Sefii Iasului fac front comun pentru apararea centralelor de apartament

luni, 18 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Sefii Iasului fac front comun pentru apararea centralelor de apartament

Ministrul administratiei publice, Octav Cozminca, a declarat saptamina trecuta ca centralele termice de apartament sint mai poluante decit sistemul clasic de incalzire si ca utilizarea lor trebuie limitata. "Centralele zonale, modernizate si bine gospodarite, sint mai eficiente. Nu putem fi insensibili la problemele ecologice create de centralele de apartament si nu putem lasa sa prolifereze un astfel de sistem de incalzire", a spus Cozminca, care intentioneaza sa propuna o ordonanta de urgenta pentru limitarea folosirii acestora.
Prefectul are centrala de bloc de doi ani
Opinia ministrului a fost insa respinsa de sefii administratiei iesene. Blocul in care locuieste prefectul Corneliu Rusu Banu are instalata o centrala de scara de aproape doi ani. "Daca as fi avut o centrala de apartament, ar fi fost inca mai bine. Costurile sint mult mai avantajoase decit in sistemul centralizat, iar cetateanul are posibilitatea sa-si regleze consumul in functie de banii de care dispune", a declarat prefectul. In opinia lui Rusu Banu, cea mai potrivita varianta ar fi totusi centralele de scara sau de bloc, fiind usor de exploatat si putin poluante.
Nici vicepresedintele Consiliului Judetean, Mihai Popescu, nu a fost mai incintat de initiativa lui Cozminca. Proaspat posesor al unei centrale de apartament, Popescu nu s-a aratat dispus sa renunte la aceasta. "Comparativ cu CET-ul, centralele mici sint mult mai putin poluante. Daca luam in calcul si aspectul economic, folosirea centralelor de apartament este mult mai rentabila decit sistemul clasic", a apreciat Popescu.
Si Simirad apara centralele
Pentru primarul Constantin Simirad, renuntarea la centralele proprii ar fi echivalenta cu intoarcerea la epoca de piatra. Comoditatea folosirii centralelor de mici dimensiuni reprezinta pentru Simirad principalul argument in favoarea acestora. "Eu n-am sa fac focul in mijlocul casei. Daca cineva afirma un lucru, nu inseamna ca trebuie sa si facem ce spune", a spus primarul.
Un alt posesor de centrala de apartament este deputatul PSD, Cristian Sandache. Pentru acesta, invocarea poluarii ca motiv de desfiintare a microcentralelor este inacceptabila. "Ca iesean, cred ca opinia domnului Cozminca este gresita. Nu mi-am pus problema sa renunt la centrala proprie si nici nu am de gind sa o fac. Nu stiu de ce date dispune ministrul, dar consider ca centralele de apartament sau de scara sint mult mai putin poluante decit CET-urile", a opinat Sandache.
Pentru Anghel Stanciu, sistemul centralizat de termoficare este depasit
Deputatul PRM Anghel Stanciu considera ca sistemul centralizat de incalzire este depasit si sortit disparitiei. Ideea poluarii pe care ar genera-o microcentralele a fost si ea respinsa de Stanciu. "CET-ul isi pierde eficienta odata cu cresterea numarului de debransari. Totodata, nu cred ca poluarea determinata de microcentrale o depaseste pe cea determinata de folosirea aragazului. Nu vad nici un motiv pentru a renunta la centralele de apartament sau de scara", a incheiat Stanciu.
In Iasi, numarul centralelor de apartament deja montate depaseste cifra de 6.100, sucursala ieseana a "Distrigaz" primind in continuare cereri de avizare a montarii de centrale. Directorul Inspectoratului de Protectie a Mediului, Corneliu Horaicu, a respins si el ipoteza poluarii, pentru montarea unei centrale de apartament nefiind necesar un aviz din partea IPM. (A.Z.)

Comentarii