Pentru chirii, mobile si benzina vom plati contributii la somaj, sanatate si pensii

joi, 27 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Pentru chirii, mobile si benzina vom plati contributii la somaj, sanatate si pensii

Telefonul mobil trebuie concediat si scos in somaj. Masina trebuie dusa la medicul de familie. Apartamentul de serviciu trebuie scos la pensie. Cam asa vom fi nevoiti sa discutam peste sase luni. In nici un caz nu vom vorbi despre un scenariu de film SF. Acesta nu va fi decit efectul normelor de aplicare a legislatiei privind impozitul pe venitul global, publicate recent in Monitorul Oficial. Cel putin asa rezulta la prima vedere. Asimilarea la salarii a avantajelor in natura oferite de firma angajatilor va conduce la impozitarea acestora.
Ea se va aplica numai la ceea ce depaseste limita impusa la convorbirile de pe mobil sau cota de benzina stabilita de firma.
Daca, de exemplu, un angajat depaseste cu 200 de minute limita de convorbiri pe mobil, costul acestora se adauga la salariul persoanei respective. Angajatul va trebui sa suporte pentru acestea: contributia la fondul de somaj (1%), pensii (9,5%) si asigurari de sanatate (6,5%). In plus, va plati o cota de impozit situata intre 18 si 40%.
Ba-i alba, ba neagra
"Depasirile la convorbirile pe telefonul mobil platit de catre firma sau la cota de benzina se vor cumula cu salariul realizat in luna respectiva. Venitul brut rezultat va fi impozitat conform grilei din acea perioada. De asemenea, se vor plati si celelalte taxe la stat: somaj, asigurarile de sanatate si pensii", ne-a aratat Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei Judetene de Finante (DGFPJ) Iasi.
Pozitia oficiala a DGFPJ-ului este contrazisa insa de directorul Casei Judetene de Pensii Iasi, Adriana Grecu. "Nu se vor plati asigurari de pensii pentru avantajele in natura", sustine aceasta.
Cu toate acestea, voci din cadrul Ministerului Muncii afirma ca este luata in calcul si varianta platii taxelor respective pentru avantajele in natura, si nu doar adaugarea lor la venitul global.
Oricum o iei, statul cistiga
Adaugarea veniturilor in natura la cele salariale si aplicarea la suma totala a tuturor taxelor va afecta semnificativ salariul net al angajatilor. De exemplu, daca pina in prezent un angajat cu un salariu brut de 6 milioane lei si avantaje in natura (apartament si masina de serviciu, telefon mobil platit de firma) in valoare de 4 milioane de lei, platea impozite si taxe la stat de aproape 1.600.000 lei. Daca pentru veniturile in natura nu se vor plati asigurarile de sanatate, somaj si pensii, ele fiind afectate doar de impozitul pe venit, atunci la stat vor ajunge aproape 2.600.000 lei.
In schimb, daca veniturile in natura vor fi afectate de plata celor trei contributii, angajatul va achita statului aproape 3,1 milioane lei. In acest caz, daca la banii luati in mina se vor adauga si valoarea avantajelor in natura, atunci salariatul va ramine in total cu aproape 7 milioane de lei, fata de 8,4 milioane lei pina in momentul intrarii in vigoare a normelor de aplicare a legislatiei venitului global. Fata de situatia existenta anul trecut, practic, suma care va ajunge in buzunarele statului se va dubla.
Mai exista o portita pentru asigurari
Alt scop urmarit de fisc a fost descurajarea platii salariilor prin intermediul unor asigurari de viata speciale cu acumulare de capital care se pot ridica doar la cinci zile de la constituire. Inclusiv acestea vor fi adaugate la salariul brut si se vor plati pentru ele taxele de asigurari sociale si somaj. Aplicarea acestor asigurari era pina acum avantajoasa deoarece firma nu platea decit 25% impozit la fisc, scapind de celelalte taxe, iar salariatul nu scoatea nici un ban din buzunar.
Normele lasa totusi o portita prin care aceste asigurari pot fi practicate. Daca polita este pe numele unei rude de gradul unu a angajatului, atunci firma nu trebuie sa plateasca decit un impozit de 25% la fisc, iar beneficiarul 10%. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii