Topul scolilor in functie de primii 100 de candidati la admiterea in liceu

joi, 26 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Topul scolilor in functie de primii 100 de candidati la admiterea in liceu

Intre cei 100 de elevi cu mediile de admitere cele mai mari din judet conduce Colegiul National, cu 19 reprezentanti. Colegiul National a avut acelasi numar de elevi printre primele 100 de medii de admitere si anul trecut. In acest an, Colegiul National este urmat de „Emil Racovita” cu 17 elevi intre primele 100 de pozitii ale ierarhiei. Pe locul trei, in „top 100”, este Colegiul „Negruzzi”, cu noua candidati, cu trei mai putini decit anul trecut. Liceul „Mihai Eminescu” ocupa locul patru in topul liceelor cu cei mai multi absolventi in „top 100”, fiind reprezentat de sapte elevi. Pe locul cinci se afla Liceul „Mihail Sadoveanu” din Pascani, care se plaseaza in continuare intre liceele fruntase din judet. Ii urmeaza Liceul „Garabet Ibraileanu” cu trei elevi, la egalitate cu Liceul „Vasile Alecsandri”. In afara de Liceul „Sadoveanu” Pascani, liceele din judet sint reprezentate in „top 100” de „Stefan cel Mare” – Hirlau si „Ion Neculce” – Tirgu Frumos, fiecare avind printre primii 100 de candidati cite doi reprezentanti.
Doar trei elevi de la tara intre primii 100
Scoala generala cu cei mai multi elevi in top 100 este „Ion Creanga”, cu trei reprezentanti. Scolile „Stefan Birsanescu”, „Otilia Cazimir” si „Ion Simionescu”, „Titu Maiorescu” si „Ion Ghica” sint reprezentate de cite doi elevi in top. Daca anul trecut in primii 100 de candidati la admiterea in liceu se regaseau patru elevi din mediul rural, in acest an doar trei candidati de la scolile de la tara au reusit aceasta performanta: Alexandra Enachi, de la Scoala din Jigoreni, care ocupa pozitia 17, cu media 9,85, Ioana Vatra, de la Scoala din Tansa, care cu media 9,76 a ajuns pe pozitia 53 si Emanuela Timofte, de la Scoala din Heci, de pe pozitia 99, cu media 9,69.
Cele mai multe medii sint intre 7 si 7,50
Candidatii admiterii computerizate din acest an vor avea si concurenti din alte judete. De ieri, prima zi de inscrieri, la Inspectoratul Scolar Judetean peste 50 de elevi din alte judete si-au aratat interesul pentru unul din liceele iesene. Inscrierea acestora la admitere va dura ca si in cazul celorlalti elevi pina pe 4 iulie. Pina acum, din statisticile inspectorilor scolari, cei mai multi elevi ieseni, 1172, care vor candida la admiterea in liceu din acest an au medii cuprinse intre 7,00 si 7,49. 1137 de elevi au medii intre 6,50 si 6,99. Mediile cele mai mari, de 9,50 pina la 9,99 au fost obtinute de 245 de elevi. Doar 11 candidati la admitere au medii de 5,25 pina la 5,49. (Marinela RATA)
caseta
Profesorii care au gresit la corectare nu vor mai face parte din comisii
Profesorii ieseni care au corectat gresit la capacitate nu vor fi primiti la anul in comisiile de examen. Aceasta este sanctiunea pe care o va da Inspectoratul Scolar Judetean in cazul celor zece profesori de limba romana si a celor opt de geografie care au depunctat sau au favorizat cu pina la trei puncte 11 candidati. „In cazul acestor profesori prima decizie certa este aceea ca nu vor mai corecta la examenele viitoare”, spune Doru Tigau, inspectorul general adjunct. Reprezentantii ISJ au considerat ca profesorii nu au respectat baremul de corectare a tezelor, din moment ce la recorectarea a 11 teze de la capacitate – sase la romana si cinci la geografie, diferenta dintre notele profesorilor ieseni si a celor bacauani a fost de 1,50 si chiar de 3,30 de puncte. „In notele explicative, profesorii de romana au declarat ca isi mentin notele pe care le-au dat, dar nu le contesta pe cele ale profesorilor de la Bacau, care au rezolvat contestatiile”, spune Doru Tigau. Profesorii de romana au explicat sefilor ISJ decalajele mari dintre notele acordate initial si cele de la corectura prin „diferentele de abordare a subiectului de literatura”. Profesorii de geografie in schimb au recunoscut in notele explicative ca au gresit la adunarea punctajului, invocind oboseala. ISJ ii va sanctiona pe profesorii care au corectat si cu observatii scrise. In cazul unuia dintre profesorii corectori de la romana sanctiunea va fi mult mai drastica. Cadru didactic in comuna Vinatori, acesta a refuzat sa dea vreo explicatie ISJ pentru greselile de corectare. „Daca refuza sa dea nota explicativa i se va opri probabil un procent de 10-15% din salariu”, spune Tigau, adaugind ca orice sanctiune aplicata profesorilor va fi aprobata si de Ministerul Educatiei si Cercetarii. (Marinela RATA)

Comentarii