"Nu credeam vreodata sa fie posibil asa ceva"

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
8 MIN
 "Nu credeam vreodata sa fie posibil asa ceva"

Initiativa cotidianului "Monitorul" a prins ieri contur. Cei 40 de absolventi ai scolilor primare din satele Iasului, beneficiarii proiectului "Burse pentru elevii din mediul rural" si-au luat locurile in banci, la Liceul "Mihai Eminescu", unde a avut loc inaugurarea proiectului "Burse pentru elevii din mediul rural". Primii lor colegi de banca in ziua intiia a ineditei lor experiente au fost propriii parinti, care i-au insotit la Iasi – locul in care micutii vor studia de acum inainte. Dupa ce au asistat sfiosi la discursurile oficialilor orasului si ale sponsorilor care au facut posibila scolarizarea lor in Iasi, elevii si parintii au mers in clase, condusi de diriginti. In banca intii de la geam, sta Mihai Cucuteanu, din Ceplenita. Linga el, tatal sau, in a carui intretinere unica se afla copilul. "Mai am un copil, insa acela este cu mama lui", spune el. Multi dintre copiii de la tara alesi spre a invata la oras sint din familii de someri, fosti muncitori cindva in falimentarele uzine de stat comuniste, retrasi in satele de bastina dupa concediere. "Am lucrat la «Matase», la Iasi, iar de citiva ani m-am retras la tara", spune mama Iuliei Dumitrascu din Golaesti. Fetita ei, o copila cu ochi albastri, ar putea fi usor confundata cu un prescolar. Este al cincilea copil al familiei si, se pare, cel mai norocos dintre ei. Ceilalti patru sint toti la scoala, se-ntelege – la Golaesti. Petru Mitrica, tatal bursierului Iosif, s-a intors si el la vatra, la Butea, dupa ce si-a incheiat cariera de sofer la mina de la Moldova Noua, in Caras-Severin. Si-a facut casa si traieste acum din te miri ce. N-au pamint, nici nu lucreaza nicaieri.
"Proiectul este unica sansa pentru fata mea"
In spatele clasei, un grup de parinti stateau in picioare, smeriti ca niste scolari si ei, atenti la sfaturile dirigintei si ale directoarei Carmen Losonczy de la Liceul de Informatica, unde va functiona una dintre cele doua clase de elevi din mediul rural. Cealalta clasa a fost infiintata la Liceul "Eminescu", unde a fost inaugurat ieri si noul camin internat, dotat cu mobilier modern, unde vor locui in urmatorii patru ani bursierii. "Este ceva ce nu credeam vreodata sa fie posibil, acest proiect. E extraordinar, este unica sansa pentru fata mea", spune Daniela Negru din Gropnita, una din mamele prezente ieri la deschiderea anului scolar. Fetita ei, Andreea Poiana, poarta numele tatalui, care si-a luat lumea in cap cu multi ani in urma, pierzindu-si urma si interesul fata de ai sai. Ca majoritatea copiilor selectati in cadrul proiectului, fetita nu are – scriptic, cel putin – nici un venit. Saracia si sansa unica ce le-a fost oferita prin acest proiect – initiat de "Monitorul" si realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar – este pentru toti acesti copii ceea ce ii uneste. Biografiile lor se aseamana foarte mult: copii proveniti din familii destramate, unii uitati de tati sau de mame, fii si fiice de someri reintorsi in satele de unde plecasera in cariera proletara. "Si eu am lucrat, acum sint casnica, iar sotul e pensionat pe caz de boala", povesteste mama Teodorei Vatamanelu, din Oteleni. Privita din fata, privelistea oferita de acesti copii asezati in bancile Liceului "Eminescu", unde s-a desfasurat inaugurarea proiectului, tradeaza situatia lor precara. O femeie in virsta, imbracata intr-un pulover grena, prea strimt, cu o broboada alba de lina legata sub barbie, tine in mina o plasa de rafie, cu dungi rosii si verzi, in care i-a adus hainutele fetitei sale slabanoage, ce-i sta alaturi. Cei mai multi dintre copii sint imbracati in treininguri noi, pe sub care se vad in dreptul gitului, puloverele si camasutele din mai vechea lor "garderoba". Cochetul clasei este un baietel cu ochi negri, costumat cu camasa si papillon negru cu alb: imbracamintea lui achizitionata, probabil, cu destul efort, tradeaza credinta parintilor ca fiul lor are greaua misiune de a realiza in viata ceea ce ei n-au reusit.
O micuta domnisoara de la tara a primit flori de la Adrian Butuca
Acelasi lucru se putea citi, de altfel, in ochii parintilor, in momentul in care seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Mihai Dumitriu, i-a strigat pe nume pe fiecare din cei 40 de elevi scolarizati la Liceele "Eminescu" si "Moisil", in cadrul proiectului "Burse pentru elevii din mediul rural". Pe rind, au trecut cu totii in fata careului de la "Eminescu", intimpinati cu trandafiri rosii de colegii lor oraseni, din clasele paralele, si de catre sponsorii care vor finanta scolarizarea lor in Iasi. Adrian Butuca, patronul Editurii Polirom, care a oferit cinci burse, i-a daruit flori unei micute domnisoare de la tara, imbracata intr-o fustita ponosita, in alb-rosu. La fel a procedat Ioan Nani, directorul "Antibioticelor", care a contribuit cu alte cinci burse a cite 500 de dolari anual, la proiect.
Eugen Borlea, directorul Fundatiei "World Vision" – care a oferit 10 burse a cite 500 de dolari anual in cadrul acestui proiect -, rectorul Universitatii "Al.I.Cuza", Dumitru Oprea – care a acordat sase burse – prorectorul Doru Tompea de la "Petre Andrei" ( 2 burse), patronul Editurii Polirom Adrian Butuca (5 burse), Ioan Nani de la "Antibiotice" (5 burse), Maricel Popa, actionarul majoritar de la Tehnoton (2 burse), Ivona Lupascu de la Centrul Medical "Iris", Costel Adascalitei de la firma de paza "IGS", directorul Colegiului Medicilor Vasile Astarastoae, Elena Nazarie, consilier local PSD, si Gabriel Rusu, director executiv la "Monitorul" – fiecare contribuind cu cite o bursa – au fost sponsorii prezenti ieri la deschiderea anului scolar de la "Eminescu". Lista oficialilor Iasului ii include pe prefectul Corneliu Rusu Banu, vicepresedintii Consiliului Judetean Nicolae Ivanciu si Gabriel Popescu, viceprimarul Vasile Dimitriu, deputatul PRM Anghel Stanciu (aflat si pe lista sponsorilor) si Tudor Leonte, secretar general al Prefecturii.
"Sub conducerea ziarului «Monitorul» s-a materializat initiativa unica in tara, de a scolariza copiii saraci"
Seria discursurilor a fost inaugurata de seful ISJ, Mihai Dumitriu. "Nu trebuie sa uitam ca sub conducerea ziarului «Monitorul» s-a materializat initiativa unica in tara de a scolariza copiii saraci din mediul rural. Faptul ca acest lucru a fost posibil demonstreaza ca oamenii de afaceri sint interesati de problemele comunitatii", a conchis acesta. Prefectul Rusu Banu a trecut in revista eforturile guvernului pentru invatamint, neuitind sa aminteasca pericolele ce pindesc acest domeniu – abandonul scolar si stupefiantele ce prolifereaza in scoli. Dupa propria-i expresie, copiata apoi si de ceilalti oficiali, "anul 2001-2002 trebuie sa marcheze un an de cotitura in invatamint". Vicepresedintele CJ Gabriel Popescu a tinut sa-si exteriorizeze emotiile generate de faptul ca "acum 40 de ani eram elevul acestei scoli", promitind ca va face totul ca terenul de sport de la "Eminescu" – locul unde s-a tinut ceremonia de ieri – sa fie asfaltat. "Promite, ca doar nu-l doare gura", s-a auzit o voce din rindul oficialilor. Viceprimarul Dimitriu a povestit la rindul sau despre eforturile facute in aceasta vara pentru terminarea caminului internat de la "Eminescu", intarind promisiunile facute anterior de Gabriel Popescu. "Tin sa va spun ca n-o sa va asfaltez curtea, ca au mai asfaltat-o altii inaintea mea", a inceput discursul deputatul PRM Anghel Stanciu. "Ceea ce a facut «Monitorul» este o picatura. Haideti sa unim aceste picaturi si sa facem un suvoi" a incheiat Stanciu.
Cel mai bun elev va vizita gratuit America
"Am aflat de pe Internet despre initiativa «Monitorului», fiind atunci plecat din tara, si consider ca este o initiativa excelenta. Universitatea «Al.I.Cuza» a acordat sase burse in cadrul acestui proiect", a spus rectorul Dumitru Oprea. "In ceea ce ma priveste, ma voi tine de cuvint, iar la vara, cel mai bun dintre acesti copii va merge cu mine in America. Teoretic, fiecare din cei 40 de elevi din mediul rural au de astazi pasaportul pentru America. Si eu stiu ca orice soldat poate deveni maresal", a adaugat rectorul Oprea. "Averea voastra este inteligenta voastra", a afirmat directorul executiv al Grupului de Presa "Monitorul", Gabriel Rusu, urindu-le succes in noul an elevilor si profesorilor, si exprimindu-si speranta ca si in anii viitori sponsorii vor continua sa sustina financiar proiectul "Burse pentru elevii din mediul rural". Eugen Borlea, directorul de la Fundatia World Vision, care a acordat cele mai multe burse – sponsorizind zece copii de tarani – a apreciat initiativa acestui proiect unic in Romania, marturisindu-si bucuria pentru "frumoasa colaborare intre oamenii de afaceri, autoritatile locale si Inspectoratul Scolar".
Este de altfel, prima data in Romania, cind comunitatea participa direct la rezolvarea unei probleme ce parea pina acum fara solutie: salvarea de la ignoranta a citorva dintre cei mai buni copii de la tara si facilitarea accesului lor la o educatie de calitate la care nu ar fi avut acces din cauza saraciei familiilor de provenienta. In premiera, oameni de afaceri si sefi de institutii publice s-au oferit sa acorde burse in valoare de 50 de dolari lunar, reprezentind contravaloarea cheltuielilor de cazare si masa pe parcursul anului scolar urmator, facind posibila realizarea proiectului initiat de "Monitorul" in parteneriat cu ISJ. De astazi, cei 40 de copii din mediul rural vor incepe scoala. Pentru inceput, ei vor invata in clase separate, urmind ore de pregatire intensiva, pentru a-si acoperi lacunele in cunostinte, inerente in conditiile in care cei mai multi din ei au invatat in clase primare simultane, cu cadre necalificate.
Pina acum, viata celor 40 de copii a cunoscut o multime de absente; absenta unei mese indestulate, a unui camin in adevaratul inteles al cuvintului, absenta unei educatii pe masura daruirii lor intelectuale, a unei copilarii chiar. Proiectul "Monitorului" a facut ca multe dintre toate aceste absente ale trecutului sa faca parte din prezent. Un prezent caruia nici copiii si nici parintii lor, izolati in satele indepartate ale Iasului, nu credeau ca vor ajunge sa-i fie martori. (E. CHISCOP)
In majoritatea scolilor, anul scolar a fost inaugurat simbata
Simbata, odata cu deschiderea oficiala a noului an de invatamint, primarul Constantin Simirad a taiat pamblica inaugurala a salii de sport a Liceului "Garabet Ibraileanu" si cea prin care se deschidea cladirea complet renovata a colegiului "Costache Negruzzi". La deschiderea oficiala de simbata, la "Ibraileanu" si "Negruzzi"au participat alaturi de primar prefectul Corneliu Rusu Banu, Mihai Dumitriu, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) mai multi consilieri locali si judeteni precum si un grup de parlamentari ieseni printre care Ion Solcanu, Anghel Stanciu, si Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor. "Invatam in primul rind pentru viata nu pentru scoala", au fost cuvintele lui Dorneanu, dupa ce a promis ca va ajuta cit mai mult invatamintul iesean. Dupa ce au semnat in cartea de onoare a celor doua licee, grupul de oficialitati au mai vizitat cladirile renovate a scolii nr. 17, si pe cea a gradinitei nr. 8. Deschiderea anului scolar s-a desfasurat in cadru festiv si la Scoala nr. 10 "Gh. I. Bratianu", unde alaturi de primar a fost prezent prof.dr. Gheorghe Popa, consilier municipal. (Dorel CODINA)

Comentarii