Un procuror iesean, sef al „Crimei Organizate“ pe tara

miercuri, 09 noiembrie 2005, 00:00
6 MIN
 Un procuror iesean, sef al „Crimei Organizate“ pe tara

Sah-mat la baronii justitiei locale! Miscarea apartine procurorului Daniel Ticau. Ieri, el a fost numit in functia de sef la nivel national al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). Mutarea poarta semnatura Ilie Botos, Procurorul General al Romaniei, nimeni altul decit cel care, in urma cu un an, influentat de interese obscure din Procuratura locala, semna actul de destituire a magistratului din functia de sef al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. De la „intretinerea unei stari tensionate in parchetul local”, motivul destituirii lui Ticau, Ilie Botos s-a intors cu 180 de grade, la „recunoasterea calitatilor profesionale si a meritelor” procurorului si numirea acestuia in fruntea DIICOT.
„O receptez ca pe o reparatie morala”
„Astazi (ieri, n.r.), am primit numirea oficiala, semnata de Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, in functia de sef al DIICOT. Eu, personal, o receptez ca pe o reparatie morala, desi mi se pare cam mult. Nu vreau sa cred ca numirea mea s-a facut numai din acest considerent, cel al unei reparatii morale a celor intimplate in trecut”, au fost primele declaratii facute de procurorul Daniel Ticau dupa ungerea sa in functia de sef al DIICOT. Acesta a sustinut ca „intr-un timp care va fi foarte scurt, voi face o analiza a activitatii Directiei pentru a vedea care este situatia reala. Consider ca procurorii din DIICOT sint bine pregatiti profesional. La sfirsitul analizei voi putea sa ma pronunt in legatura cu ceea ce va trebui sa fie facut in DIICOT”.
Numirea lui Ticau la Bucuresti i-a bucurat pe colegii de la Parchet, mai ales pe cei care nu s-au impacat niciodata cu seful actual, George Spaiuc. „Este cea mai buna alegere atit din punct de vedere profesional, cit si moral. Este o recunoastere a meritelor procurorului Ticau, chiar daca vine mai tirziu, dar mai bine decit niciodata”, a sustinut Vasile Chifan, procuror la DIICOT Bucuresti. „Este omul potrivit la postul potrivit. Are toate calitatile necesare postului”, ne-a declarat Daniel Horodniceanu, procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi, viitor angajat „in proportie de 90 la suta” la DIICOT local. „Actele sint la semnat”, dupa cum ne-a precizat acesta. „Sincer, ma bucur pentru Daniel Ticau. Sintem buni prieteni, fosti colegi de facultate, si tot timpul i-am apreciat calitatile profesionale. Acum la va imbina cu cele de manager, calitati care i-au fost contestate cit timp a fost prim-procuror la Parchetul local”, a apreciat Catalin Prisecaru, procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.
Cum a fost doborit Ticau de caracatita din Parchet
Agonie si extaz! Asa ar putea fi rezumat ultimul an de activitate al procurorului Daniel Ticau. Daca in iulie anul trecut, acesta isi vedea cariera ingropata de intrigile si interesele caracatitei din parchetul iesean, ieri magistratul a primit numirea oficiala la sefia DIICOT. Decapitarea lui Ticau din fruntea parchetului local a venit dupa aproape jumatate de an de razboi cu „baronii” justitiei iesene. Razboiul fusese declansat de un memoriu trimis la Bucuresti de procurorul Emilian Eva, in care erau prezentate abuzuri savirsite de procurorul Dan Badarau, nimeni altul decit nasul sefului de atunci al PNA, Ioan Amariei. In plus, Daniel Ticau nu a fost de acord cu promovarea la Parchetul de pe linga Tribunal a Luminitei Merisescu, fosta secretara a lui Badarau, din blocul careia acesta din urma obisnuia sa iasa dimineata devreme. Daniel Ticau trecuse pe fisa de apreciere a Luminitei Merisescu, care ii era subordonata, ca aceasta „era capabila de compromisuri morale”. Aprecierea sefului direct ar fi fost un obstacol in ascensiunea procuroarei la instanta superioara. Asa ca notificarea a disparut subit sub o pasta corectoare, modificarea facindu-se taman la Parchetul de pe linga Curtea de Apel, locul unde se iau decizii cu privire la promovare. Dupa „indreptarea” erorii, fosta secretara a lui Badarau a fost promovata la Parchetul de pe linga Tribunal. Lui Daniel Ticau i s-a reprosat faptul ca a pus la dispozitia procurorului Emilian Eva o copie dupa fisa de apreciere a subordonatei Merisescu. Desi multi asteptau o masura ferma impotriva celor vinovati de „pasta corectoare”, tabara lui Badarau a inregistrat prima victorie. Procurorul Eva Emilian a fost mustrat de Bucuresti, iar Daniel Ticau schimbat din functie.
„Sint numit cu delegatie pina la sfirsitul anului”
Ulterior demiterii lui Ticau, mai multi procurori din Parchetul local au semnat un memoriu prin care isi sustineau fostul sef. Memoriul a ajuns la Bucuresti si a avut aceeasi soarta cu cel al procurorului Emilian Eva. Nimic nu s-a clintit, nimic nu s-a schimbat. Doar semnatarii actului au avut de suferit. Inlocuitorul lui Ticau la sefia Parchetului local, George Spaiuc, i-a „penalizat” pe sustinatori cu calificativul de „bine”, adica blocarea promovarii pentru urmatorii 4 ani. Radu Moisescu si Vasile Chifan au cazut in dizgratia sefului. Daniel Horodniceanu a fost mutat procuror in instanta. Intre timp, procurorii protestatari au facut cerere si s-au mutat in cadrul DIICOT. Primii care au plecat au fost procurorii Moisescu si Chifan. Dupa luni de zile petrecute prin salile de judecata, procurorul Horodniceanu este aproape de a-si vedea visul cu ochii: cel al promovarii la DIICOT local. Emilian Eva, procurorul care a stirnit razboiul in parchetul iesean, a fost promovat la serviciul DIICOT Iasi. Cireasa de pe tort este sefia DIICOT Bucuresti preluata de Daniel Ticau. „Sint numit cu delegatie pina la sfirsitul anului. Au fost deja doua interviuri pentru ocuparea functiei si va urma un al treilea. Sa asteptam sfirsitul anului pentru a vedea cine va fi sef al directiei”, a incheiat Daniel Ticau.
Ce este DIICOT
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Public s-a ?nfiintat ca structura specializata ?n combaterea infractiunilor de criminalitate organizata si terorism a Parchetului de pe linga ?nalta Curte de Casatie si Justitie, prin reorganizarea Sectiei de combatere a criminalitatii organizate si antidrog si a structurilor sale teritoriale. DIICOT ?si exercita atributiile pe ?ntregul teritoriu al Rom?niei, prin procurori specializati ?n combaterea criminalitatii organizate si a terorismului. Directia este condusa de un procuror-sef ajutat de un procuror-sef adjunct si este coordonata de procurorul general al Parchetului de pe linga ?nalta Curte de Casatie si Justitie. DIICOT are in structura serviciul de combatere a criminalitatii organizate, serviciul de combatere a traficului de droguri, serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare, serviciul de combatere a criminalitatii informatice, serviciul de combatere a infractiunilor de terorism, biroul pentru culegerea, centralizarea datelor si asistenta judiciara internationala si compartimentul de specialisti. La nivelul parchetelor de pe linga curtile de apel functioneaza servicii teritoriale ale DIICOT, iar la nivelul parchetelor de pe linga tribunale funtioneaza birouri teritoriale, conduse de procurori sefi.
Ce spune sefa Parchetul Curtii de Apel Iasi, Maria Pohoata
„Nu pot decit sa il felicit pe procurorul Daniel Ticau pentru numirea sa cu delegatie in fruntea DIICOT. Imi dau seama ca este o raspundere mare, dar sint convinsa ca va face fata cerintelor impuse de acest post”, a fost declaratia procurorului general al Parchetul Curtii de Apel Iasi, Maria Pohoata. Despre evenimentele de anul trecut, atunci cind Daniel Ticau a pierdut sefia Parchetului local, Maria Pohoata a sustinut ca „acest lucru a fost concluzia la care a ajuns echipa de control de la Bucuresti. Daniel Ticau era numit cu delegatie in fruntea Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. Echipa de control venita de la Bucuresti a considerat de cuviinta ca delegatia sa poate inceta, in conditiile in care exista in Parchetul local o stare de tensiune. Orgolii, idei care nu au putut fi strunite au determinat aceasta stare. Trebuie sa stiti ca numirea procurorului Ticau in functia de sef al Parchetului local mi se datoreaza. Eu am fost cea care a facut propunerea, acceptata de Bucuresti. Ca, ulterior, directia in care au evoluat lucrurile nu a fost cea dorita, poate si din cauza procurorului Ticau, aceasta este o constatare a echipei de control. Chiar si dupa numirea noului prim-procuror, starea de incordare a fost mentinuta. Eu inteleg ca exista procurori care doresc sa urce pe scara profesionala si care doresc acest lucru prin orice mijloace. Un sef poate fi schimbat foarte simplu, dar caracterul sau nu poate fi modificat batind din palme. Daniel Ticau era numit cu delegatie, George Spaiuc este numit prim procuror prin decizia Procurorului general”, a punctat Maria Pohoata. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii