Robinetele sint uscate, iar sefii "Termoficarii" se piaptana

marți, 01 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Robinetele sint uscate, iar sefii "Termoficarii" se piaptana

Administratia locala nu a miscat ieri nici un deget pentru rezolvarea crizei apei calde care afecteaza, de doua zile, intregul oras. La Regia de "Termoficare", ca de fapt la toate institutiile publice din Iasi, inca de dimineata sediul administrativ era pustiu. La fel si la filiala locala a "Termoelectrica", CET Iasi, unde a ramas la serviciu doar personalul direct productiv, care asigura energia termica pentru industrie. Singura initiativa, aflata inca la stadiul de intentie, apartine lui Ioan Rata, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL). "Daca apa calda nu va reveni macar in apartamentele celor fara restante la intretinere, pina la sfirsitul saptaminii intentionam sa pichetam sediul CET", a declarat acesta. Rata sustine ca va avea astazi si miine discutii cu presedintii de asociatii care ar urma sa-i mobilizeze la protest pe ieseni.
Ce-ar fi daca bun-platnicii ar da in judecata Guvernul?
Pentru iesenii care si-au platit la zi facturile la intretinere exista, cel putin teoretic, varianta de a formula o actiune in justitie. Sansele de reusita ale acestei proceduri sint insa foarte reduse. "Locatarii pot da in judecata numai partenerii de relatii contractuale", a declarat avocata Carmen Bernic. Cum, insa, locatarii au contracte directe numai cu asociatiile de proprietari, aceasta actiune nu ar rezolva nimic, fiind doar o veriga dintr-un lant intreg. Acceptind totusi aceasta ipoteza, la rindul sau, asociatia de proprietari ar urma sa dea in judecata Regia de "Termoficare", care, ulterior, sa actioneze in instanta CET-ul. Nici aceasta inlantuire nu asigura insa reusita demersului in justitie. Explicatia este simpla. Filiala locala a "Termoelectrica" considera regia locala de termoficare ca pe un singur consumator de materie prima. Pentru ca RAT are restante la plata facturilor in valoare de peste 400 miliarde lei, actiunea nu se sustine. In aceste conditii, chiar si locatarii bun-platnici sint la cheremul acestei masuri aberante, neavind la dispozitie nici un mijloc legal de a o ataca.
Sintem la cheremul guvernantilor
Pentru repornirea sistemului central de termoficare nu s-au modificat nici ieri datele problemei. CET, principalul furnizor de materie prima al RAT, solicita regiei plata a 10% din datorii, adica echivalentul a 42 miliarde lei. In acest moment, prin visteria Regiei de "Termoficare" sufla vintul, singura solutie pentru obtinerea acestor bani fiind ca regia sa primeasca de la bugetul central cele 55 de miliarde lei cuvenite pentru primele patru luni ale lui 2001. Insa acesti bani ar putea ajunge la Iasi fie in citeva zile, dar la fel de bine transferul fondurilor ar putea dura si citeva saptamini. Contactat telefonic ieri, Constantin Ciofu, sef de sectie in cadrul RAT, crede ca dezamorsarea crizei s-ar putea face pina la sfirsitul acestei saptamini. "In aceasta situatie se afla majoritatea oraselor mari din tara. Este posibil ca reinceperea furnizarii de apa calda catre populatie sa fie decisa chiar de Guvern", a spus Ciofu. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii