Un roman "statistic" cheltuie un dolar pe zi

luni, 26 august 2002, 23:00
4 MIN
 Un roman "statistic" cheltuie un dolar pe zi

Un roman cheltuie in medie un dolar pe zi. Dintre est-europeni, cei mai instariti sint slovenii, cu 11 dolari. Aceasta suma este echivalentul cheltuielilor pe care le face un roman pentru mincare, dar intr-o luna intreaga. Din putinul pe care il are, un roman aloca totusi cel mai mare procent din totalul cheltuielilor lunare pentru alcool, tutun sau droguri. Din pacate, acesta este singurul capitol la care sintem fruntasi.
Slovenii cheltuie de 11 ori mai mult decit noi
Romanii sint cetatenii Europei Centrale si de Est cei mai saraci, se arata in buletinul statistic CESTAT, editat de Comisia Europeana de Statistica. In anul 2000, un roman "statistic" nu-si putea permite sa cheltuie lunar mai mult de 30,6 dolari. La acest capitol sintem chiar si in urma cetatenilor bulgari care isi permiteau in acelasi an sa cheltuie lunar 40,5 dolari de persoana. Un ungur dispunea lunar pentru cheltuieli de 105,2 dolari, in timp ce un slovac aloca 122,3 de dolari pe luna. Un polonez cheltuia lunar aproape 138 de dolari, iar un ceh 172 de dolari. Cei mai bogati cetateni ai tarilor candidate la Uniunea Europeana, cu exceptia statelor baltice, erau acum doi ani slovenii, care cheltuiau lunar 335,5 dolari, de mai bine de 11 ori mai mult decit un roman.
Bulgarii cheltuie cei mai multi bani pentru mincare
Conform anchetelor AMIGO (ancheta integrata in gospodarii) desfasurate de Directiile Nationale de Statistica ale celor sapte state candidate la Uniunea Europeana ( nu au fost luate in calcul tarile baltice), bulgarii erau cei care cheltuiau cel mai mult pentru alimente si bauturi nealcoolice. 40,2% din cheltuielile lor se duceau lunar pentru mincare. Pe locul doi in ceea ce priveste cheltuielile pentru hrana se situau romanii. 38,5% din cei 30 de dolari pe care ii cheltuia lunar se duceau pe mincare. Urmatorii in top se situau ungurii, care cheltuiau lunar din veniturile lor 34,9% pentru alimente, in timp ce un polonez aloca pentru acest lucru 30,8% din veniturile pe o luna. Un slovac cheltuia lunar ceva mai bine de un sfert din venitul lunar (26,2%) pentru hrana. In Slovenia, cheltuielile lunare destinate acestui lucru reprezinta doar 20,1% din venituri.
Cheltuielile pentru intretinere ajung la 19,2% din total
Urmatoarele ca pondere in cheltuielile lunare sint in fiecare tara, cu exceptia Sloveniei (unde pentru transport se cheltuie lunar mai mult decit pentru intretinere), cheltuielile pentru intretinere. Lunar, cel mai mult pentru utilitati platesc ungurii, la care 20,2% din venituri sint destinate platii incalziirii, apei, curentului electric sau gazului metan. La acest capitol sintem pe locul doi, 19,2% din cheltuielile unui roman fiind facute pentru intretinere. 17,9% din cheltuielile lunare ale unui polonez luau aceasta destinatie, in timp ce la cehi procentul era de 16,9%. In Slovacia 16,4% din cheltuielile lunare erau destinate intretinerii, secondata de Bulgaria, unde acest procent se situa la 16,3%. Cel mai putin la acest capitol se cheltuia in Slovenia, unde procentul era de 11,6%.
Transportul este ceva mai ieftin
Transportul ocupa locul trei in ponderea cheltuielilor lunare, cu exceptia Romaniei, unde se cheltuie mai mult pe imbracaminte si incaltaminte decit pe transport. Cel mai mult platesc acest "lux’ slovenii, care aloca lunar 19,8% din totalul cheltuielilor pentru transport. 9,9% din cheltuielile lunare ale unui polonez se duceau pe transport, iar cehii ii urmeaza indeaproape cu 9,8%. Ungurii plateau pentru acest lucru 8,8% din cei peste 105 dolari pe care ii cheltuiau lunar, in timp ce la slovaci 7,9% din cheltuielile lunare erau destinate transportului. Romanii si bulgarii erau la egalitate, 6,9% din totalul cheltuielilor lunare fiind alocate transportului.
Slovenii si romanii sint insa est-europenii care aloca cheltuielilor pentru incaltaminte si imbracaminte procentul cel mai mare din totalul cheltuielilor lunare, adica 8,9% si respectiv 8,2%. Grijulii cu garderoba se artatau si slovenii, la care 7,8% din cheltuieli erau facute pentru imbracaminte. 6,3% din cheltuielile lunare ale unui ungur si 6,2% din cele ale unui ceh erau destinate acestui capitol, in timp ce polonezii (cu 5,5%) si bulgarii (cu 5,4%) se situau pe ultimele locuri.
Romanii si bulgarii stau cel mai bine la vicii
La cheltuielile pentru bauturi alcoolice, tutun si narcotice ocupam insa si noi un loc intii. Astfel, 4,6% din cheltuielile lunare ale unui roman se duc pe aceste vicii. Sintem urmati indeaproape de bulgari, care la acest capitol cheltuie doar cu 0,1% mai putin decit noi. Slovenii sint est-europenii care cheltuie cel mai mult intr-o luna, dar nu si pentru alcool sau tutun, la care procentul din totalul cheltuielilor lunare este cel mai mic (2,1%).
Cei inclinati sa cheltuie cel mai mult pentru activitati recreative si cultura sint cehii (9,9% din cheltuieli) si slovenii (cu 8,8%). Cel mai putin cheltuie bulgarii (3,7%), urmati de romani (4%). Pentru educatie cel mai mult sind dispusi sa plateasca polonezii (cu 1,4% din totalul cheltuielilor lunare) si romanii (1% din cheltuieli) impreuna cu ungurii (1,1%). Cehii sint cei mai zgirciti la acest domeniu, cheltuielile lunare pentru educatie nedepasind 0,5% din totalul cheltuielilor lunare. Pentru sanatate, cehii si slovacii cheltuie procentul cel mai mic din totalul cheltuielilor (1,5%). Polonezii (cu 9,9% din cheltuieli) si cehii (cu 9,8%) sint est-europenii cu cea mai mare grija de sanatate. Un roman aloca lunar pentru sanatate in medie cam 3,8% din totalul cheltuielilor. (Ana PRODAN)

Comentarii