Tatucul primarilor din judet este Dumitru Nichita

luni, 02 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Tatucul primarilor din judet este Dumitru Nichita

Costuleniul a devenit locul in care nu se intimpla nimic. Oricine ar fi presedinte, orice prefect ar conduce judetul, in Costuleni, acelasi om este primar de cind se stie. Pentru Dumitru Nichita, a fi primar a ajuns o a doua profesie. Daca un strain l-ar intreba pe Nichita ce meserie are, el ar putea raspunde linistit: "Sint primar". Si nu ar gresi prea mult.
A facut "Stefan Gheorghiu" numai ca sa ramina primar
De 26 de ani, Dumitru Nichita si-a lustruit pantalonii pe scaunul de primar, pastorind comunele Iasului. Prima comuna pe care a avut-o in grija a fost tocmai cea in care este primar si acum: Costuleni. "Din 1975 pina in 1979 am fost primar. As fi ramas si in continuare, dar am fost trimis sa fac «Stefan Gheorghiu». Exista la acea data o directiva a PCR care impunea ca primarii sa aiba si studii politice", a precizat Nichita. Dupa patru ani de "Stefan Gheoghiu", Nichita reajunge primar, de data aceasta la Comarna, linga Costuleni. Intre 1987 si 1989, Nichita a indeplinit functia de presedinte al CUAC (Consiliul Unic Agroindustrial si Cooperatist) la Tibanesti. Din martie 1989 si pina la Revolutie, tot presedinte CUAC, de data aceasta la Raducaneni. "Era un fel de avansare. CUAC reprezenta veriga dintre Comitetul Executiv Judetean si comune, si raspundea de tot ce misca in comunele din subordine. As putea spune ca eram un fel de subprefect", a explicat Nichita.
Tot timpul se compara cu Ratoi
Dupa 1990, Nichita s-a intors in comuna natala, tot ca primar. Povestea reinstalarii lui ca primar aduce aminte de timpurile in care sefii erau ridicati pe scut in uralele multimii. "Au venit oamenii dupa mine la Raducaneni si m-au adus la Costuleni. M-au plimbat prin bisericile din comuna ca sa ma vada lumea si sa stie cine e primar. Mi-au pus stampila in mina, si asa am ajuns din nou primar", a povestit Nichita.
Alegerile locale din 1992 au reprezentat pentru Nichita un triumf la care nici Ceausescu, nici Iliescu nu au indraznit sa viseze. Din 4.200 de voturi valabile, 4.140 au avut stampila pe numele "Dumitru Nichita". In 1996 si 2000, Nichita a fost ales din nou primar, si tot din primul tur. "In ’96 am fost ales cu 86% din voturi, exact cit a avut si Ratoi la Pascani", a spus cu mindrie Nichita.
Oleaca de cult al personalitatii nu supara pe nimeni
Marele avantaj al primarului-vesnic este faptul ca s-a aflat tot timpul printre oameni. Tehnician veterinar ca pregatire, Nichita isi imparte timpul intre treburile primariei si vitele oamenilor. Intre doua stampile si doua audiente, Nichita umbla de la o casa la alta cu trusa in mina. "Primarul vine si daca il chemi la doua noaptea sa-ti vada o vita sau o oaie. Nu conteaza ca stai la doi pasi de dinsul, ca mine, sau la Hilita, primarul vine si te-ajuta. Cel dinaintea lui, unul Arnautu, nici nu te lasa sa spui ce vrei", ne-a spus Neculai Agapi, consatean cu primarul. Prin sfaturi si recomandari de veterinar, prin felul sfatos de discuta cu satenii, primarul si-a cladit o popularitate aproape de nezdruncinat. "Primar ca al nostru nu mai gasesti. Or fi si nemultumiti, dar nici Dumnezeu nu poate sa-i multumeasca pe toti", considera Vasile Pirtac. Localnicii au ajuns sa considere cuvintul primarului ca litera de lege. Daca primarul spune ca nu se poate face un lucru, nimeni nu-l contrazice. Cultul personalitatii primarului a devenit un lucru de la sine inteles in Costuleni. "La luarea unei decizii, hotarirea definitiva apartine lui Nichita. De cind e primar a invatat si legile dinainte, si cele de acum", a explicat viceprimarul Constantin Zmau.
Primar de 26 de ani, Nichita nu da nici un semn ca ar vrea sa se retraga. Obisnuit sa candideze si sa fie ales fara nici o problema, primarul pe viata al Costulenilor ramine la post neclintit ca Ceahlaul. "Cita vreme ma inteleg cu oamenii, nu vad de ce as renunta la functie. Oamenii s-au obisnuit cu mine ca primar si eu cu dinsii", a incheiat Nichita. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii