Trenul pentru fondurile SAPARD nu este pierdut

marți, 27 august 2002, 23:00
3 MIN
 Trenul pentru fondurile SAPARD nu este pierdut

Pentru cei care doresc o finantare SAPARD si nu mai au timp pina la 31 august anul acesta sa finalizeze proiectele nu este totul pierdut: la aceasta data expira doar prima sesiune de depunere a proiectelor. Pina la 31 septembrie 2003 vor avea loc si alte sesiuni in care vor putea fi depuse proiecte pentru obtinerea de finantari SAPARD, pina la epuizarea fondurilor disponibile. Abia daca pina la aceasta data nu vor fi solicitari suficiente, banii vor fi pierduti.
Dora State, consilier instruit in probleme de finantari SAPARD din cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi, spune ca "la sfirsitul acestei luni se incheie prima sesiune de depunere a proiectelor pentru prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole. Vor fi mai multe sesiuni, urmatoarea urmind sa aiba loc probabil in septembrie".
Termenul limita pina la care pot fi depuse proiecte pentru marketingul si prelucrarea produselor agricole si piscicole este 31 septembrie 2003. Dora State atrage insa atentia ca "exista un anumit fond pentru intreaga tara. Vor fi mai multe sesiuni de depunere a proiectelor si in momentul cind se consuma acest fond nu se mai primesc proiecte, chiar daca nu s-a ajuns la termenul limita. Am auzit ca cei din Constanta si Ardeal au depus multe proiecte, asa incit cine vrea sa obtina finantari trebuie sa se miste mai repede".
De la inceputul lunii s-a dat start pentru depunerea proiectelor ce vizeaza "imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole". Angajatii Oficiului Judetean de Consultanta Agricola din Iasi acorda consultanta gratuita pentru societatile care doresc obtinerea de fonduri SAPARD. Beneficiarii finantarilor din acest domeniu sint societatile comerciale cu capital privat si cooperativele de consum. Dora State a afirmat ca "pe linga faptul ca le oferim Ghidul Solicitantului, le dam celor care doresc sa obtina o finantare diferite sfaturi, lucruri pe care altfel nu au cum sa le stie, nefiind trecute in documentatie". Consultantii ii pot sfatui pe reprezentantii societatilor cum se completeaza cererea de finantare, sa le dea idei pentru intocmirea planurilor de afaceri, cum se face un studiu de piata sau ce trebuie sa contina proiectele. "Chiar modul de redactare al acestor proiecte este foarte important. Ca sa va dau un exemplu, un proiect scris fara diacritice (n.r-adica s in loc de s sau t in loc de t, etc) este respins din start, oricit de bun este continutul lui", a explicat State. La acesta masura se finanteaza proiecte de minim 30.000 de euro si maxim 2 milioane de dolari. Solicitantii trebuie sa vina cu 50% din valoarea proiectului. "Cei care nu au bani pot sa obtina din partea unei banci o scrisoare de confort prin care banca asigura contractantul, adica «Agentia SAPARD», ca il va finanta pe solicitant pe intreaga perioada a derularii proiectului. Este important de stiut si faptul ca finantarile se acorda in transe", a precizat State. De exemplu, un beneficiar al finantarii poate imprumuta bani de la banca pentru a demara proiectul pentru care solicita finantare. Cei de la SAPARD vin si evalueaza ceea ce s-a facut si elibereaza prima transa de 30% din finantare. Cum reuseste sa mai realizeze cite ceva, va primi si urmatoarele transe, dupa evaluarile expertilor Agentiei SAPARD.
Cei care doresc sa obtina Ghidul Solicitantului si consultanta gratuita se pot adresa la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (tel. 213.808), cu sediul linga Gradina Botanica (in cladirea Inspectoratului pentru Seminte, la etajul II), la Centrele Locale de Consultanta Agricola din comune sau la Biroul SAPARD din strada Stefan cel Mare, nr. 47-49. (Ana PRODAN)

Comentarii