Profesorii ieseni pot munci in SUA pentru 80 de milioane lei pe luna

duminică, 17 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Profesorii ieseni pot munci in SUA pentru 80 de milioane lei pe luna

America ar putea deveni pamintul fagaduintei pentru unii dascali ieseni. Profesorii dezamagiti de salariul mizer cu care sint rasplatiti in Romania pot sa munceasca peste ocean, in scoli din SUA, daca indeplinesc o serie de conditii. Acolo, cu salariul pe o luna de zile si-ar putea permite sa-si cumpere o masina sau sa-si schimbe toata mobila din casa. Recrutarea profesorilor din Iasi, foarte bine vazuti in SUA, se face de catre fundatia americana FACES.
Cei mai cautati, profesorii de matematica si de psihopedagogie
Orice profesor iesean care cunoaste foarte bine limba engleza are experienta in invatamint, carnet de conducere, fara cazier si o stare buna de sanatate poate ajunge sa predea intr-o scoala din SUA. Pentru cei care indeplinesc aceste conditii, procedurile sint foarte simple. Mai intii trebuie trimise, prin e-mail, CV-urile sau profilurile de activitate reprezentantului fundatiei FACES. Recrutarile in zona Moldovei sint facute de profesorul de engleza Gheorghe Stan, de la Colegiul National, singurul iesean din invatamintul preuniversitar care a predat trei ani de zile in SUA . Adresa acestuia de e-mail este gheorghestanus@yahoo.com. Informatii despre recrutare si detalii despre cum sa te descurci ca profesor strain in SUA se regasesc si pe internet, la adresa www.facesinc.org. „CV-urile se primesc pina in februarie. Nu exista o data limita exacta. Toate CV-urile sint analizate de cei de la fundatia FACES. Ei hotarasc care sint profesorii selectati. Cei mai cautati profesori sint cei de matematica si de psihopedagogie, pentru ca sint putini specialisti in SUA din aceste domenii”, a spus profesorul Gheorghe Stan. Sanse foarte bune au insa si profesorii de alte specialitati.
30 de ore pe saptamina
Profesorii care trec de proba eliminatorie a CV-ului vor fi chemati la un interviu de angajare. Interviurile sint luate de reprezentantii fundatiei in Romania, se tin in limba engleza si se inregistreaza pe camera video. Casetele video cu fiecare profesor sint trimise din nou fundatiei americane, care incepe sa le caute acestora locuri de munca. „Fundatia arata casetele cu toti cei intervievati directorilor de scoli. Acestia sint cei care aleg persoana pe care o considera cea mai potrivita”, a mai spus profesorul Stan. Profesorii care ajung la interviu sint chemati in SUA abia cind li se gaseste loc de munca. Un raspuns sigur este primit cel tirziu in luna mai, plecarile urmind sa se fac din iulie. Pe 1 august, prima zi de scoala pentru copiii americani, profesorii trebuie sa fie deja la lucru. Toate formalitatile de plecare, insemnind viza de munca, cheltuieli de drum si asigurarea medicala sint suportate de fundatia FACES. Odata ajunsi in SUA, profesorii vor fi instruiti timp de doua saptamini despre ce inseamna viata in SUA. Sint ajutati chiar sa-si gaseasca o locuinta. Programul de lucru sau norma didactica este de 30 de ore pe saptamina.
Profesorii romani sint foarte apreciati
Pentru munca prestata, un profesor aflat in primul an de munca in SUA primeste in medie 2.500 de dolari pe luna. Asta inseamna peste 80 de milioane lunar, o suma pe care in Romania o cistiga poate intr-un an de zile. Perioadele de vacanta sint de asemenea platite. Profesorul Stan spune, din experienta, ca viata e foarte ieftina in SUA. Chiriile si cheltuielile de intretinere, cu tot cu telefon si lumina, ajung la cel mult 600 de dolari in orasele mari. Mincarea nu ajunge la mai mult de 100 de dolari, astfel ca unui profesor i-ar mai ramine aproape 2.000 de dolari, bani de chletuiala sau pentru un roman de agoniseala. In scolile din SUA predau prin fundatia FACES 180 de straini. Dintre acestia, 110 sint romani, cei mai multi ardeleni. „Profesorii romanii sint foarte apreciati in SUA. Sint destepti si foarte seriosi. De aceea sintem foarte cautati”, a mai spus profesorul Stan. Indragostit de viata din SUA, profesorul Stan a scris la Editura Panfilius „Triunghiul puterii”, in care se regasesc elemente de civilizatie americana, si „Unchiul Sam la el acasa” , din care orice roman poate afla cum sa se descurce pe pamintul fagaduintei. (Marinela RATA)

Comentarii