Vizita de lucru a prefectului Rusu Banu in Lunca Cetatuii

vineri, 25 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Vizita de lucru a prefectului Rusu Banu in Lunca Cetatuii

Cei 11 ani de democratie nu au schimbat prea multe in optica cetatenilor, prefectul fiind privit in continuare ca un prim-secretar in fata carora tremura toata lumea si care poate decide orice printr-un simplu telefon. Pentru scurt timp, Rusu Banu a intrat in acest rol, dind indicatii si facind precizari in toate domeniile posibile. Prefectul a dovedit ca si-a facut cu constiinciozitate temele, discutiile din cursul vizitei capatind aspectul unor comunicate oficiale ale Guvernului.
"Am venit sa vad si eu care este durerea oamenilor"
In buna traditie a vizitelor de lucru din trecut, prefectul a ajuns la Lunca Cetatuii cu o ora intirziere, primarul comunei Ciurea, Mihai Gligoras, asteptindu-l, insa, disciplinat. "Mi s-a spus ca oamenii nu au apa calda, nici gaz, ca sint mari probleme aici. Am venit sa vad si eu care este durerea lor", a declarat la sosire Rusu Banu. Abia ajuns, prefectul a fost rapid informat de problemele cartierului. "Nu avem gaz metan. Racordarea zonei la conducta ne-ar costa 23 de miliarde lei, in timp ce veniturile comunei sint de doar 884 de milioane. Apa calda nu mai avem de acum un an, scoala functioneaza in doar 9 sali de clasa, in 3-4 schimburi", a explicat Gligoras. Primarul a fost lamurit repede ca nu poate astepta mare lucru din partea Prefecturii. Banii pentru racordarea la conducta de gaz metan si pentru un nou sediu al scolii nu pot fi alocati decit de Consiliul Judetean, iar apa calda nu va curge in Lunca Cetatuii decit daca cetatenii isi platesc datoriile. "Aveti 3,2 miliarde datorii la Termoficare. Daca nu platiti macar 10% din ele, nu veti avea apa calda nici de acum incolo. Platiti 320 de milioane si mai vedem", a conchis prefectul.
Daca primarul nu a mai avut multe de spus, in schimb prefectul a trebuit sa reia explicatiile pentru cetatenii care il asaltau cu doleante. In mijlocul strazii, printre puradeii care isi faceau de lucru prin preajma, Rusu Banu a stat de vorba cu oricine a avut ceva de spus. "Guvernul a promis anul trecut ca ne sterge datoriile la intretinere. As plati eu, dar cu ce? Sint somer de un an de zile", l-a interpelat pe prefect Vasile Calistru. "Spui ca esti somer? Cind ai fost disponibilizat, cit ai primit la ordonanta?", a intrebat prefectul. "11 milioane, dom’ prefect", a fost raspunsul. "De ce nu ti-ai deschis o mica afacere cu banii acestia? Ce-ai facut cu banii? Ai stat si ai asteptat sa se cheltuie", a replicat Rusu Banu.
"Trebuie sa ne intoarcem la agricultura"
Cartierul Lunca Cetatuii a fost construit special pentru muncitorii de la fostul Combinat de Utilaj Greu. Aproape o treime dintre ei sint someri. Si pentru aceasta problema prefectul a venit cu solutia pregatita. "Trebuie sa ne intoarcem la agricultura, nu prea mai sint multe locuri de munca in industrie. Primesc telefoane de la ferme agricole, de la IAS-uri. Este nevoie de forta de munca. Vi se asigura transportul, masa, un salariu. Duceti-va si munciti si in agricultura, daca nu aveti bani. Guvernul nu va sterge nici o datorie si nici nu va da de pomana", a precizat Rusu Banu.
Singurul prezent, care stia exact ce vrea de la prefect, a fost preotul parohiei Ciurea, Dumitru Ilies. "Parohia nu dispune de nici o suprafata de pamint. Intentionez sa ridic o biserica aici, dar nu am nici macar terenul", a spus Ilies. Nici cererea sa nu a ramas fara raspuns, Rusu Banu fiind vizibil incintat ca discuta, in sfirsit, o problema care sa tina de competenta Prefecturii. "Vii saptamina viitoare la mine la birou. Discutam si vedem unde putem gasi teren in comuna", a explicat prefectul.
Restul discutiilor din mijlocul oamenilor s-au invirtit in jurul banilor si a datoriilor pentru intretinere. In scurt timp, cetatenii prezenti si-au dat seama ca nu se pot astepta la prea multe din partea reprezentantilor Prefecturii. Discutiile pe tema datoriilor au continuat, insa, localnicii neavind prea des ocazia de a sta de vorba cu un prefect in carne si oase. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii