Termopane gratis la toata lumea

marți, 17 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Termopane gratis la toata lumea

Persoanele care si-au pus pina acum termopane, gresie-faianta sau centrale termice au toate motivele sa regrete. De anul viitor, modernizarea apartamentelor va putea fi facuta cu bani de la stat. Acestia nu se vor imparti prin intermediul bancilor sau al CEC-ului, ci vor putea fi dedusi din impozitul pe venit. Cu alte cuvinte, omul va achita toate cheltuielile legate de achizitia si instalarea bunurilor respective, dupa care isi va recupera banii platind un impozit mai mic la stat. Propus pentru a fi inclus in Codul Fiscal, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2004, facilitatea nu este o inventie a ministrului de Finante, Mihai Tanasescu. Ea este aplicata de ani buni in mai multe state din Europa de Vest. „Vrem ca toate cheltuielile pe care o persoana le face pentru imbunatatirea apartamentului, prin montarea termopanelor, faiantei sau chiar a centralelor termice sa fie deductibile din impozit”, a spus Tanasescu. Cum se va face insa efectiv deducerea?
Pentru a ne face totusi o idee asupra modului cum vor fi puse aceste propuneri in practica, vom construi doua scenarii, plecind de la exemplul unei persoane care are un venit brut, pe cartea de munca, de 6 milioane de lei pe luna. La acest salariu, persoana respectiva primeste in mina putin peste 4,4 milioane de lei, plateste un impozit pe venit de aproximativ 560.000 de lei si 1.000.00 lei alte impozite si taxe (pensie, CAS, somaj etc.). Intr-un an, impozitul pe venit platit la fisc este de 6.720.000 de lei.
La salariu de 4,4 milioane, deducere de 6 milioane pe an
Deducerea se va acorda numai din impozitul platit la fisc (in valoare de peste 6 milioane de lei, in exemplul nostru) si nu din cuantumul celorlalte taxe si impozite. De exemplu, pentru montarea unor geamuri din termopan la un apartament cu doua camere, costul este de aproximativ 30 milioane de lei. Cum nu se stie cu siguranta cum va fi aplicata noua prevedere, ne putem imagina mai multe variante.
Variante
Cel mai probabil, pentru fiecare tip de achizitie va fi fixata o limita. Daca o persoana are o vila cu 80 de camere, nu-si va putea monta termopane la toate camerele pe banii statului. Aici statul ar putea spune ca se pot deduce cel mult 1.000 de dolari de angajat. Cum in cele mai multe cazuri suma cheltuita va fi mai mare decit cea platita drept impozit intr-un an, este posibil ca aceasta sa poata fi dedusa esalonat, pe parcursul mai multor ani. Si aici ar mai putea interveni o problema. Statul ar putea sa spuna ca nu se poate deduce intr-un singur an decit un anumit procent din impozitul pe venit. De exemplu, 50%. Astfel, in exemplul luat mai sus, suma de 30 de milioane achitata pentru montarea termopanelor ar putea fi esalonata, sa spunem, pe cinci ani. Daca se va putea deduce integral impozitul intr-un an, ceea ce este putin probabil, statul neacceptind sa renunte in totalitate la aceasta sursa de venituri la buget, atunci valoarea ar putea fi recuperata in 5 ani. Cum in fiecare an persoana luata in exemplul nostru trebuie sa achite statului un impozit de 6,7 milioane lei, in cinci ani va recupera suma investita.
In cazul in care nu se va putea deduce decit jumatate din impozit, in fiecare an persoana luata in calcul va putea recupera 3,3 milioane lei. Adica vor fi necesari aproape 10 ani pentru recuperarea intregii sume. Daca Guvernul va limita perioada de recuperare la, sa spunem, cinci ani, aceasta inseamna ca jumatate din valoare va ramine „nerecuperata” de la stat de catre angajatul din exemplu, care si-a pus termopan acasa.
Cum recupereaza statul banii
Chiar daca va pierde ceva bani la buget, ministrul Tanasescu spune ca doreste sa incurajeze productia si vinzarea de centrale termice, faianta si termopan. Prin aceasta masura, statul doreste insa sa incurajeze productia si vinzarea de centrale termice, faianta si termopan. Pe termen lung, ca o consecinta directa a maririi veniturilor firmelor din vinzarea si productia de astfel de materiale, automat si incasarile la bugetul statului din impozitele platite de aceste societati, precum si TVA sau alte taxe, ar trebui sa fie mai mari, recuperindu-se astfel cel putin o parte din „prejudiciul” adus bugetului.
Sistemul deducerilor este de succes in multe tari
In tarile in care deducerile fiscale se aplica pe scara larga, multe din Europa, sistemul s-a dovedit de un real succes. Daca o ramura se afla in impas, ea este ajutata de guvern nu prin subventii directe, cum se practica la noi, ci prin acordarea de deduceri fiscale pentru persoanele care achizitioneaza produse ale industriei respective. Tanasescu vrea, asadar, sa compenseze pierderea suferita prin facilitatile astfel acordate prin cresterea numarului de locuri de munca si a incurajarea sectoarelor producatoare de faianta, termopan si centrale termice. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii