Prea saraci pentru Sapard

joi, 22 august 2002, 23:00
4 MIN
 Prea saraci pentru Sapard

Banii Uniunii Europene stau departe de taranii ieseni. Pina in prezent, nici o firma nu a depus un proiect viabil pentru a obtine finantare prin programul Sapard. Desi citeva zeci de posibili investitori s-au interesat de program, au dat inapoi cind au auzit conditiile in care pot obtine banii pentru finantare.
Consiliile locale comunale au fost insa mai harnice. La Biroul Regional Sapard Nord Est au fost depuse trei astfel de proiecte, insa nici unul nu a fost intocmit corect. Proiectele lor sint finantate in proportie de 100% din bani europeni, primariile trebuind sa intocmeasca doar proiectul. Termenul limita pina la care se mai pot depune aplicatii este sfirsitul lunii august.
Cel mai mult s-au agitat firmele de consultanta
"La noi s-au prezentat peste 20 de firme de consultanta care vor sa colaboraze cu noi. Angajatii nostri pot doar sa dea informatii despre modul de intocmire a unui plan, nu pot sa participe la intocmirea proiectelor. Noi avem statut de functionar public. Persoanelor care doresc sa participe la acest program de finantare si intocmesc proiectele prin firme de specialitate le recomandam sa aleaga societati cunoscute, si sa se fereasca de cele care garanteaza reusita", ne-a declarat Constantin Cotor, seful serviciului de implementare din cadrul sucursalei Sapard Iasi.
Intreprinzatorul trebuie sa dispuna de cel putin 15.000 de euro
Dezinteresul fata de fondurile Uniunii Europene are mai multe cauze. In primul rind, persoanele care se intereseaza de acesti bani nu stiu exact ce trebuie sa faca pentru a intra in posesia lor. In al doilea rind, pentru a obtine bani pentru o investitie, cofinantarea din partea beneficiarului trebuie sa se ridice la cel putin jumatate din suma solicitata. In al treilea rind, posibilii investitori se sperie atunci cind aud care este plafonul minim pentru un proiect, respectiv 30.000 de euro. Aceasta inseamna ca trebuie sa contribuie cu cel putin 15.000 de euro. "Au fost persoane care s-au interesat de Sapard. Insa, in momentul in care auzeau ca pragul de finantare minim este de 30.000, din care cel putin jumatate trebuia sa reprezinte contributia lor, dadeau inapoi.
Pot fi cumparate doar utilaje noi
Apoi, nu poti cumpara cu acesti bani decit utilaje noi. Din aceasta cauza un investitor din Pascani, care dorea sa isi cumpere o moara second din Germania, dupa ce si-a facut calculele a renuntat", afirma Cotor. Singura firma care a depus un proiect la Sapard Iasi a fost "Ilvas" Vaslui, apartinind omului de afaceri Adrian Porumboiu, fostul arbitru international. El doreste sa construiasca o fabrica de prelucrare a laptelui. Dar nici acesta nu a fost viabil. Porumboiu cerea prin acest proiect 2 milioane de euro, din care jumatate din suma trebuia sa fie contributia afaceristului vasluian. El nu a reusit sa aduca decit 26 de miliarde lei de lei, lipsindu-i 7 miliarde de lei. Pina la sfirsitul lunii are timp sa completeze suma lipsa.
In schimb, banii Uniunii Europene au pus pe jar firmele de consultanta. Pentru intocmirea unui proiect ele solicita un procent din suma obtinuta pentru finantare. Acestea insa nu pot garanta succesul unui plan de investitii. Chiar cei care se ocupa cu gestionarea programului Sapard recomanda potentialilor investitori sa aiba grija ce firme aleg. Firmele de consultanta sustin ca scandalul din jurul deturnarii de fonduri care a avut loc in ultimul timp i-a tinut pe tarani departe de fondurile derulate prin Sapard. "Lumea este foarte descurajata in urma scandalului care a avut loc in ultimul timp in legatura cu deturnarea de fonduri. In plus, oamenii nu au incredere in firmele de consultanta", ne-a spus Marius Alexa, consultant programe de finantare la societatea "Kapital" Iasi.
Domeniile pentru care se poate obtine finantare
Prin Sapard, UE aloca in acest an 52,8 milioane de euro pentru "Imbunatatirea prelucrarii si comercializarii produselor agricole si piscicole". Aceasta masura se adreseaza unitatilor din industria alimentara care vor sa proceseze produse horticole, animale si vegetale. Investitiile care vor putea obtine fonduri nerambursabile sint cele din domeniile: lapte si produse din lapte, carne si produse din carne, legume, fructe, vin din soiurile nobile, peste, cereale, seminte oleaginoase si zahar. Finantarea nerambursabila va fi in proportie de 50%, in timp ce intreprinzatorul trebuie sa contribuie cu cealalta jumatate din suma. Cofinantarea poate fi obtinuta si printr-un credit bancar. Documentul care trebuie anexat la proiect pentru a obtine finantarea este scrisoarea de confort din partea bancii. Prin aceasta, banca se angajeaza ca va acorda creditul in momentul in care investitorul obtine banii prin Sapard. Numai investitiile in prelucrarea semintelor oleaginoase si a zaharului au o finantare de numai 30% din partea UE, restul fiind suportat de investitor.
Valoarea totala a proiectelor depuse trebuie sa fie de minimum 30.000 de euro si maximum 2 milioane de euro, ceea ce inseamna ca investitorul trebuie sa contribuie cu 15.000, respectiv un milion de euro. Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatea comerciala care solicita credite este si acelea de a nu avea datorii la stat sau la furnizori, precum si, bineinteles, un proiect de finantare foarte bine facut. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii