, ce vine in contradictie cu legislatia muncii si legile invatamintului". Acum, lupta s-a mutat la tribunal, partile dindu-se reciproc in judecata.
Fostul parlamentar apreciaza prestatia actualului Guvern drept foarte slaba si in maniera cabinetelor anterioare, adica "pompieristica, in dispretul legii, confuza si inconsecventa". In opinia lui Petru Ioan, lumea nu mai este in stare sa inteleaga ce se intimpla in jur; referindu-se strict la invatamint, fostul deputat a criticat privatizarea mascata a invatamintului de stat si modificarile din structura anului scolar care "au degradat actul pedagogic".
Profesorul Ioan explica ascensiunea PRM, formatiune vecina ideologic cu PUNR, prin faptul ca electoratul nu a mai avut pe cine sa voteze in 2000, dupa ce dorintele de mai bine le fusesera inselate si de stinga si de dreapta. Daca Justitia ar fi acceptat, in 1997, inscrierea la Tribunal a PUNR, varianta Gheorghe Funar, Petru Ioan este sigur ca istoria politicii romanesti s-ar fi scris altfel. O formatiune de genul PUNR este obligatorie in Romania pentru a contracara pretentiile exagerate ale UDMR.
Medicul Ionescu a devenit consatean cu premierul Nastase
Ion Ionescu a fost deputat PDSR si membru in Comisia pentru Sanatate si familie, intre 1992-1996. In 1999, noua conducere a Spitatului din Tirgu Frumos, unitate la care activase ca medic chirurg aproape 40 de ani si pe care o condusese multa vreme ca director, nu i-a mai dat voie sa intre nici macar in curtea institutiei. Lui Ion Ionescu i-a ajuns la urechi faptul ca "a fost mina fostului coleg de Parlament, Vasile Lupu", dar nu este foarte sigur de asta. Astfel, intr-un mod nu foarte glorios, fostul parlamentar, acum in virsta de 72 de ani, isi incheia o perioada culminanta. Retras din activitatea profesionala, Ionescu se mai duce din cind la sediul PSD.
Morbul politicii l-a urmarit inca din tinerete, pe vremea comunistilor, cind a fost ales deputat comunal (1964), apoi orasenesc (1968) de catre locuitorii din Targu Frumos. Tocmai pentru ca era foarte cunoscut de oamenii din zona, PDSR s-a folosit de experienta sa de apartcik si l-a plasat pe lista electorala in 1992, la loc de frunte. Insa, in 1996, au inceput sa conteze alti factori in alcatuirea listelor. Acum nu-si mai da silinta sa-i cunoasca pe noii parlamentari pesedisti de Iasi, insa despre Ion Solcanu are numai vorbe de bine. Ca un fost membru de partid care respecta disciplina de partid nici nu indrazneste sa-l critice: "Mi-a fost sef si nu pot sa-l vorbesc de rau", argumenteaza medicul.
Insa, marea "slabiciune" a lui Ion Ionescu este premierul Adrian Nastase, mai ales ca seful Guvernului detine o casa (si) in comuna Cornu, linga Campina, locul de bastina al fostului deputat de Iasi. "Este un tip destept si capabil si unul dintre cei mai scoliti oameni politici", l-a caracterizat Ionescu pe Nastase, desi la capitolul realizari ale actualului guvern nu prea stie ce anume sa spuna.
Din cauza virstei, Ionescu nu s-ar mai intoarce in Parlament, desi ar mai vrea sa schimbe ceva la sectorul asistentei medicale din Romania, pe care-l considera sub orice critica. Recunoaste ca multi medici nu mai dau nici o atentie pacientilor, daca nu sint sensibilizati in aceasta directie, de fosnetul banilor.
Roman a fost "virgin" in politica
In legislatura 1992-1996, Gheorghe Roman a fost deputat PDSR si membru al Comisiei pentru Agricultura, silvicultura si industrie alimentara. Acum are 53 de ani si-si continua meseria de inginer agronom. In tinerete a jucat rugbi, iar in copilarie l-a avut diriginte, la Saveni, pe fratele lui Constantin Simirad. Mai face politica doar "sporadic". "N-am mai fost solicitat de conducerea partidului, asa ca nici eu nu m-am mai implicat", a spus Roman. Fostul deputat tine legatura doar cu actualul subprefect, Valentin Soroceanu dar, la aniversari, nu uita sa-i felicite pe mai-marii din PSD. Se considera un om incomod, pentru ca spune lucrurilor pe nume. Ar fi avut sanse sa devina parlamentar si in 1996, daca Solcanu n-ar fi tinut sa-i promoveze in fruntea listei pe Mugurel Vintila si Marian Enache, care au si tradat imediat dupa aceea. "Inlocuirea mea de pe lista electorala a avut loc peste noapte, din ratiuni de partid", spune Roman inca afectat.
In acest moment, Gheorghe Roman este directorul sucursalei iesene AGROVET, ocupindu-se cu distribuirea de pesticide, medicamente de uz veterinar si substante de uz personal. Desi afacerea merge, din vocea ex-deputatului razbate totusi o unda de regret. "Pe vremea cind eram eu deputat, ne era interzis sa avem afaceri personale. Nu prea se cistiga in politica Acum este altfel. Noi, cei de atunci, eram <<virgini>> in politica", comenteaza Roman, adaugind ca astazi deputatii si senatorii au mult mai multe oportunitati de a duce o viata imbelsugata.
Roman nu simpatizeaza nici un parlamentar al Puterii. "Cind ai nevoie de ei, nu-i gasesti", spune, cu naduf, fostul deputat. Nici despre Guvern nu are o parere mai buna, pentru ca Executivul ar fi trebuit deja sa revitalizeze economia, mai ales cele doua segmente importante ale sale, industria si agricultura. "Daca nu producem, nu avem ce vinde, iar daca producem mult dar prost, tot nu vindem", a spus Roman, care s-a aratat sigur ca Romania poate iesi totusi din criza. Se pare, insa, ca nu au aparut oameni politici potriviti pentru a realiza acest deziderat. "Este pacat ca nu putem tine in friu cursul valutar. Sau putem, dar nu vrem", a conchis Gheorghe Roman.
Strachinaru vrea sa ramina un social-democrat autentic
In perioada 1992-1996, Ion Strachinaru a fost deputat al PSDR si membru in Comisia pentru Invatamint, stiinta, tineret si sport. S-a retras cu doi ani in urma din formatiunea lui Alexandru Athanasiu. "Am vazut in ce directie merge Athanasiu si am vrut sa ramin un social-democrat autentic", se lauda Strachinaru. Drept urmare, a intrat in PSD Constantin Titel Petrescu si chiar a participat la alegerile generale din noiembrie 2000, fara succes insa. Desi va implini, in curind, 80 de ani, ex-parlamentarul este la fel de activ si pe tarimul spiritului. Absolvent al Facultati de Litere si Filosofie a Universitatii iesene, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, Ion Strachinaru a scris mai multe volume despre stiintele educatiei. In aceste zile, lucreaza la finalizarea unui volum de peste 400 de pagini despre istoria pedagogiei in Moldova, locul de cinste revenindu-i dascalului moldovean Spiru Haret. Fostul deputat considera ca PSD (care a inghitit, nu cu mult timp in urma, micutul PSDR) nu a probat inca anuntata deschidere catre social-democratia moderna. Dimpotriva, actuala Putere pare a avea nostalgia partidului stat. "Eu sint un adept al pluripartidismului. O scena politica alcatuita din unul sau chiar doua partide lasa loc faradelegilor. Odata venit la putere, un partid il apara pe cel dinaintea lui, pentru a avea parte de acelasi tratament in cazul in care va trece in opozitie. Asa se naste coruptia si toate celelalte rele", a spus Ion Strachinaru.
Fostul deputat recunoaste insa ca actualul Executiv are anumite realizari, dar numai pe plan extern. " Au aparut firave sperante la orizont, in ceea ce priveste integrarea euro-atlantica, dar este inca foarte putin. Pe plan intern, insa, asistam la un veritabil dezastru. Lipsa reformei a condus la pauperizarea fara precedent a populatiei. Sunt mult mai multi romani saraci acum, decit in urma cu un an de zile, cind puterea a fost preluta de PSD", a spus Strachinaru.
Pentru fostul deputat de Iasi, atita vreme cit din partidul de guvernamint nu va fi indepartata vechea garda, alcatuita din fostii activisti de partid, Partidul Social Democrat nu are nici o sansa de a face istorie.
Strimbu lauda Puterea
Vasile Strimbu a fost senator PD si membru al Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor si petitii, in legislatura 1992-1996. A ramas membru al Partidului Democrat, dar nu se mai "implica activ" in politica. In virsta de 47 de ani, fostul parlamentar este inspector de specialitate la Agentia Nationala a Locuintelor. Chiar daca ANL nu prea are ce face la Iasi, caci, in afara de ridicarea blocului din Bucium, celebru din cauza multelor deficiente de constructie, nu s-au consemnat nici un fel de realizari in domeniu, Strimbu este increzator in institutia din care face parte.
Fostul deputat democrat a laudat politica din acest domeniu dusa de actualul Guvern. "Pentru prima data, guvernantii au trecut de la faza declarativa la practica. Construirea de locuinte a devenit una dintre prioritatile cabinetului si sunt sigur ca, macar in aceasta privinta, PSD isi va respecta promisiunile electorale", a spus Vasile Strimbu.
Despre Traian Basescu, actualul lider al PD, Strimbu crede ca este un "om de actiune si cu capul pe umeri, care stie sa treaca peste rica politica pentru a realiza ceva bun".
Fostul parlamenatar crede ca ar fi acord sa participe din nou pe o lista electorala, dar, dupa parerea sa, orice om din Romania, ar accepta acest lucru.
"Parlamentarul", cel mai greu rol pentru un actor
Intre 1992-1996, Dionisie Vitcu a fost deputat PDSR si membru al Comisiei pentru Cultura, arte si mass media. Desi conducerea partidului nu l-a mai trecut pe listele electorale in 1996 si, prin urmare, nu a mai ajuns in Parlamentul Romaniei, Vitcu (65 de ani) nu poate scapa de microbul politicii. "Toata lumea face politica. N-as putea spune ce numar am la carnetul de partid, dar nu mi-am schimbat optiunea politica. Sunt tot in cadrul PSD", spune Dionisie Vitcu. Experienta inedita traita in forul legislativ al Romaniei a fost prinsa in citeva carti scoase la Editura Junimea. "Cu traista-n bat printre parlamentari" este titlul unuia dintre volume. Fostul deputat este insa foarte dezamagit de felul in care s-au purtat cei din jurul sau, mai ales cei din conducerea Teatrului National. "Am fost ultimul deputat care, intorcindu-ma la vatra, mi-a fost ingradita posibilitatea de a-mi exercita profesiunea pentru care am vocatie", spune Dionisie Vitcu . In acest moment, fostul actor al Nationalului iesean "isi cistiga cinstit piinea", profesind ca profesor la Academia de Arta "George Enescu" din Iasi.
Dionisie Vitcu nu apreciaza nici un om politic local, dar are o parere buna despre Cabinetul Adrian Nastase, pe care il considera cel mai bun Executiv de la ’89 incoace. Printre realizarile ministrilor, fostul deputat a enumerat stabilitatea din tara, credibilitatea guvernului atit in exterior cit si in interiorul granitelor Romaniei, dar si punerea in practica a ofertei electorale. "Chiar daca nu au fost respectate toate promisiunile din campania electorala, Guvernul Nastase a stiut sa vina in intimpinarea asteptarilor populatiei. Sunt sigur ca, pina la sfirsitul mandatului, Puterea isi va realiza platforma electorala", a spus Vitcu.
"Guvernul a reusit sa faca ordine in societate"
Petru Romul Vonica a fost senator PDSR si vicepresedinte al Comisiei Juridice, in legislatura 1992-1996. In 1996 a devenit judecator in cadrul Curtii Supreme de Justitie si a trebuit sa renunte la calitatea de membru de partid. Ulterior, nu s-a mai implicat in activitatea politica, dar nu exclude in totalitate posibilitatea de a se reintoarce in arena. Crede ca este insa "prea devreme" in acest moment pentru a lua o asemenea hotarire. In etate de 74 de ani, Romul Vonica isi exercita in continuare profesiunea de avocat.
Are incredere in Cabinetul Adrian Nastase. "Guvernul a reusit sa faca ordine in societate si chiar daca exista anumite greutati de inceput de drum sunt sigur ca realizarile nu vor intirzia sa apara. Este cel mai capabil guvern de pina acum", a spus fostul senator.
Parlamentarul preferat al lui Romul Vonica este senatorul Ion Solcanu, pentru ca liderul pesedistilor ieseni a avut intotdeauna, in opinia fostului senator, o prestatie foarte buna in Parlamentul Romaniei. Nu-i place sa se fotografieze.
(Catalin ONOFREI)

Comentarii