Seful "Termo-Gaz" revolutioneaza distributia apei calde

luni, 27 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Seful "Termo-Gaz" revolutioneaza distributia apei calde

Apa fierbinte la discretie, la o simpla rotire de robinet, contorizare integrala pe caldura si apa calda, pierderi zero pe retele. In consecinta, facturi mai mici. Aceste servicii sint acum, pentru ieseni, doar un vis frumos. Insa, in toamna acestui an, pentru locatarii a 18 blocuri, visul va fi cit se poate de real. Asa sustine directorul "Termo-Gaz", societate care va implementa la Iasi primul sistem complet de "module termice" din tara.
"La fiecare din cele 18 blocuri va fi montat cite un modul, care va produce instant apa calda, la temperatura dorita de locatari. In acelasi timp, vor fi schimbate integral si retelele termice, ceea ce va elimina complet pierderile", a declarat Lucian Leonte. Intregul proiect va costa 5 miliarde de lei, bani deja alocati "Termo-Gaz" de catre Consiliul Local (CL).
Apa calda produsa instant
Principiul dupa care vor functiona modulele este destul de simplu. In acest moment, atit caldura, cit si apa calda sint produse in centrala termica, de unde ajung la locatari prin retelele termice. Practic, de la centrala pleaca trei tevi catre bloc: turul de incalzire, returul de incalzire si conducta de apa calda. Cind locatarii nu consuma apa calda, aceasta balteste pe conducta si se raceste. In consecinta, primul locatar care va deschide robinetul va primi apa caliie sau aproape rece. Aplicind sistemul "modulelor termice", aceasta problema dispare. "«Modulul», de marimea a doua birouri suprapuse, are in interior instalatii de incalzire a apei reci. In modul intra conducta de apa rece, conectata la niste vane. In momentul in care un locatar deschide robinetul de apa calda, vanele din modul se deschid, in ele intra apa rece si, datorita sistemelor de schimbatoare de caldura, aceasta este incalzita pe loc si trimisa spre consumator", a explicat directorul "Termo-Gaz". Modulele sint prevazute cu sisteme proprii de stabilire a temperaturii apei calde. "Locatarii pot alege singuri temperatura la care vor sa primeasca apa calda pe scara", a mai spus Lucian Leonte. Acesta a precizat ca, la iesirea din modul, se afla contoare care inregistreaza atit cantitatea de apa consumata, cit si cantitatea de gigacalorii folosita la incalzirea apei. De asemenea, prin modul vor trece si tevile de tur si retur pentru incalzire. Si in cazul acestora exista dispozitive de reglare a temperaturii, ca si gigacalorimetre. Daca locatarii nu vor sa intervina, temperatura agentului termic care intra in calorifere se va regla, automat, in functie de temperatura de afara.
"Termo-Gaz" va inlocui si conductele de agent termic
In paralel cu aplicarea sistemului de "module termice", "Termo-Gaz" va inlocui si retelele termice. "Conducta de apa calda va fi dezactivata, nemaifiind necesara. Turul si returul pentru incalzire vor fi inlocuite integral. Se va renunta la vechile tevi de fonta si se vor monta conducte din PEX, care sint complet izolate termic si facute dintr-o singura bucata, fara riscul de a fi avariate", a mai spus Leonte. Noul sistem va fi functional pentru 18 blocuri din zona Copou si Pacurari. "Vor fi modernizate centralele din Pacurari si Vascauteanu, care furnizeaza agent termic la 18 blocuri. In tara mai sint montate module, dar nu exista nicaieri un sistem complet de termoficare, adica centrala, retele si blocuri, cu module", a spus seful "Termo-Gaz". Conform declaratiilor acestuia, intreaga investitie se apropie de 5 miliarde de lei. Aceasta suma a fost deja alocata societatii de catre CL. Licitatia pentru achizitia conductelor de PEX si a modulelor ar urma sa aiba loc la inceputul lunii aprilie. Din graficul de lucrari al "Termo-Gaz" reiese ca cele 18 blocuri vor beneficia de noul sistem incepind din iarna viitoare. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii