Iesenii care lupta pe doua fronturi: boala si saracie

duminică, 08 mai 2011, 21:20
6 MIN
 Iesenii care lupta pe doua fronturi: boala si saracie

Sute de pacienti ajung in fiecare an in stare grava la spital din cauza ca nu-si respecta tratamentul. Pacienti cu afectiuni cronice aleg sa-si intrerupa medicatia si ajung astfel sa-si agraveze boala foarte mult, nu de putine ori complicatiile ducind chiar si pina la deces. De cele mai multe ori, pacientii nu mai au bani sa-si ia medicamentele necesare, dar sint si persoane care s-au saturat de pastile sau chiar cred ca s-au vindecat. Cei mai multi dintre acestia sint cardiaci, in cazul carora tratamentul este, in majoritatea situatiilor, pe viata. Pacientii nu recunosc insa ca n-au respectat tratamentul, ceea ce face munca medicilor si mai dificila.

"Imi ramin bani de medicamente doar daca nu cumpar mincare"

Un astfel de pacient este Maria Paraschiv. La 78 de ani, femeia a adunat o lista lunga de diagnostice cardiace, insa isi intrerupe mereu tratamentul pentru ca n-are bani. Nu recunoaste insa asta si starea ei se agraveaza de la o zi la alta. Maria Paraschiv si-a petrecut ultimii ani mai mult prin spitale. Medicii de la cardiologie o cunosc toti. E un pacient fidel aici, si-ar face griji abia daca n-ar mai vedea-o venind la spital. De fiecare data ajunge la spital imediat dupa ce isi intrerupe tratamentul care i-a fost prescris pentru ca are mai multe afectiuni cardiace. Desi medicii stiu sigur ca femeia nu-si ia tratamentul asa cum ar trebui, pacienta nu recunoaste la inceput acest lucru. "Cu inima am venit la spital. Acasa stau cu nora mea care are tare multa grija de mine, imi aduce si mincarea la pat. Medicul de familie mi-a dat reteta pe sase luni, cred ca inca mai am niste pastilute acasa, s-or fi invechit deja. Iau tot timpul medicamentele, nu le uit niciodata", spune Maria. Femeia e contrazisa insa de o colega de salon. "Nora ei n-are deloc grija de ea. E vai de ea. N-au bani deloc. Traiesc din pensia sotului de 700 de lei si nu-i ajung banii de medicamente, mai ales ca in fiecare luna 200 de lei se duc la baiatul ei care e in puscarie", spune pacienta care imparte salonul cu Maria de citeva zile deja. Maria o aude, insa n-are putere s-o contrazica. Incet-incet recunoaste ca si-a "cosmetizat" situatia. "Cum sa ne ajunga banii? Eu am lucrat la matura pe timpul lui Ceausescu, asa ca acum n-am pensie. Cind vine pensia sotului, se duce pe intretinere si pe curentul electric. Imi ramin bani de medicamente doar daca nu cumpar mincare. Am mai fost la spital si in noiembrie, si mai inainte. Am tot fost. Sint satula pina peste cap", spune femeia aproape plingind. In ciuda dorintei, sansele ei sa nu se mai intoarca in spital sint destul de mici daca in continuare nu-si ia medicamentele la timp. "Pacienta sufera de cardiomiopatie ischemica, hipertensiune, insuficienta cardiaca, fibrilatie atriala. Din pacate, aceste afectiuni nu sint tratate corespunzator. Pacienta nu-si ia medicamentele pentru ca nu are bani. Desi reteta este compensata, tot mai are de dat la farmacie o anumita suma. Sint pacienti care se intorc lunar in spital din aceasta cauza. Daca nu-si iau tratamentul, decompenseaza intregul organism si se trateaza mult mai greu. Au fost si cazuri in care pacientii s-au prezentat in stare foarte grava si n-au mai putut fi salvati", a declarat dr. Nicoleta Dima, medic rezident in cadrul Clinicii Medicala III din Spitalul "Sf. Spiridon".

Dr. Simona Ionescu, sefa Clinicii Medicala III: "Numarul celor care isi intrerup tratamentul din cauza lipsei banilor este din ce in ce mai mare"

Maria are si diabet, lucru care inseamna ca trebuie sa tina si un regim alimentar strict. Nici acest lucru nu este insa posibil. "Cu ce sa tin regim? Multe zile am mincat numai mamaliga cu salata de ceapa. Nu am nici cinci banuti in portofel. Mi-au dat sa cumpar pastile si nu pot", recunoaste intr-un final femeia. "E greu de spus citi pacienti se intorc in spital din cauza ca nu si-au luat corect tratamentul pentru ca foarte multi nici nu recunosc acest lucru, probabil de rusine. Un om care nu acorda atentie sanatatii sau isi intrerupe tratamentul si nu respecta instructiunile medicului este cu certitudine un candidat la o stare imprevizibil de grava. Se ajunge astfel la o crestere importanta a costurilor de spitalizare si de intretinere ulterioara. Daca pacientul mai ajunge si in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva, atunci se poate ajunge si la sume incredibile. Oricum, numarul celor care isi intrerup tratamentul din cauza lipsei banilor este din ce in ce mai mare, proportional cu gradul de saracie", a precizat conf.dr. Simona Ionescu, sefa Clinicii Medicala III.

Tratamente intrerupte de Sarbatori

Astfel de pacienti sint cu sutele intr-un an numai in Spitalul "Sf. Spiridon". In cazul cardiacilor, situatia este si mai dificila pentru ca de multe ori medicatia este complexa si include mai multe tipuri de substante, destul de costisitoare chiar si cu reducerea facuta prin compensare. Medicii spun ca mai exista acum probleme si din cauza sistemului de programari de la medicii de familie. Pacientul nu se poate duce sa-si ia reteta decit in anumite zile din cauza birocratiei si risca astfel sa faca pauze nedorite in tratament. Daca nu respecta programarea trebuie sa plateasca o taxa suplimentara pentru care, evident, nu are bani. Totodata, exista pacienti care cred ca s-au vindecat dupa o perioada scurta de tratament. "In cazul anumitor afectiuni cardiace simptomele dispar dupa o anumita perioada de tratament, pacientii incep sa se simta bine si renunta la tratament. Zilnic ajunge in Unitatea de Primire Urgente a spitalului cel putin un astfel de pacient. Aceste persoane trebuie sa inteleaga ca tratamentul nu poate fi intrerupt, chiar daca ei se simt mai bine. Majoritatea afectiunilor cardiace implica un tratament pe viata", a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD. De asemenea, mai exista pacienti care isi intrerup tratamentul in timpul sarbatorilor religioase pe considerentul ca oricum nu pot tine regim alimentar, deci n-are rost sa mai ia medicamente. "Exista putine medicamente care ar putea avea efecte negative in combinatie cu alcoolul, unele antibiotice. Oricum, oricarui medicament ii scade efectul daca se consuma alcool, insa e extrem de important ca tratamentul recomandat de medic sa nu fie intrerupt", a mai completat conf.dr. Cimpoesu.

Tratament cardiac cu ceai de ceapa

O alta categorie de pacienti este reprezentata de cei care amina sa ia un tratament, desi afectiunea de care sufera poate fi extrem de grava. Neculai Baetu are 59 de ani si a ajuns la spital imediat dupa Paste, fiind nevoit sa cheme o ambulanta in toiul noptii. Desi avea dureri puternice in piept de cel putin o luna, barbatul le-a ignorat, crezind ca vor trece de la sine. Mai mult, a incercat sa-si trateze tusea cu leacuri babesti, respectiv vin fiert cu piper, ceai de ceapa si baie la picioare cu apa fierbinte. Barbatul a aminat cit a putut prezentarea la spital, insa eforturile facute cu treburile specifice sarbatorilor de Paste i-au agravat si mai mult starea. "N-am mai rezistat, nu mai aveam aer. Am stat eu ce am stat, dar nu s-a mai putut. Prin familie nu mai am alti bolnavi, asa ca nu m-am gindit ca tocmai eu o sa ma imbolnavesc. Cind o iei din timp cu tratamentul e mai buna treaba, la mine prostia e deja facuta", a povestit barbatul internat la cardiologie. Temerile pacientului s-au dovedit a fi intemeiate, el ajungind la spital in stare destul de grava. "Pacientul suferise un infarct subacut care era cam in a sasea zi de evolutie fara tratament. Si-a neglijat boala si a avut si reticente fata de spital. Il durea in piept, insa din cauza unor idei preconcepute a venit tirziu la spital. Este in investigatii acum si va primi tratamentul necesar", a declarat dr. Ciprian Rezus, medic cardiolog.

Comentarii