Primaria nu renunta la un ciolan de 15 miliarde de lei

marți, 23 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Primaria nu renunta la un ciolan de 15 miliarde de lei

Razboiul autorizatiilor. Combatantii in acest razboi sint Camera de Comert si Primaria, iar victime colaterale, agentii economici. Prin Ordonanta 76, aparuta anul trecut, al carei scop este tocmai simplificarea procedurilor de inregistrare a agentilor economici, se prevede ca firmele pot sa-si desfasoare activitatea doar pe baza actelor eliberate de Camera de Comert. Intrucit nu este prevazut expres ca nu mai au nevoie de autorizatii de functionare, primaria continua sa solicite firmelor aceste autorizatii, pentru a caror eliberare incaseaza 722.500 de lei. Intrucit toti agentii economici din Iasi (peste 22.000) sint nevoiti sa-si vizeze anual autorizatiile, ciolanul pentru care se bate Primaria depaseste 15 miliarde de lei. Chiar daca intentia legiuitorului, exprimata prin titlul ordonantei, a dorit sa simplifice procedurile de inregistrare a firmelor.
Iasul, oras de cinci stele doar pe hirtie
Ordonanta de urgenta 76/2001 obliga Camerele de Comert sa infiinteze biroul unic. Prin intermediul acestuia, un agent economic poate obtine in termen de 20 de zile de la depunerea cererii, inregistrarea si autorizarea functionarii. Cei care au facut insa imprudenta sa nu treca pe la Primarie, au constatat ca numai drumul la Camera de Comert nu este suficient. Ei s-au trezit cu somatii din partea autoritatilor locale in care erau avertizati ca daca nu se prezinta la Primarie pentru eliberarea autorizatiei de functionare sau pentru viza anuala pe acestea, risca amenzi cuprinse intre 30 si 100 de milioane. Cei de la Camera de Comert spun ca nu exista nici o baza legala pentru ca Primaria sa ceara aceste autorizatii. Sefa oficiului juridic din cadrul Camerei de Comert si Industrie din Iasi (CCI), Gabriela Onutu, a explicat ca articolul 3, alineatul 6 din ordonanta 76 statueaza clar ca eliberarea certificatului de inregistrare de la CCI si a anexei care cuprinde cele cinci avize (mediu, protectia muncii, autorizatia sanitar veterinara, PSI si cea sanitara emisa de DSP) da dreptul agentului economic sa isi inceapa activitatea. "Mai mult, cum ramine cu statutul Iasului de oras de cinci stele, obtinut la sfirsitul anului 2000, printre altele, si pentru eliminarea autorizatiilor de functionare de la Primarie si inlocuirea lor cu o declaratie pe propria raspundere a administratorilor firmelor respective", se intreaba Gabriela Onutu.
"In justitie, Primaria nu are nici o sansa"
Mihail Vlasov, presedintele CCI, spune transant ca "autorizatia ceruta de Primarie este nelegala, este chiar abuziva. Acest lucru este rezultatul unei necunoasteri a legii si nu a relei credinte. Sper ca ei sa isi revizuiasca aceasta atitudine". In opinia avocatului Vlasov, Primaria nu trebuie sa-i dea in judecata pe agentii economici deoarece nu are nici o sansa de a cistiga.
De cealalta parte, reprezentantii Primariei se prevaleaza de faptul ca in ordonanta nu se specifica faptul ca acestea nu mai trebuie sa emita autorizatii de functionare. Adrian Grigorovschi, seful serviciului de privatizare si asistenta afacerilor din cadrul Primariei, spune ca "ordonanta nu specifica faptul ca Primaria nu are voie sa emita autorizatii. Pentru autorizare noi cerem certificatul de inmatriculare de la Camera, un act pe spatiu (n.r-de proprietate, de inchiriere), iar in cazul in care sediile se gasesc in apartamente, o autorizatie de schimbare a destinatiei acestuia si, evident, o cerere. Baza legala in temeiul careia noi obligam firmele sa se autorizeze la Primarie este hotarirea Consiliului Local numarul 190/1998, hotarire la care noi am revenit in urma suspendarii ordonantei 99, pe baza careia a fost obtinut si statutul de oras de cinci stele al Iasului".
"Trebuie sa stim ce se intimpla in curtea proprie"
Dupa parerea lui Grigorovschi, procedura nu este foarte complicata, dureaza 2-3 zile si costa 722.500 de lei, atit pentru autorizatia de functionare, cit si pentru viza anuala. "Administratia locala trebuie sa stie ce se intimpla in curtea proprie", motiveaza el gestul Primariei. Daca cei de la palatul Roznovanu cunosc sau nu tot ce se intimpla in "curtea proprie" nu stim, insa ceea ce poate fi spus cu siguranta este faptul ca, anual, administratia locala incaseaza prin intermediul autorizatiilor sume substantiale la bugetul local. Tinind cont de faptul ca in Iasi exista deja in jur de 22.000 de firme care, conform Primariei, trebuie sa plateasca anual pentru viza pe autorizatia de functionare, suma strinsa se ridica la peste 15 miliarde de lei, la care se mai adauga si sumele platite de cei care isi deschid o afacere. (Ana PRODAN)

Comentarii