Un fost miner a devenit patron de Internet Caf???

marți, 19 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Un fost miner a devenit patron de Internet Caf???

Disponibilizarile colective din sectorul minier din anul 1997 au schimbat viata multor oameni. Pentru unii a reprezentat un soc. Deodata s-au vazut in fata unei realitati mult prea crude pentru experienta de viata de pina atunci. Foarte multi au fost nevoiti sa porneasa totul de la capat. Este si cazul lui Eugen Cozianu. Cind a terminat Facultatea de Mecanica in anul 1989, pe baza repartitiei, ieseanul avea de ales intre mai multe localitati unde sa lucreze. Ar fi putut alege capitala, dar a optat pentru Borsa, deoarece dorea sa cistige multi bani si auzise ca in domeniul minier se cistiga bine. Timpul insa nu a fost prea darnic cu el. Cind Guvernul Ciorbea a ordonat renumitele disponibilizari colective, si-a semnat singur demisia si a revenit in Iasi. Cu un credit de 40 milioane, luat de la "Banc Post", si-a deschis un Internet Cafe. Parea o afacere de vitor. Lumea calculatoarelor infierbinta mintea multora la vremea aceea.
De cind a pasit prima data in banca, sa solicite creditul, a pierdut aproape trei luni pina cind s-a vazut cu banii in buzunar. A inceput cu 6 calculatoare. "Cu timpul mi-am cumparat o imprimanta si inca 8 calculatoare. Costurile cele mai mari la o sala de internet sint imbunatatirile aduse calculatoarelor si plata furnizorului de internet. Aproximativ o data la sase luni calculatoarele trebuie imbunatatite", a afirmat Cozianu.
La inceput, nu stia prea multe despre Internet
Cind si-a deschis sala de Internet nu avea prea multe cunostinte de specialitate. Si-a pus bazele in singurul angajat care il avea atunci si in rudele care l-au mai ajutat din cind in cind.
Acum, la patru ani de cind a inceput afacerea, nu mai este asa de optimist ca la inceput. Nu a reusit sa isi cumpere nici masina si nici apartamentul la care visa, locuieste tot in chirie ca si in anul 1997, cind a revenit in Iasi. Spune ca la inceput cistiga mult mai bine. Astfel, daca in anul 1998 cind a inceput activitatea, vindea peste 15.000 de ore de navigare pe internet, realizind o cifra de afaceri de 60 milioane lei, anul trecut a vindut cu aproape 4.000 de ore mai putin, iar cifra de afaceri realizata nu este decit de 140 milioane lei. Dupa cum crede Cozianu, de vina este mediul economic. "Se traieste de pe o zi pe alta. In anii din urma erau mult mai multi studenti straini in Iasi decit acum. Acestia faceau parte dintre clientii fideli ai salilor de internet si jocuri", a spus Cozianu. Insa, cu toate ca nu mai este asa de optimist ca la inceput, continua sa spere si crede ca situatia se va mai imbunatati. Intr-o saptamina sau doua spera sa dea drumul la o noua afacere. Din planurile lui fac parte crearea de site-uri si de baze de date cu magazine virtuale.
Ca o ultima sansa, Occidentul ramine alternativa la care se gindeste inca din 1997, cind a fost disponibilizat. Crede ca niciodata nu este prea tirziu sa o ia de la capat. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii