"Tepro", pusa pe tava pentru "Sidex"

duminică, 23 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 "Tepro", pusa pe tava pentru "Sidex"

Proprietarii "Sidex" vor cumpara "Tepro". Desi mai sint doua saptamini pina la depunerea ofertelor pentru societatea ieseana, Autoritatea pentru Privatizare a stabilit deja cistigatorul. De ochii lumii insa, va mai fi nevoie de un simulacru de licitatie. Pentru vinzarea "Tepro", APAPS a publicat doua anunturi de vinzare. Unul alaltaieri si unul ieri. In al doilea anunt, care l-a anulat pe primul, au fost schimbate toate cele trei conditii cumulative care trebuiau indeplinite de potentialii investitori pentru a participa la vinzarea fabricii iesene de tevi.
In urma acestor schimbari, singura societate care indplineste noile conditii este "LNM Holdings", proprietara "Sidex" Galati. O sursa apropiata APAPS a glumit spunind ca situatia seamana cu aceea in care Dumnezeu i-ar fi spus lui Adam sa-si aleaga nevasta.
Joaca de-a privatizarea
Intr-un cotidian local si unul central a aparut joi anuntul pentru privatizarea fabricii de tevi pentru ca ieri, in aceleasi ziare, sa apara din nou, insa cu "mici" modificari. Toate cele trei conditiile de precalificare a potentialilor investitori la negocieri au fost radical modificate. Practic, noile conditii scot din cursa inca de la inceput trei dintre cei patru investitori care au depus scrisori de intentie pentru "Tepro": consortiul format din "Techno Steel" Dusseldorf (actionarul combinatului metalurgic de la Magnitogorsk), combinatul "Erdemir" din Turcia si un consortiu de banci din Rusia.
De la 50 la 500 milioane euro
Astfel, in anuntul de joi, prima conditie era ca potentialul cumparator sa aiba "experienta, traditie si prezenta pe piata sub acelasi nume, in domeniul productiei si/sau comercializarii produselor metalurgice de minim 5 ani". Aceasta conditie nu era indeplinita de consortiul de banci, in cazul in care ar fi depus si oferta.
Potrivit anuntului de ieri, insa, potentialii ivestitori trebuie sa aiba traditie, experienta si prezenta "in domeniul productiei de otel (inclusiv tevi) ca obiect principal de activitate". Acest anunt scoate la prima vedere din cursa "Techno Steel".
Mai ramine, totusi, posibilitatea de participare la privatizare a "Conares Trading", actionar majoritar atit la "Magnitogorsk", cit si la "Industria Sirmei" Cimpia Turzii, care reprezinta interesele acelorasi investitori rusi, ca si "Techno Steel" Dusseldorf.
In privinta celei de-a doua conditii, daca prima data APAPS se multumea cu o cifra de afaceri de minim 50 de milioane de euro, vineri a ridicat standardul la 500 de milioane de euro.
Cistigator prin neprezentare, LNM
A treia conditie da in cap tuturor competitorilor, cu exceptia LNM. Nu numai celor care au depus scrisoare de intentie, ci si altor eventuali doritori. In anuntul de joi se spunea ca ofertantii trebuie sa "aiba capacitatea de a sigura din surse proprii aprovizionarea cu cel putin 60% din necesarul de materii prime al societatii comerciale". Conform celui de-al doilea anunt, ofertantii trebuie sa aiba "capacitatea de a asigura de pe piata romaneasca cel putin 80% din necesarul de materii prime al societatii comerciale". Ori singurul capabil sa indeplineasca si aceasta conditie este LNM, avind in portofoliu "Sidex".
Anuntul de ieri schimba conditiile de precalificare pe care trebuie sa le indeplineasca un potential investitor la "Tepro" in asa fel incit singurul care le poate indeplini cumulativ sint cei de la LNM, actionarii majoritari de la "Sidex".
Aceasta desi banda din Rusia este mult mai ieftina decit cea produsa la "Sidex", chiar si cu transportul pina in Romania, ceea ce ar duce la cheltuieli de producere a tevii mai mici, deci un profit mai mare pentru "Tepro". In aceeasi situatie este si "Erdemir" care, la rindul sau, este producator de tabla.
In plus, orice alt ofertant care ar indeplini primele doua conditii (si nu sint multi pe piata cu o cifra de afaceri de cel putin 500 de milioane de euro) s-ar gindi de doua ori daca merita sa cumpere "Tepro" in conditiile in care este obligat sa ia materia prima de la "Sidex" si nu de unde crede el ca este mai avantajos.
De la sediul APAPS Bucuresti nu am putut afla motivul oficial al acestei schimbari, deoarece "toti sefii sint plecati in vizite la Bacau, Cluj si Brasov". (Ana PRODAN)

Comentarii