Rusii au planuri mari in Iasi

miercuri, 19 februarie 2003, 00:00
4 MIN
 Rusii au planuri mari in Iasi

"Techno Steel" Düsseldorf, membra a grupului de firme "Techno Steel" a devenit proprietarul a doua laminoare scoase la vinzare de "Tepro". Suma platita de firma germana, care reprezinta interesele mai multor combinate metalurgice din Rusia, s-a ridicat la aproape 1,8 milioane de dolari. Aici se vor produce anual 60.000 de tone de banda la rece. In plus, firma va participa si la privatizarea "Tepro", avind deja depusa o scisoare de intentie in acest scop. Activele cumparate vor forma capitalul social al unei noi firme al carui unic actionar va fi "Techno Steel" Dusseldorf. Societatea se va numi "Techno Steel LBR" Iasi. Dupa ce vor fi incheiate formalitatile, vor incepe, esalonat, angajarile pentru cele peste 300 de persoane care vor lucra aici.
"Techno Steel LBR" Iasi va participa la privatizarea combinatului "Otelul Rosu". In plus, reprezentantul grupului "Techno Steel" declara ca este interesat de "Fortus". Deocamdata a comandat firmei iesene utilaje in valoare de 1,5 milioane dolari, urmind ca valoarea comenzilor sa creasca pina la 50% din cifra de afaceri a gigantului iesean. In functie de cum vor evolua lucrurile, el nu a exclus posibilitatea cumpararii "Fortus"-ului.
In ambele laminoare se va face productie
Reprezentantul "Techno Steel" la licitatia desfasurata ieri la sediul fabricii de tevi a fost directorul general al grupului, Veceslav Surachi. El a spus ca saptamina viitoare va fi definitivat si semnat contractul pentru cumpararea laminoarelor.
Vasile Plugaru, directorul general al "Tepro", s-a aratat multumit de pret. "Nu pot sa nu ma gindesc ca in 1998 toata fabrica a fost privatizata pentru numai 3 milioane de dolari", a declarat el. Cele doua laminoare vindute ieri ocupa o suprafata de aproximativ 4 hectare din cele 46 pe care se intinde "Tepro". Atit in laminorul de benzi la rece, cit si in cel de benzi la cald se va face productie, a declarat Veceslav Surachi. Ceea ce se numeste laminorul de benzi la cald este de fapt o cladire in care se afla cratere uriase ramase in urma taierii la fier vechi a utilajelor in perioada cit a fost actionar cehul Zdenek Zemek. "Desi este foarte mult de munca aici vom turna fundatii pentru utilaje noi. Deocamdata nu pot sa va spun ce se va produce", a afirmat Surachi.
Investitia initiala, 4 milioane dolari
In celalalt laminor de benzi la rece, utilajele au fost conservate asa incit in prima faza se va trece la o revizie generala. "Dupa ce vom inregistra firma la Registrul Comertului vom angaja societati de constructii, de constructii montaj, precum si oameni, toate din Iasi. Si echipa de conducere va fi tot de aici", a aratat Surachi. El a precizat ca piesele care lipsesc vor fi comandate la "Fortus", iar partea electronica a laminorului va fi inlocuita. Din primele estimari, investitia in laminorul de benzi la rece se va ridica la peste 4 milioane de dolari si va necesita in jur de 300-350 de angajati.
"Techno Steel LBR" Iasi va incerca sa cumpere "Otelul Rosu"
Pentru ca materia prima va fi adusa in principal de la "Magnitogorsk", Surachi a spus ca va discuta cu oficialii de la CFR Marfa in vederea reabilitarii liniei largi pentru vagoane rusesti care intra in tara la Cristesti si ajunge pina in "Tepro", "Techno Steel" fiind dispusa sa investeasca si in calea ferata.
Planul este ca in iunie sa inceapa deja productia la "Techno Steel LBR" Iasi.
"Noi mai avem un laminor de benzi la rece in Muntenegru pe care l-am preluat anul trecut. Acolo in doua luni am inceput productia, doua luni am mers pe pierderi, iar dupa aceea am intrat pe profit. Laminorul de acolo chiar daca arata mai bine, ca si constructie, avea o tehnologie mai veche decit cea de aici", a spus Surachi.
Interesant este ca firma nou creata va participa la privatizarea combinatului "Otelul Rosu", abandonat acum de familia Gavazzi din Italia care l-a cumparat de la fostul FPS. "In acest fel, impreuna, «LBR» Iasi si «Otelul Rosu», vor deveni cel mai mare producator de benzi la rece din aceasta parte a Europei", a aratat el.
"Vom asigura 50% din comenzile «Fortus»-ului"
"Techno Steel " a inceput si o colaborare cu "Fortus". "Am inceput sa dam comenzi. Saptamina viitoare vor fi receptionate primele utilaje, dintr-un lot de 1,5 milioane de dolari, pe care «Fortus» le va fabrica pentru combinatul din Magnitogorsk. De asemenea, intentionam sa incheiem un contract care se va derula pe 5 ani pentru fabricarea unor reductoare mari", a explicat Surachi.
El a declarat ca "deocamdata vom incerca sa aducem comenzi in valoare de minim 50% din comenzile totale de la «Fortus». Si abia dupa aceea, daca circumstantele o vor permite, ne vom implica si in privatizarea combinatului".
Capitalul rus este foarte interesat de Romania
Pe linga "Techno Steel", interesele marilor combinate din Urali mai sint reprezentate si de "Conares Trading", relatiile dintre cele doua firme fiind extrem de strinse. Desi doar "Techno Steel" se inscrisese la licitatia de ieri, duminica s-au aflat in vizita la Iasi si reprezentantii "Conares".
In Romania, "Conares" a cumparat anul trecut COS Tirgoviste. In prezent, aceasta se afla in competitie cu LNM Holdings pentru cumpararea societatii "Industria Sirmei" Cimpia Turzii. De asemenea, "Conares Trading" este interesata si de preluarea "Petrotub" Roman si a Combinatului Siderurgic Resita.
Surachi a precizat ca "din punctul de vedere al capitalului rus, investitiile in Romania sint cele mai sigure (fata de tarile fostului CSI), deoarece Romania a intrat in NATO si are perspective de a intra in Uniunea Europeana. De aceea, capitalul rus este si foarte interesat in ultima vreme sa se extinda aici". (Ana PRODAN)

Comentarii