Taxe absurde pentru debransarea unui calorifer

luni, 24 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 Taxe absurde pentru debransarea unui calorifer

Atit RADET cit si Termo-Gaz, societati aflate in subordinea Primariei, percep taxe imense daca iesenii vor sa renunte la apa calda si la caldura furnizate de acestea. Ca sa renunte la un singur calorifer, o batrina de 89 de ani trebuie sa dea toata pensia. Banii sint perceputi drept taxa de debransare. "Vreau sa scot caloriferul din camera pe care nu o mai folosesc de cind a murit sotul meu", a spus Cornelia Ivanov, batrina imobilizata la pat.
Debransarea unui calorifer, cit pensia
Pentru debransarea unui singur calorifer din casa Ivanov, "Termo-Gaz" percepe o taxa de debransare de 1,7 milioane lei. Pensia batrinei abia ajunge la doua milioane lei. Mai mult de jumatate din acesti bani se duc, in fiecare luna, pe medicamente. In timpul iernii, situatia este dramatica. In medie, pentru fiecare luna de iarna, Ivanov a platit 1,4 milioane lei, adica mai mult de jumatate din pensie. Foarte surprins de taxa de 1,7 milioane lei a fost Ovidiu Marcu, un prieten de familie al Corneliei Ivanov. Marcu a facut de fapt cererea de debransare pe numele femeii, aceasta fiind imobilizata la pat si fara nici un fel de rude. "Este o operatie simpla, trebuie doar sa taie tevile. Nu poate sa coste mai mult de 100.000 lei", a spus Marcu. Directorul "Termo-Gaz", Lucian Leonte, a explicat insa ca taxele au la baza un calcul exact, prin care societatea trebuie sa poata recupera investitia facuta in sistemul de termoficare. "S-a facut calculatia ca la orice debransare", s-a justificat Leonte. Acesta a adaugat ca, totusi, ar putea face o exceptie in cazul Corneliei Ivanov. "Voi trimite o echipa la casa Corneliei Ivanov si, daca situatia e intr-adevar grava, vom renunta la taxa in acest caz", a spus directorul "Termo-Gaz".
Legalitatea taxei va fi discutata in CL
Atit "Termo-Gaz", cit si RADET percep astfel de taxe de debransare, care nu au insa legatura cu costurile efective de taiere si blocare a unei tevi. Taxele sint calculate in functie de suprafata echivalent termica. RADET percepe intre 800.000 lei si 1,6 milioane lei, in timp ce taxa "Termo-Gaz" variaza intre 3 si 7 milioane lei in functie de marimea apartamentului. "Noi am facut investitii majore in centrale, si trebuie sa ne recuperam investitia", explica Leonte cuantumul taxei de la "Termo-Gaz". Consilierul local Petru Focsa a contestat aceste cuantumuri, motivind ca sint prea mari. Ca urmare, consilierii municipali au decis ca toate taxele sa fie aprobate in Consiliul Local. "Deocamdata, Directia de Audit a Primariei analizeaza calculatia taxelor. Apoi, se va stabili daca acestea vor fi schimbate", a spus Focsa. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii