Iasul, capitala durerilor de dinti

duminică, 17 august 2008, 18:52
4 MIN
 Iasul, capitala durerilor de dinti

Intr-un judet cu aproape 800.000 de locuitori nu exista nici un cabinet stomatologic la care sa se poata apela pe timpul noptii. Problema nu este de azi, de ieri, insa aparent nimeni nu pare preocupat sa o rezolve. Autoritatile sanitare isi paseaza responsabilitatea reciproc.  In acest timp, iesenii cu dureri de dinti nu au alta solutie decit sa stea si sa indure.

445 de cabinete

In tot judetul exista aproximativ 800 de stomatologi care practica in 445 de cabinete dentare. 341 dintre acestea se gasesc in municipiul Iasi, restul fiind imprastiate pe tot cuprinsul judetului. Totusi, in ciuda numarului mare de medici specialisti in acest domeniu, problemele stomatologice nu pot fi tratate decit ziua. O solutie ar fi infiintarea unui cabinet stomatologic care sa asigure urgentele pe timpul noptii. In acest caz ar fi nevoie ca fiecare medic dentist sa efectueze o garda la un anumit interval de timp.

"Medicina dentara s-a dezvoltat mai ales in sistem privat. Din aceasta cauza majoritatea medicilor sint ocupati cu propriile cabinete si n-ar fi de acord sa faca garzi, mai ales voluntar. Oricum, atit timp cit lucreaza in sistem privat, nu pot fi obligati sa asigure urgentele pe timpul noptii", a declarat dr. Constantin Radauceanu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Iasi.

Disperatii ajung la Chirurgie Maxilo-Faciala, dar acolo nu li se poate face nimic

In disperare de cauza si in lipsa unui cabinet de specialitate, cele mai multe persoane cu astfel de probleme ajung la Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului "Sf. Spiridon". Din nefericire, aici nu exista insa dotarea necesara pentru astfel de interventii.

"Pacientii trebuie sa inteleaga ca noi sintem o clinica de chirurgie, nu cabinet dentar. Putem asigura urgente in caz de traumatisme, supuratii si alte probleme ce tin de specialitatea noastra. Totusi, nu putem sa refuzam pacientul. Il consultam si ii facem o recomandare, dar mai mult de administrarea unui calmant nu putem face", a precizat prof.dr. Carmen Vicol, sefa clinicii.

Cele mai multe urgente stomatologice apar in spital la sfirsitul saptaminii, cind cabinetele dentare private sint de obicei inchise. Cel putin patru-sase pacienti ajung la Chirurgie Maxilo-Faciala din cauza unor probleme care ar trebui rezolvate intr-un cabinet stomatologic specializat. Majoritatea problemelor se pot rezolva prin pulpectomie (n.r., scoaterea nervului). "Noi nu putem scoate nervul pentru ca e nevoie de ace de canal, iar acestea reprezinta instrumentar stomatologic, care nu intra in dotarea noastra. Toata lumea spune ca vine aici pentru ca noi tot cu dintii ne ocupam", a adaugat amuzata prof.dr. Vicol.

Medicii din Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala au facut in nenumarate rinduri demersuri pentru infiintarea unui cabinet care sa trateze urgentele stomatologice pe timpul noptii, insa, pina in momentul de fata, nu s-a concretizat nimic.

Facultatea de Medicina Dentara a renuntat la garzi

O initiativa a Autoritatii de Sanatate Publica si a Facultatii de Medicina Dentara s-a materializat la un moment dat prin asigurarea de garzi de catre personalul medical de la Stomatologie adulti, din Bolta, care se mutasera in cladirea Facultatii de Bioinginerie. Initiativa nu a mai fost pusa in practica. Facultatea de Medicina Dentara a semnat un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, insa acesta nu prevede activitate pe timpul noptii.

"Contractele semnate cu cabinetele de medicina dentara prevad obligatia de a presta maxim 35 de ore pe saptamina, timp de cinci zile. In conditiile in care medicii primesc relativ putini bani de la CJAS, nu sintem in masura sa le impunem nimic", a declarat Radu Tibichi, director executiv al CJAS. Astfel, un medic dentist primeste lunar de la CJAS 1.000 lei, un medic care are si examenul de specialist primeste 1.300 lei, iar un medic primar are 1.700 lei.

CJAS arata spre ASP

Conform conducerii CJAS, serviciile prestate pe timpul noptii de catre dentisti nu se adreseaza neaparat asiguratilor, ci tuturor urgentelor, deci rezolvarea acestei probleme ar cadea in sarcina Autoritatii de Sanatate Publica si a Ministerului Sanatatii. "Valoarea serviciilor medicale pe care le deconteaza CJAS este stabilita prin lege, iar pachetul de servicii este si el destul de redus. Din banii pe care ii primeste de la noi, un medic dentist nu poate sustine si activitate pe timpul noptii. El va alege oricum sa desfasoare cele sapte ore de lucru intr-o perioada de timp in care stie ca exista adresabilitate", a mai spus Tibichi.

De asemenea, CJAS plateste doar serviciile medicale, astfel ca, in conditiile in care nu exista pacienti pe timpul noptii, nici medicul n-ar fi platit chiar daca el a asigurat garda.

Pe de alta parte, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica spune ca, pentru asigurarea urgentelor stomatologice noaptea, ar trebui ca pacientul sa plateasca diferenta dintre costul interventiei si ceea ce deconteaza CJAS, pentru ca medicii sa fie stimulati sa faca acest lucru. "Proiectul Facultatii de Medicina Dentara nu a functionat pentru ca nu erau pacienti. Daca nu sint clienti, inseamna ca nici bani nu sint. De asta nu vor medicii", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache.

O solutie: cabinete de noapte finantate de Minister

Conducerea Colegiului Medicilor Dentisti crede ca solutiile optime sunt totusi implicarea mai intensa a Ministerului Sanatatii si infiintarea de cabinete care sa asigure si urgentele pe timp de noapte.

Posturile respective trebuie scoase la concurs, pentru a da posibilitatea de a le ocupa tinerilor absolventi de facultate care nu au de lucru si nici fonduri necesare pentru infiintarea unui cabinet privat.

De altfel, si conducerea ASP crede ca singurii interesati de activitate pe timp de noapte ar fi doar medicii care nu au propriile cabinete, care astfel ar avea un venit.

Comentarii