Ieseni, ne imputinam dramatic pe zi ce trece! Nasterile au scazut, decesele s-au inmultit

Subtitlu

miercuri, 22 februarie 2012, 19:00
4 MIN
 Ieseni, ne imputinam dramatic pe zi ce trece! Nasterile au scazut, decesele s-au inmultit

Anul trecut, numarul nasterilor de la Iasi a fost mai mic cu peste 600 comparativ cu 2010. Conform datelor furnizate de catre Directia Locala de Evidenta a Persoanelor (DLEP), in 2011 in Iasi s-au inregistrat 7.788 de acte de nastere, fata de 8.408 in 2010 si fata de 9.013 in 2009. Fata de anul 2008, numarul nasterilor din 2011 a scazut cu circa 15%, adica aproape 1.500 de copii. „Din cele 7.788 de acte de nastere inregistrate anul trecut, 439 au privit copii nascuti in strainatate, iar 19 sint adoptii. Din total, 51% dintre nou-nascuti sint baieti. Totodata, 47 de copii au fost inregistrati dupa implinirea virstei de un an in baza hotaririi instantei de judecata. Luna cu cele mai multe nasteri inregistrate a fost august, cu 728 de nasteri, la polul opus fiind luna decembrie, cu 501 nasteri", a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP Iasi.

Numarul noilor familii a scazut cu o treime

Situatia este chiar mai dramatica in ceea ce priveste numarul casatoriilor. Fata de anul 2008, numarul actelor de casatorie inregistrate a scazut cu aproape o treime, de la 3.021 la 2.172. „Comparativ cu anul 2010 s-a constatat o scadere cu 7,5% a numarului de acte de casatorie inregistrate. Din numarul total de casatorii, 785 au fost oficiate de luni pina vineri inclusiv, 1.056 simbata, 191 duminica, iar 12 la Penitenciarul Iasi, deoarece sotul executa o pedeapsa privativa de libertate. Luna cu cele mai multe casatorii ramine luna august, in timp ce luna ianuarie este cea cu numarul cel mai mic de casatorii", a mai spus Marius Bodoga. Si numarul casatoriilor mixte a scazut. In 2011 au fost incheiate 51 de casatorii mixte intre un cetatean roman si unul strain, 24 implicind cetateni din Republica Moldova. Spre deosebire de perioada similara a anului trecut, s-a inregistrat o scadere cu 45% a numarului de casatorii mixte, dar si a statelor de proveninenta ale sotilor, de la 26 la 17. „In cazul casatoriilor mixte intre un cetatean roman si unul moldovean, in 18 cazuri sotia este cetatean din Republica Moldova. Exceptind cele cu cetateni moldoveni, in 88% din cazurile de casatorii mixte, sotul este cetateanul strain. Cei mai multi straini care s-au casatorit la Iasi provin din Albania, SUA, Franta, Italia, Liban, Rusia si Iordania. Pentru a putea incheia casatoria in opt cazuri a fost necesara prezenta unui interpret autorizat de limba straina, deoarece cetateanul strain nu era cunoscator al limbii romane. A mai fost un caz cu o persoana din Japonia, care nu stia limba romana. In Romania nu exista in acel moment decit un singur interpret autorizat si trebuia sa mearga peste tot in tara. In trecut am avut nevoie si de un interpret pentru persoane surdomute care doreau sa se casatoreasca", a mai spus Marius Bodoga. In majoritatea cazurilor, cetateanul strain care sa casatoreste la Iasi se afla la studii pe teritoriul Romaniei.

Casatoriile nu se vor face decit la Starea Civila

Seful DLEP Iasi sustine ca initiativa legislativa prin care se pot oficia casatorii si in afara Starii Civile nu ar putea fi pusa in practica. „Am auzit tot soiul de variante. Sa se oficieze casatorii in balon, sub apa, la gradina botanica sau la o anume biserica. Momentan, aceasta initiativa este absurda. De multe ori, nu putem face fata numarului de casatorii numai de aici. Nu putem ajunge in toate locurile in care ar dori oamenii. Este aproape imposibil sa ne deplasam. Nu am avea nici registrele necesare. Avem personal redus numeric. In plus, majoritatea casatoriilor au loc simbata si duminica, iar noi nu sintem platiti pentru ore suplimentare. In august 2008 au fost circa 200 de casatorii intr-un weekend. Cum am putea sa ne deplasam in 200 de locuri in 2-3 zile?", a spus Marius Bodoga. Amendamentul la Legea 119/1996 privind actele de stare civila a fost depus de catre deputatul PC Bogdan Ciuca. Potrivit amendamentului, casatoria se poate oficia in astfel de locuri daca primarul aproba o cerere in acest sens, care motiveaza solicitarea, si daca ofiterul starii civile este disponibil. Proiectul de lege astfel amendat va intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, acest for fiind si Camera decizionala. In prezent DLEP Iasi testeaza un program prin care iesenii ar putea sa isi programeze data si ora la care sa fie oficiata casatoria. Acesta ar urma sa fie functional dupa perioada sarbatorilor pascale. Incepind din 3 august 2011 un program asemanator a fost implementat in ceea ce priveste programarea pe internet in scopul eliberarii unui nou act de identitate, 5.000 de persoane apelind la acest mijloc.

42 de ieseni au murit peste granita


Singura zona in care se observa o crestere este cea a deceselor si, mai nou, a divorturilor pe cale administrativa. Astfel, daca in 2008 s-au inregistrat 3.970 de decese, in 2009 numarul acestora a crescut la 4.119, iar in 2010 la 4.332. In 2011 numarul deceselor a scazut usor, ajungind la 4.217. Din numarul total al deceselor inregistrate anul trecut, 42 au avut loc in afara tarii. Din numarul total al decedatilor, 2.038 sint barbati, iar 165 sint copii cu virste cuprinse intre 0 si 14 ani. Cele mai multe decese au fost inregistrate in luna ianuarie, iar cele mai putine in luna mai. In ceea ce priveste divorturile pe cale administrativa, in 2011 au fost inregistrate 183 de astfel de cereri. Acestea au fost solutionate cu 145 de certificate de divort, in 36 de cazuri sotii renuntind la desfacerea casatoriei in termenul de o luna prevazut in lege, alte doua cereri avind termen de solutionare in cursul acestui an. (Marius PARCIU)

Comentarii