Iesenii, tot mai bolnavi: 2500 de ani de spitalizare in primele sase luni

vineri, 21 august 2009, 22:32
4 MIN
 Iesenii, tot mai bolnavi: 2500 de ani de spitalizare in primele sase luni

2.566 de ani de spitalizare. Atit au adunat in primele sase luni ale acestui an pacientii care au fost internati in spitalele iesene. In 17 spitale de diverse specialitati pe intreg teritoriul judetului s-au internat in prima jumatate a acestui an 118.011 de pacienti care au "reusit" sa efectueze in total 936.725 de zile de spitalizare. Cele mai multe s-au inregistrat la cel mai mare spital din Iasi, respectiv Spitalul "Sf. Spiridon". Cei 21.743 de pacienti internati aici in prima jumatate a anului au totalizat 145.919 zile de spitalizare. Pe locul doi in top se afla Spitalul de Recuperare cu 10.843 de pacienti si 99.453 de zile de spitalizare, iar podiumul este inchis de Spitalul de Copii "Sf.Maria" cu 17.096 de pacienti si 99.371 de zile de spitalizare. Cifrele sint in crestere fata de anul trecut la aproape toate spitalele.
Lumea vine in numar tot mai mare la spital, spun medicii. "Populatia este din ce in ce mai bolnava. Tinerii de acum nu mai sint atit de rezistenti cum erau cei din urma cu 10-20 de ani. Din cauza poluarii si a alimentatiei haotice tinerii sint mai bolnavi decit batrinii", a declarat dr. Gabriel Perianu, medic primar in cadrul Unitatii de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon". Pe de alta parte, numarul mare de pacienti din spital arata si o slaba prezenta a acestora in celelalte servicii ale sistemului sanitar. Oamenii prefera sa vina la spital decit sa mearga la medicul de familie sau in ambulatoriu, mai ales cei din mediul rural. "Prefera sa stea aici si sa astepte ore intregi decit sa isi faca o programare. In sistemul de primiri urgente din spitalele iesene se adreseaza intr-o singura zi pacienti cit populatia unui oras mic. E o greutate fantastica pe umerii medicilor de garda si ai spitalelor", a mai adaugat dr. Perianu.

A crescut numarul celor care solicita internarea

Fata de aceeasi perioada a anului trecut in UPU s-au prezentat cu 3.500 de pacienti in plus. Cresterea numarului de pacienti se observa si la celelalte clinici din spital, cele mai aglomerate fiind Cardiologia, Chirurgia Maxilo-Faciala, Clinica ORL sau Clinica de Oftalmologie. "E ca si cum anul acesta am fi avut o luna in plus fata de 2008. Sint foarte multi pacienti, insa, din pacate, cazul nu este platit la adevarata lui valoare. Se ia mai mult pe criteriu istoric, cind de fapt cheltuiala spitalului este mult mai mare", a declarat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al spitalului.

De asemenea, medicii sint convinsi ca pacientii vin acum la spital si pentru afectiuni pentru care in urma cu ceva ani nu ar fi iesit din casa. "Daca pina acum stateau acasa pentru afectiuni minore care se rezolvau spontan, dar si daca aveau boli grave care se terminau oricum prin deces, oamenii prefera spitalul acum. O noua internare le da sperante, ii face sa creada ca orice e posibil pina la ultima suflare. Noi vedem de trei ori mai multi pacienti decit in urma cu zece ani", a afirmat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

La Neurochirurgie, 6000 de pacienti au cumulat in sase luni aproape 50.000 de zile de spitalizare

"In principiu ne mentinem pe aceeasi linie ca pina acum in conditiile in care trebuie respectate anumite norme. Cazurile in care pacientii stau cite doi in pat sint exceptii. Se triaza la singe cine e internat", a declarat dr. Dana Turliuc, managerul Spitalului de Neurochirurgie "N.Oblu". Perioada minima de spitalizare de aici este de trei zile, iar cea maxima este de 40 de zile. In aceasta din urma perioada se incadreaza pacientii in stare foarte grava, cei in stare vegetativa la care se aplica protezare respiratorie pentru o perioada mai lunga de timp. Astfel, daca in 2008 au fost internati aici 12.331 de pacienti care au acumulat 102.916 zile de spitalizare, in 2009 numarul pacientilor pe primele sase luni a fost de 5.881, insumind 47.568 zile de spitalizare.

Tichetele de sanatate ar putea fi introduse din septembrie

Lipsa banilor in spitale i-a determinat pe manageri sa ia masuri drastice pentru limitarea cheltuielilor. Astfel, in mai toate unitatile medicale cu paturi nu se mai fac internari decit daca este vorba de un caz urgent. Restul pacientilor sint trecuti pe liste de asteptare si li se face programare. De asemenea, toate interventiile chirurgicale care nu sint urgente sint aminate in speranta ca mai tirziu vor fi fonduri suficiente pentru a le putea efectua. O gura de oxigen pentru spitale ar putea fi introducerea sistemului de tichete de sanatate incepind cu luna septembrie. Atunci fiecare pacient va fi nevoit sa plateasca atit consultatiile la medicul de familie, cit si pe cele din spital. De asemenea, pacientul va trebui sa contribuie financiar si la o parte din analizele si investigatiile medicale la care va fi supus pe durata internarii. Din pacate, medicii spun ca, daca pe perioada verii s-a mai simtit putin o oarecare lejeritate in sensul ca nu au mai fost atit de multi pacienti din cauza concediilor, situatia se va schimba din toamna, iar pacientii vor veni din nou in numar mare la spital.

Comentarii