"Moldova Tricotaje" a disponibilizat 100 de persoane

sâmbătă, 15 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 "Moldova Tricotaje" a disponibilizat 100 de persoane

La inceputul acestei luni, "Moldova Tricotaje" a intrat in proces de restructurare. Prima masura a constat in disponibilizarea a 100 persoane. In urma procesului de concediere colectiva, in societate au mai ramas 775 de salariati, dintr-un total de 875. Persoanele concediate au primit un salar compensator, conform contractul colectiv de munca. "In perioada urmatoare nu se mai prevad si alte concedieri. Masura luata in prezent are rolul eficientizarii activitatii economice a firmei", ne-a declarat Adriana Ciocanaru, director general al fabricii iesene. Procesul de restructurare a fost demarat in vederea pregatirii fabricii de tricotaje pentru privatizare.
"Moldova Tricotaje" a mai fost privatizata in anul 1995. Dar, anul trecut, contractul de privatizare incheiat intre Asociatia salariatilor societatii, care cumparase fabrica ieseana de la stat, si Autoritatea de Privatizare (APAPS) a fost reziliat. Motivul a constat in neachitarea ratelor catre APAPS.
Fostul director al fabricii si unul din actionarii principali, deputatul PSD Cristian Nechifor, a declarat ca societatea americana "Generation One" este interesata de firma ieseana. Nechifor nu a dorit sa dezvaluie numele patronului firmei americane, dar a afirmat ca "Generation One" este o societate solida, anul trecut inregistrind o cifra de afaceri de 500 de milioane de dolari.
Societatea americana are ca obiect principal de activitate comercializarea produselor textile. De asemenea, detine si citeva fabrici de productie in America Centrala. „Investitorul majoritar al firmei «Generation One» este un evreu de origine romana. A lucrat in tara timp de 30 de ani", sustine Cristian Nechifor, fost director la „Moldova Tricotaje" Iasi.
Situatia economico-financiara a societatii iesene este dezastruoasa. In 2001, fabrica a avut o cifra de afaceri in jur de aproape100 miliarde de lei, iar datoriile totale au fost de peste trei ori mai mari, respectiv de aproape 350 miliarde de lei. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii